Σελίδες

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Χρυσόστομος Σταμούλης: "Αν οι θρησκείες αναπτύξουν ουσιαστικά το περιεχόμενο της πίστης τους μπορούν να αποτελέσουν τον συνεκτικό ιστό των σύγχρονων κοινωνιών σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, ειρήνης, περιβάλλοντος"

Από τα καινοφανή στοιχεία του "Προγράμματος Θεολόγων και Ιεροδιδασκάλων" όπως το παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσεται στην Θράκη, ήταν η συνολική σχεδόν συστράτευση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου, σημαντικός αριθμός των οποίων έδωσε το παρών στις διάφορες φάσεις των επιμορφώσεων, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του επιμορφωτή ανεξαρτήτως ακαδημαϊκής βαθμίδας.

Για περισσότερα στο: Παρατηρητής της Θράκης

Μάριος - Κουκουνάρας - Λιαγκής: "Να δημιουργήσουμε ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα θρησκευτικής εκπαίδευσης ειδικά για την Θράκη"

"Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να μην υπάρχει, αφού οι θρησκείες είναι ένα μέσο επικοινωνίας με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τον Θεό".

Για περισσότερα στο: Παρατηρητής της Θράκης 

Σταύρος Γιαγκάζογλου: "Θέλουμε η ελληνική πολιτεία να αναλάβει σοβαρά την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων, τους το οφείλουμε"

"Ο θρησκευτικός γραμματισμόις είναι ένας τρόπος να μάθει ο μαθητής ότι η θρησκεία είναι ένα πανανθρώπινο φαινόμενο με πολλαπλές εκφράσεις". "Αν δεν υπήρχε η περίπτωση των Διδύμων Πύργων η Ευρώπη θα θεωρούσε ακόμη με τη διαφωτιστική λογική της ότι η θρησκεία ανήκει αποκλειστικά στον ιδιωτικό χώρο και δεν δικαιούται να συμμετέχει στον δημόσιο χώρο".

Για περισσότερα στο: Παρατηρητής της Θράκης

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, σε μία απλή και λιτή τελετή συνάντησης Τέχνης και Λόγου, εκπληρώνοντας την επιθυμία του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, ιδρυτού της ΟΑΚ, στο Κολυμπάρι Χανίων (Κρήτη), έγινε η παραλαβή έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου όποιας μορφής, ώστε να τοποθετηθούν στους χώρους του Ιδρύματος. 
Πρόκειται για 11 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τα οποία δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας του Κρητικού Σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, από τους διακεκριμένους πλέον έλληνες ζωγράφους Σάββα Γεωργιάδη, Νίκο Μόσχο και Στέλιο Πετρουλάκη. Επίσης παραδόθηκαν και 3 πρωτότυπα έργα των προαναφερθέντων ζωγράφων, τα οποία δώρισαν στη μόνιμη έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης για τη δημιουργία του μελλοντικού Μουσείου για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. 
Μετά από κοινή συμφωνία του Δήμου Ηρακλείου και του Γιάννη και της Ελένης Σμαραγδή, δωρητές προϊόντων έργων τους της κινηματογραφικής ταινίας «EL GRECO» της μόνιμης έκθεσης στην Πύλη Βηθλεέμ, με θέμα: ‘EL GRECO- ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ’, και μετά από την παρέμβαση του Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, παραχωρήθηκαν 14 έργα για έκθεσή τους στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας.

Για περισσότερα: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Πρόσκληση σε έκτακτη συνάντηση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ», τοπικό παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις για το μάθημα των Θρησκευτικών καλεί τα μέλη του σε έκτακτη συνάντηση την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Μουσείου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ με θέμα:

  • Διοργάνωση διήμερου συνεδρίου του ΚΑΙΡΟΥ για το μάθημα των Θρησκευτικών στη Θεσσαλονίκη, στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2015
  • Εκλογή επιτροπής του τοπικού παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας
Η ανταλλαγή απόψεων και η ανάληψη δράσεων καθιστά την παρουσία όλων απαραίτητη.

Για το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας
Τα μέλη του Δ.Σ.
Γιάγκου Θεόδωρος, Μαυροκωστίδης Γρηγόριος, Σταμούλης Χρυσόστομος

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου
Ομιλία του Λάκη Παπαστάθη, με θέμα: «Λογοτεχνία και κινηματογράφος»

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου
Ημερίδα συντήρησης με θέμα το: Ύφασμα

Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Εγκαίνια περιοδικής φωτογραφικής έκθεσης της Τουρκάλας εικαστικού Figen Çiftçi

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου
Ομιλία του Ζήση Σκαμπάλη με θέμα: «Θεσσαλονίκη, μία σύνοψις εν λίθοις»

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
Διάλεξη της Μαρίζας Μαρθάρη με θέμα: «Διευρύνοντας τους ορίζοντες της Κυκλαδικής Αρχαιολογίας. Η Προϊστορική θέση στον Σκάρκο της Ίου και η ανάδειξή της».

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Διανυκτέρευση στο μουσείο – Sleep over

Σάββατο 14 Νοεμβρίου
Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της «Θεσσαλονίκη-Ανασκαφή 1» από το Κρατικό Θέατρο

Παρασκευή 20 Σάββατο 21 & Κυριακή 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Το ΑΜΘ συμμετέχει στο OPEN HOUSE THESSALONIKI 2015

Σάββατο 21 Νοεμβρίου
Ημερίδα του Φιλολόγου με θέμα: «Νέα Προγράμματα Σπουδών Γυμνασίου για τα φιλολογικά μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία».

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου
Ομιλία της Κάτιας Κιλεσοπούλου με θέμα: «Κώστας Λούστας (1933 – 2014) ως έρημη
νησίδα σε έναν αχανή ωκεανό….»
Ομιλία του Χρήστου Μπακαλάκου με θέμα: «Κώστας Λούστας 80+1 πορτρέτα»

Τρίτη 24 Νοεμβρίου
Η Βικτωρία Καπλάνη ανοίγει το μυστικό τετράδιο της Ζωής Σαμαρά
Συζήτηση με την ποιήτρια για το έργο της. Διαβάζει η Έφη Σταμούλη

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
Διάλεξη της Ευθυμίας Γεωργιάδου - Κούντουρα με θέμα: Εικαστικές Ματιές στη Θεσσαλονίκη      

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου
Ομιλία του Κώστα Νίγδελη με θέμα: «Καππαδοκία»

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ…ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

“ Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / Haida: Life. Spirit. Art ”
Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον

HEL(L)AS! Παντού - Κωνσταντίνος Ξενάκης 

Πηγή: http://www.amth.gr/ 

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, «η πόλη των φαντασμάτων», όπως την έχει αποκαλέσει ο ιστορικός Μάρκ Μαζάουερ, φέρει βαρύ το φορτίο του Ολοκαυτώματος και της κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορική μνήμη διατηρείται ακόμα νωπή, χάρις στους τελευταίους από τους επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας και της τριπλής κατοχής της χώρας μας.
Η φετινή γιορτή της 26ης και 28ης Οκτωβρίου 2015 του 7ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ήταν αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα και τους ανθρώπους, που έζησαν τον θάνατο, στον κ. Χάιντς Κούνιο και κ. Στάθη Χαϊτίδη. Για τα παιδιά του σχολείου δεν ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν σε επαφή με το Ολοκαύτωμα, καθώς δύο project των μαθητών της Α΄ Λυκείου με θέμα Βίντεο για το Ολοκαύτωμα, βραβεύτηκαν από τοΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΊΑΣ με ένα ταξίδι τον μαθητών στο Άουσβιτς.
Για το θέμα του Ολοκαυτώματος οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν τις ταινίες του δημοσιογράφου της ΕΤ3 Νίκου Ασλανίδη:

1. «Άουσβιτς, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» (Αληθινά Σενάρια ΕΤ3)
2. «Παράδοξη Πατρίδα» (1ο Βραβείο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015)
Τα αίτια των εμφύλιων συγκρούσεων1, της βίας2, του μίσους και της αγάπης3 ,αναζήτησαν οι μαθητές σε κείμενα του Θουκυδίδη και του Σοφοκλή μέσα από φύλλα εργασίας.
Στη δίωρη συζήτηση που ακολούθησε με τους μαθητές, συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 Νίκος Ασλανίδης.

Οι μαρτυρίες των Χ.Κούνιο και Στ.Χαϊτίδη
Μικρά παιδιά τότε, δεκατεσσάρων και οχτώ χρονών αντίστοιχα έχασαν τους γονείς τους, τους συγγενείς και τους φίλους στην θηριωδία του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος. Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς. Από τους 56.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους επέζησαν μόνο 1.950.Ανάμεσα τους και ο δεκατετράχρονος Χάιντς Κούνιο.

Το 1943 ο Στάθης Χαϊτίδης ήταν μόλις 8 χρονών. Οι Ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του, τους Πύργους Κοζάνης και έκαψαν 353 γυναίκες και μικρά παιδιά και εκτέλεσαν 120 άνδρες. Ανάμεσα τους η μητέρα του, η γιαγιά του και τέσσερα ανήλικα αδέρφια του. Ο ίδιος γλίτωσε μαζί με τον πατέρα του.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος από την υποδοχή και τη χαρά να βλέπω αυτή τη μεγάλη γενιά», είπε ο κ. Κούνιο. «Είστε ότι πιο σπουδαίο έχουμε, είστε η ελπίδα της Ελλάδας. Να ζήσετε, να γεράσετε και να αποκτήσετε εγγόνια σαν και εμένα. Να έχετε την χαρά που είστε Έλληνες. Κάθε φορά που μιλάω βροντοφωνάζω πως σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη χώρα.Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η δημοκρατία.»

«Έμεινα ολομόναχος, μας είπε ο κ. Χαϊτίδης. Τον πατέρα μου τον έχασα στον Εμφύλιο. Μεγάλωσα με το θείο μου που με είχε σαν παιδί του. Έντεκα χρονών πήγα στο Δημοτικό και ντρεπόμουν θυμάμαι γιατί ήμουν μεγάλος. Όμως η ευχή του πατέρα μου να σπουδάσω, γιατί μόνο η γνώση μας οδηγεί στην αλήθεια, με στήριξε και σπούδασα γιατρός στην Γερμανία, ενώ παράλληλα εργαζόμουν. Στον τόπο μου δεν θα είχα αυτήν την ευκαιρία για λόγους πολιτικών φρονημάτων. Στην δικτατορία η Γερμανία μου έδωσε πολιτικό άσυλο.»
«Αισθάνεσαι σήμερα μίσος για τους Γερμανούς; Θα μπορούσατε να τους συγχωρέσετε;» ήταν μια από τις ερωτήσεις των μαθητών.
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό που ζήσαμε. Όμως δεν τους μισούμε. Το μίσος θα μας έκανε σαν και αυτούς. Ο φασισμός και ο ρατσισμός αντιμετωπίζονται δημοκρατικά. Με αγάπη και ελευθερία.»

Στην εκδήλωση ήταν παρόν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την σημασία του Ολοκαυτώματος στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. « Τιμούμε τον ελληνικό εβραϊσμό ως αναπόσπαστο κομμάτι του γένους μας. Είμαστε άνθρωποι διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά οι θρησκείες είναι δρόμος πολιτισμού που ενώνουν και δεν χωρίζουν.»

Ο διευθυντής του Λυκείου κ. Γρηγόρης Μαυροκωστίδης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Χάιντς Κούνιο και τον κ. Στάθη Χαϊτίδη και τόνισε ότι η εκδήλωση είναι ένα βήμα στην αντιφασιστική και αντιρατσιστική εκπαίδευση, άσκηση αυτοσυνειδησίας και μνήμης της ιστορία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Το παράδειγμα του κ. Κούνιο και κ. Χαϊτίδη είναι μάθημα ζωής για την σχολική μας κοινότητα και εκπαίδευση στην διαφορετικότητα. Η Θεσσαλονίκη των φαντασμάτων και των απόντων θα μας πληγώνει πάντα.»

Real News- Αντώνης Τριανταφύλλου

Αναδημοσίευση: Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της Δράσης «Συμμετέχω» του έργου «Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων», και με σκοπό την ανάδειξη των καλών Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου, πραγματοποιήθηκε Διαγωνισμός Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 
Ο Διαγωνισμός περιλάμβανε τέσσερις ενότητες που αντιστοιχούν στη βαθμίδα εκπαίδευσης την οποία αφορά η διαγωνιζόμενη Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική: 
Νηπιαγωγείο 
Δημοτικό 
Γυμνάσιο 
ΓΕΛ , ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, TEE και ΕΕΕΕΚ.
Στο διαγωνισμό υπεβλήθησαν συνολικά εξήντα πέντε (65) συμμετοχές, οι οποίες αξιολογήθηκαν ως προς τα παρακάτω κριτήρια:
Συνολική προσέγγιση & καινοτομία 
Εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών/μεθόδων 
Ποιότητα της περιγραφής της πρακτικής 
Χρησιμότητα και επεκτασιμότητα πρακτικής σε άλλα πλαίσια 
Πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υποβληθεισών συμμετοχών μπορείτε να βρείτε στο Πρακτικό Αξιολόγησης Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Διαγωνισμού. Οι διακριθέντες με Ανοιχτή Ετικέτα Ποιότητας Βέλτιστης Πρακτικής Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Πρακτικές θα βραβευτούν σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29/10/2015 στην Αθήνα, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αναδημοσίευση από e- Θρησκευτικά

Διεθνές Συνέδριο προς τιμή του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με αφορμή την αναγόρευση του Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Ware σε Εταίρο της, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware: Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση», το οποίο θα λάβει χώρα στις 20-22 Νοεμβρίου 2015, στον Βόλο, (Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας).

Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934. Λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος χριστιανός και έγινε δεκτός στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006. Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος, ενώ το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης. Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. Από το 1973 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων - Αγγλικανών. Είναι πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και είναι συνεκδότης του περιοδικού Sobornost. To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει συγγράψει πλήθος αυτοτελών βιβλίων και άρθρων που αφορούν σε θέματα ιστορίας, θεολογίας και πνευματικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών πολλά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά όπως το κλασικό έργο του Η Ορθόδοξη Εκκλησία (Ακρίτας, Αθήνα, 32001) κ.ά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διερευνηθούν ποικίλες σημαντικές πτυχές της θεολογικής του σκέψης, εκκλησιαστικής μαρτυρίας και ευρύτερης συμβολής του στην παρουσία και την αποστολή της Ορθοδοξίας στο δυτικό κόσμο. Η πρόσληψη των Πατέρων της Εκκλησίας και της πατερικής σκέψης γενικότερα, η ανεκτίμητη συμβολή του στην αγγλική μετάφραση και έκδοση της «Φιλοκαλίας», η ανάδειξη της σημασίας της ασκητικής ζωής και της προσευχής στην ορθόδοξη παράδοση, ο τρόπος που κατανοεί το πρόσωπο και τη θέση των γυναικών στην Εκκλησία, οι οικο-θεολογικές του αντιλήψεις, όπως επίσης και ο ρόλος που διαδραμάτισε στον διμερή διαχριστιανικό διάλογο ιδιαίτερα με τους Αγγλικανούς και ευρύτερα στο πλαίσιο της Οικουμενικής Κίνησης, θα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Ομιλητές στο συνέδριο προς τιμή του Μητροπολίτη θα είναι οι: ΕπίσκοποςJonathan Goodall (Εκκλησία της Αγγλίας), Δρ.Norman Russel, Επίτιμος Ερευνητής στο St Stephen's House, Οξφόρδη (Ηνωμένο Βασίλειο), Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ Marcus Plested, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Marquette (Η.Π.Α.), Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής, Α. Π. Θ, π. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Διδάσκων στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Winchester (Ηνωμένο Βασίλειο), Ivana Noble, Καθηγήτρια Οικουμενικής Θεολογίας, στην Προτεσταντική Θεολογική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Καρόλου, (Πράγα, Τσεχία), Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Νίκη Τσιρώνη, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δημήτριος Μόσχος, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μοναχός, Luigi Dayalavalva, Μοναστική Αδελφότητα του Μπόζε, (Ιταλία) και Νικόλαος Ασπρούλης, Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και περιοδικού Θεολογία. Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης εκτός από τον τιμώμενο Ιεράρχη, θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιοςκαι ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και της τιμητικής εκδήλωσης θα αναρτηθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας www.acadimia.org
Για τη συμμετοχή σας στο συνέδριο είναι απαραίτητη η εγγραφή σας κατεβάζοντας & συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας και αποστολή της στο  giannoutaki@acadimia.org .
Αιτήσεις γίνονται δεκτές ως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, στην κα Βαλίλα Γιαννουτάκη.

Ο ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΜΕΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ "ΡΙΝΗΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μία Νέα Πολυσήμαντος Πολίτικη Ἔκδοσις 

Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος 

«Ἡ λαλιά σου ὡραία» (Ἄσμ. Ἀσμ. 4,3) 

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιος καί πολιός Καθηγητής τῆς Ἱερᾶς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης μᾶς ἐξέπληξεν εὐχαρίστως καί πάλι. Ἐκυκλοφόρησε πρόσφατα τόν Ε΄ τόμο τῆς συλλογῆς του «Ρινήματα ἀπό τό Βόσπορο», μέ μιά σειρά ἄρθρων, κηρυγμάτων, διαλέξεων, ὁμιλιῶν του ποικίλου περιεχομένου, θεολογικοῦ, ἀλληγορικοῦ, διεκτραγωδοῦντος ἀλλά καί διακωμοδοῦντος πολλάκις πρόσωπα καί καταστάσεις καί γεγονότα, ἀνακαλῶντας εἰς τήν μνήμην παλαιάς ἱστορικάς μορφάς καί παραδόσεις, κυρίως τῆς Χαλκηδόνος, ὡς ἐπί παραδείγματι τοῦ Φαναρακίου καί ἄλλων περιοχῶν τῆς Πόλεως, καί ζωντανεύοντας τό «ὅτε ποτέ ὅτε ἦν» «λαλιαί καί λόγοι», «πράξεις καί ἔργα», «μορφή καί ἀμορφία», «κόσμος καί ἀκοσμία» στήν Πόλι τῶν πόλεων καί στά καθ’ἠμᾶς ἐν γένει ὁμογενειακά καί εὐρύτερα πράγματα. 
Τό Φανάρι μᾶς ἔμαθε νά τιμοῦμε συγγραφεῖς περιωπῆς, ὄχι «συναξαριστές", κατά τήν ρῆσι τοῦ διδασκάλου μας ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἐφέσου κυροῦ Χρυσοστόμου. Ὁ Μητροπολίτης κ. Ἀθανάσιος συνεχίζει αὐτή τήν παράδοσι, ὄχι βεβαια τοῦ συναξαριστοῦ -αὐτοῦ πού ἀντιγράφει καί παραθέτει χωρίς κριτική καί κρίσι τά γεγονότα-, ἀλλά τοῦ μορφοποιοῦ, τοῦ λογοπλάστου, τοῦ κριτικοῦ, τοῦ ὁμιλοῦντος νοηματικά μέ τάς λέξεις καί ὄχι μόνο μέ τό συναίσθημα, καί ἐκθέτοντος τό Ὀρθόδοξο δόγμα μέ τόν δικό του μοναδικό τρόπο, ὁ ὁποῖος ὄχι μόνον διδάσκει, ἀλλά κυρίως προβληματίζει καί ὁδηγεῖ σέ περισυλλογή τόν ἀναγνώστη, καί ὅταν ἀκόμη τά ἀναγινωσκόμενα φαίνονται «ξένα» καί «ἄσχετα» μέ τήν Ὀρθόδοξη θεολογία καί τήν Ὀρθόδοξη Πολίτικη παράδοσί μας, παρ’ ὅλο πού εἶναι πέρα ὡς πέρα ἀληθινά. 
Καί εἶναι ἀλήθεια ὅτι εἴχαμε συνηθίσει σέ κριτικές καί θεολογικές μελέτες Ἱεραρχῶν μας, ὅπως τῶν σχεδόν συγχρόνων μας Ἡλιουπόλεως καί Θείρων Γενναδίου, Σάρδεων Μαξίμου, μέ τό περισπούδαστο ἔργο ἀμφοτέρων διά το Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο καί τήν διαχρονική διακονία καί προσφορά του καί τά δίκαια καί προνόμιά του, καί τοῦ Σεβαστείας Δημητρίου μέ τήν μονογραφία ἀναφορᾶς, κατά τούς ἱστορικούς τῆς ἐποχῆς μας, τήν ἱστορικοκανονική μελέτη του δηλαδή «Ἡ Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις τοῦ 1928, παρακωλυομένη τοῖς ὅροις», ἡ ὁποία καταλυτικά συνέβαλε στήν κατοχύρωσι τῶν δικαίων τοῦ Πατριαρχείου μας ἐπί τῶν Ἐπαρχιῶν του, τῶν λεγομένων Νέων Χωρῶν. Εἴχαμε ὅμως γνωρίσει καί τόν ποιητικό κηρυγματικό καί συγχρόνως θεολογικό λόγο τοῦ Χαλκηδόνος Μελίτωνος (βλ. Χαλκηδόνια) καί τοῦ Πριγκηποννήσων Δωροθέου (Γραμμένος Λόγος). 
Μετά ἀπό «σιωπή» ἐτῶν, ἔρχεται καί πάλιν νά ἀκουσθῇ ἐκ Φαναρίου, ἡ ἐπίκαιρος καί σύγχρονος θεολογική καί ἱστορικο-κοινωνική λαλιά τοῦ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου, ἡ κοπιάσασα κράζειν ἀλληγορικῶς καί μυστηριακῶς, μέ νοούμενα καί ὑπονοούμενα, μέ ἱστορικά παραδείγματα, μέ καλλιτεχνική ὁρολογία, μέ θάρρος καί παρρησία, μέ σύνεσι καί ψυχραιμία, μέ βαθειά μελέτη καί ἀρμονική τοποθέτησι τῶν λέξεων, τό χθές καί τό σήμερα. Νά ἱστορῇ καί νά ἐξιστορῇ «ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ» τά συμβαίνοντα στόν σύγχρονο κόσμο μας γενικά, ἀλλά καί στόν περίγυρο μας, στήν μικρή δική μας κοινωνία στήν Πόλι, ἄλλοτε καί τώρα, γιά νά παραδειγματιζόμαστε καί νά συνεχίζουμε μέ συνέπεια ἐπί τοῦ ἀκρογωνιαίου λίθου τῆς προγονικῆς μας παραδόσεως, τήν ὁποίαν ἔχουν ὡς βάσι σχεδόν ὅλα τά ἄρθρα τοῦ Ε΄ τόμου τῶν Ρινημάτων ἀπό τόν Βόσπορο. 
Ἐντρυφῶντας γιά μιά ἀκόμη φορά στά ἄρθρα τοῦ Γέροντα Ἀθανασίου στόν Ε΄ τόμο τῶν Ρινημάτων του, μοῦ ἦλθε στήν σκέψι τό τῆς Σοφίας Σειράχ «μακάριος άνήρ ὡς ἐν σοφίᾳ τελευτήσει καί ὅς ἐν συνέσει αὐτοῦ διαλεχθήσεται» (14,20). Μέ τήν σοφία καί τήν σύνεσί του ὁ Δάσκαλός μας συνεχίζει 44 χρόνια μετά τήν ἀναστολή τῆς λειτουργίας τῆς Σχολῆς μας, τήν διδασκαλία ἀπό τήν δική του σκοπιά. Μιά ἁπλῆ ἀνάγνωσις τοῦ περιεχομένου τῶν «Ρινημάτων» μαρτυρεῖ τοῦ λόγου τό ἀληθές, ἀλλά καί ἀποδεικνύει τήν συνέχεια καί τήν συνέπεια τοῦ πολυπλεύρου καί πολυεπιπέδου ἔργου του. Εἰς ὕφος καί τρόπον, εἰς εἶδος καί κάλλος, εἰς μορφήν καί διδασκαλίαν, εἰς βάθος νοημάτων, ὐποκρυπτομένων πολλάκις ὄπισθεν τῶν χρησιμοποιουμένων λέξεων, διά πρώτην φοράν εἰσαγομένων εἰς τό ἑλληνικόν λεξιλόγιον ὑπό τοῦ λογοπλάστου συγγραφέως -ὡς ἔπραττε κάποτε ὁ Χαλκηδόνος Μελίτων καί ὁ Αὐστραλίας Στυλιανός-, ἀλλά καί εἰς ἀλληγορικήν «εὐτράπελον» τράπεζαν «ποικίλων ἐδεσμάτων», ἀπό τούς «γαντζομανιακούς» μέχρι καί τά καλλιτεχνήματα τοῦ ἀειμνήστου Βασίλη Φωτοπούλου∙ καί ἀπό τά «Μελιτώνια βιογραφικά ρινίσματα» ἕως τήν «ἀπο-ληθή-ωσι τῆς μνήμης∙ καί ἀπό τόν πόνο καί τήν ὑπομονή μέχρι τό μαρτύριο τῶν ἐλεφάντων, κλπ. 
Ἡ λαλιά, λοιπόν, τοῦ Ε΄τόμου τῶν Ρινημάτων ἀπό τόν Βόσπορο θά μποροῦσε νά ἑρμηνευθῆ μόνο μέ τόν λόγο τῆς εὐχαριστίας γιά τήν διδασκαλία. Ὁ Μέγας Βασίλειος κάπου γράφει: Ἐάν ὁ ἄνθρωπος δέν εἶχε σῶμα καί ἦτο μόνον ψυχή, ἡ συνεννοήσις θά ἐγίνετο διά τῶν νοημάτων. Ἡ φυσική ἀρχή τοῦ λόγου, ὁ ὁποῖος μετουσιώθη στήν ὡραία λαλιά τοῦ διδασκάλου μας Ἀθανασίου, εἶναι καί ἑρμηνεύεται: «μήτε ἀσαφείᾳ κρύπτειν τά σημαινόμενα, μήτε περιττόν εἶναι καί μάταιον εἰκῆ τοῖς πράγμασι περιῤῥέοντα...» (Μέγας Βασίλειος), διότι «σοφία καί ἐπιστήμη καί εὐσέβεια πρός τόν Κύριον οὗτοί εἰσι θησαυροί δικαιοσύνης» καί ἀληθείας, κατά τόν Προφήτην Ἡσαΐαν.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Υφαντής, Παναγιώτης Α. :Η απομύθευση του κακού


Ο ιερός Φώτιος αναγνωρίζει ότι οι ποικίλες εκδοχές του κακού, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της θνητότητας μοιάζουν να σταυρώνουν την αντιληπτική αλκή της ανθρώπινης διάνοιας, να δοκιμάζουν την συναισθηματική αντοχή των πενθούντων ή ακόμη και να αντιδικούν φαινομενικά με τη θεία δικαιοσύνη.
Ωστόσο, επιμένει πως κάθε είδους κακοπάθεια και θλίψη είναι οργανικά ενταγμένη στο πλαίσιο της θείας Πρόνοιας.
Με άλλα λόγια, πως αν και δύσβατοι, οδυνηροί, απροσδιόριστοι και ασύμμετροι οι τρόποι εκδήλωσης της "υπερ νουν φιλανθρωπίας" του Θεού υπηρετούν τη σωτηρία του ανθρώπου.
Η συγκεκριμένη παραδοχή ωστόσο δεν λειτουργεί ώς ψυχολογική ανακούφιση ή θωράκιση για τον πάσχοντα. Αντιθέτως καθιστά ακόμη πιο επείγουσα και κομβική τη δική του συμμετοχή στην αυτοπραγμάτωσή του, η οποία συντελείται ως αγαπητικήκαι ελεύθερη εμπιστοσύνη στην πατρική φροντίδα του Θεού.

Eπιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Σχολείων Γενικής Παιδαγωγικής μας Ευθύνης που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο Βιωματικές Δράσεις



Θεσσαλονίκη  21.10.2015
Αριθ. Πρωτ.:     1806
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ελένη Κάρτσακα Σ.Σ. Εικαστικών
Γιαννούλα Κερκινοπούλου Σ.Σ. Γερμανικής
Πολύβιος Στράντζαλης Σ.Σ. Θεολόγων
Προς

Τους Διευθυντές Σχολείων Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης μας:
2ο Γυμνάσιο Χαριλάου, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο
Αριστοτέλειο Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος, Γυμνάσιο Βασιλικών, 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 8ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης,
1ο Γυμνάσιο Χαριλάου, Γυμνάσιο Νέων Επιβατών, 2ο Γυμνάσιο Ανατόλια, Γυμνάσιο Γερμανική Σχολή
Ιδιωτικό Γυμνάσιο «Ο Απόστολος Παύλος», 1ο
Γυμνάσιο Καλαμαριάς, 8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς,
1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας.
Ταχ. Δ/νση

Τ.Κ.
Ταχ. Θυρ.
Τηλέφωνο
Κινητό
Fax
E- mail
:

:
:
:
:
:
:
Χάλκης 8, 10ο χλμ.
Θεσσαλονίκης - Μουδανιών:
57001
Δ. 5019
2310/365320
6945218780
2310/286715
Κοιν.:
Προϊστάμενο Επιστημονικής
Παιδαγωγικής Καθοδήγησης
Β/θμιας Εκπ/σης
Κεντρικής Μακεδονίας



    Θέμα: «Eπιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Σχολείων Γενικής Παιδαγωγικής μας Ευθύνης που      
   διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο Βιωματικές Δράσεις»
    (Έγκριση με αρ. 18675/16-10-2015 της Περιφερειακής  Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

       Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου σας που διδάσκουν το γνωστικό    
      αντικείμενο Βιωματικές Δράσεις στις Α’, Β’και Γ΄ Τάξεις Γυμνασίου για τις επιμορφωτικές
      συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Ημερομηνία
Ώρα
Τόπος
Ομάδα στόχου
Θέμα
Τρίτη 03.11.2015
12.00-14.00
1ο Γυμνάσιο Χαριλάου
Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Α΄ Τάξη
·   Σχολική και Κοινωνική   Ζωή
Πέμπτη
05.11.2015
14.30-16.00
2ο Γυμνάσιο Χαριλάου
Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Β΄ τάξη
· Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης
Παρασκευή 06.11.2015
12.00-14.00
2ο Γυμνάσιο Χαριλάου
Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Γ΄ Τάξη
·                Τοπική Ιστορία
· Σχολικός και Επαγγελματικός Προσανατολισμός
· Περιβάλλον και εκπαίδευση για την αειφόρα ανάπτυξη

             Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για θέματα που αφορούν
στα  προαναφερόμενα γνωστικά αντικείμενα και την παροχή οδηγιών για την οργάνωση και διδασκαλία των μαθημάτων.                                         

                                                                                              Με εκτίμηση
 Ελένη Κάρτσακα Σ.Σ.  Εικαστικών
   Γιαννούλα Κερκινοπούλου  Σ.Σ. Γερμανικής
                                                                                                     Πολύβιος Στράντζαλης Σ.Σ. Θεολόγων  

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σεμινάρια του Άρτου Ζωής. Νοεμβρίου - Δεκέμβριος 2015

Για τον Νοέμβριο ο Άρτος Ζωής έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή σεμιναρίου με θέμα: «Θεολογική προσέγγιση στις Επιστολές του Ιωάννη».

Το σεμινάριο θα γίνει στις 6, 13 και 20 Νοεμβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Άρτου Ζωής.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται η υποβολή αίτησης συμμετοχής έως τις 30 Οκτωβρίου 2015 (για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ). 

Για τον Δεκέμβριο προγραμματίζεται σεμινάριο με θέμα:
«Η ποίηση του Γρηγορίου Ναζιανζηνού»
Εισηγητής: Χρήστος Σιμελίδης, λέκτορας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ
Ημερομηνίες: 4 και 11 Δεκεμβρίου 2015.

Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας των A΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Για τις Α΄ και Β΄ τάξεις των Ημερήσιων ΕΠΑΛ προτείνονται συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες. Τούτο μπορεί, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και της συγκεκριμένης τάξης, να συνοδεύεται από παράλληλη αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε ορισμένες διδακτικές ενότητες, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εμβάθυνση της ύλης, η διδασκαλία και άλλων διδακτικών ενοτήτων, καθώς και η δυνατότητα πραγματοποίησης (ομαδοσυνεργατικά) συνθετικών εργασιών και σχεδίων εργασίας με τη μέθοδο project.

Βιβλίο: «Ορθόδοξη Πίστη και Λατρεία», Χ. Γκότση, π. Γ. Μεταλληνού, Γ. Φίλια

Η διδακτέα ύλη ορίζεται ως εξής:

2. Το νόημα και η εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας

3. Ο Χριστός εγκαινιάζει την αληθινή λατρεία

7. Η παρουσία του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία

8. Χριστούγεννα: η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού

9. Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία

10. «Προσκυνούμεν σου τα Πάθη Χριστέ..»

11. Η Ανάσταση του Χριστού

14. Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

15. Συναγμένοι στη Θεία Ευχαριστία: η ουσία της Εκκλησίας

16. Παναγία, η μητέρα του Χριστού

18. Οι άγιες εικόνες: έκφραση της πίστης

20. Κλήρος και λαός στη λατρεία

21. Η είσοδος και ένταξη στη Εκκλησία: τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος

24. Το μυστήριο της Μετάνοιας

32. Η θέση των λαϊκών στη σύγχρονη λατρεία


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Για τις Α΄ και Β΄ τάξεις των Ημερήσιων ΕΠΑΛ προτείνονται συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες. Τούτο μπορεί, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και της συγκεκριμένης τάξης, να συνοδεύεται από παράλληλη αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε ορισμένες διδακτικές ενότητες, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εμβάθυνση της ύλης, η διδασκαλία και άλλων διδακτικών ενοτήτων, καθώς και η δυνατότητα πραγματοποίησης (ομαδοσυνεργατικά) συνθετικών εργασιών και σχεδίων εργασίας με τη μέθοδο project.

Βιβλίο: «Βήματα Πίστης και Ζωής», Α. Καριώτογλου, Σ. Πορτελάνου, Δ. Πασσάκου

Η διδακτέα ύλη ορίζεται ως εξής:

2. Λαοί και θρησκεύματα σε ένα πλουραλιστικό κόσμο (Α)

3. Λαοί και θρησκεύματα σε ένα πλουραλιστικό κόσμο (Β)

4. Νέοι στο ρυθμό της παραθρησκείας

5. Ο Χριστός στην ιστορία του κόσμου

6. Η πίστη στη σχέση της με την επιστήμη

7. Γιατί το καλό και το κακό στη ζωή μας

10. Αθεΐα, η άλλη στάση ζωής

11. Τι είναι η Ορθοδοξία

12. Η Ορθοδοξία στη σχέση της με άλλα δόγματα και τις άλλες θρησκείες

13. Η Ορθοδοξία αποδέχεται και μεταμορφώνει την ύλη

14. Η εργασία σε ένα τεχνοκρατούμενο κόσμο

17. Μοναξιά και ανθρώπινες σχέσεις

19. Επικίνδυνες διέξοδοι και η πρόταση της Εκκλησίας

20. Μπροστά σε προβλήματα βιοηθικής