Σελίδες

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης

Ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στον φιλόξενο Ιερό Ναό της Αγίας Γλυκερίας (εντός Συνοικισμού), με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία με θέμα "Γιατί πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση;" και με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ένωσης.


Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός», ύστερα από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες οι οποίες έγιναν στις 13 Μαΐου 2018, για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου συγκροτείται σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Καρακόλης Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Αντιπρόεδρος: Πενιρτζή-Ζαχαράκη Κατερίνα, θεολόγος εκπαιδευτικός Δ.Ε.

Γενικός Γραμματέας: Καπετανάκης Γεώργιος, Δρ Θεολογίας, Διευθυντής Γυμνασίου

Ειδικός Γραμματέας: Στριλιγκάς Γεώργιος, ΜΑ Θεολογίας, φιλόλογος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Ταμίας: Παναγάκης Αντώνιος, δάσκαλος, θεολόγος, εκπαιδευτικός Π.Ε.

Μέλη: Ζιάκα Αγγελική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Παπαγεωργίου Νίκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Αμπατζίδης Θεόφιλος, Δρ Θεολογίας, θεολόγος εκπαιδευτικός Δ.Ε.

Τσιρέβελος Νικόλαος, Δρ Θεολογίας, θεολόγος εκπαιδευτικός Δ.Ε.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με ανανεωμένη σύνθεση λόγω και των σχετικών δεσμεύσεων του Καταστατικού το οποίο ορίζει όριο θητείας στα εκλεγμένα μέλη του, αναγνωρίζει την πολύτιμη συμβολή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αγωνίστηκε σθεναρά και με αποτελεσματικότητα για την προώθηση των καταστατικών στόχων του Συνδέσμου, και ιδιαιτέρως την προσφορά του στο πεδίο της προσπάθειας για την προάσπιση και την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του Συνδέσμου σε μια κρίσιμη στιγμή για το μάθημα των Θρησκευτικών, τα θεολογικά πράγματα και την κοινωνική συγκυρία στον τόπο μας. Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός», οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει δυναμικά και αγωνιστικά την πορεία του «ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης» (Εφ 4,3),με πνεύμα συλλογικότητας, με πίστη στον δημοκρατικό διάλογο, με ευαισθησία απέναντι στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα, με σεβασμό στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του σημερινού εκπαιδευτικού, καθώς και του σημερινού μαθητή. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει να καταθέτει με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα το όραμά του για το σύγχρονο σχολείο και τη θρησκευτική εκπαίδευση, να υποστηρίζει επιμορφωτικά τους εκπαιδευτικούς των Θρησκευτικών μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, να συμβάλλει στην προώθηση του επιστημονικού διαλόγου και της έρευνας, να προωθεί την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, να συζητά με τους αρμόδιους θεσμούς τα προβλήματα που ανακύπτουν, να καταθέτει γόνιμες προτάσεις και να εγείρει τις απαιτούμενες διεκδικήσεις από τους ιθύνοντες της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» απευθύνει θερμό χαιρετισμό προς όλα τα μέλη του, τους θεολόγους, ανεξάρτητα από τη θέση ευθύνης τους, τους εκπαιδευτικούς του θρησκευτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τους συνεργάτες και τους φίλους του, και ταυτόχρονα τους καλεί σε ενεργό συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια «για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» και σε υποστήριξη της περαιτέρω δράσης του.

Το Δ.Σ

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου: 3ο Διεθνές Μουσικολογικό καὶ Ἱεροψαλτικό Συνέδριο-πρόγραμμα και ανακοινώσεις

Μετά την εξαιρετική επιτυχία και την μεγάλη απήχηση, καθώς επίσης και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συμμετοχών και το διεθνές ενδιαφέρον που προκάλεσαν τα δυο πρώτα διεθνή μουσικολογικά συνέδρια του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου (2014 και 2016 αντίστοιχα), πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου στις 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2018, το 3ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο, με τίτλο

«…εν επιγνώσει υμνούντας Σε…»

Προϋποθέσεις και Δεξιότητες για την Ιερά Ψαλμωδία στην Ορθόδοξη Λατρεία

Η θεματική του Συνεδρίου επελέγη με βάση την αρχή του Τομέα να πραγματοποιεί διεπιστημονικές συναντήσεις, ανοικτές σε όλες τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις για την μελέτη της Ψαλτικής Τέχνης, προκειμένου να προκύπτουν γόνιμοι προβληματισμοί, πρωτότυπες ιδέες και καρποφόρες συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών του αυτού η διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου, κλάδου η πεδίου, της αυτής επιστήμης η και διαφορετικών επιστημών, οι οποίες, πάντως, ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουν την Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή, νεώτερη και σύγχρονη Ψαλτική τέχνη στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα.

Με βάση τα παραπάνω, ο θεματικός όρος «προϋποθέσεις» μπορεί και πρέπει να εκληφθεί με ευρύτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την διεπιστημονικότητα του Συνεδρίου. Έτσι, οι «προϋποθέσεις» της Ψαλμωδίας μπορεί να έχουν προσανατολισμούς θεολογικούς (π.χ. ηθικοδογματικούς), λειτουργικούς (π.χ., τυπικοτελετουργικούς κ.λπ), φιλολογικούς (π.χ., γνώση της γλώσσας και της υμνογραφίας της λατρείας), φωνητικούς, θεωρητικούς (γνώση της θεωρίας, της παρασημαντικής, του ρυθμού κ.τ.ό.), αισθητικούς και γενικότερα καλλιτεχνικούς, τα δε τελευταία χρόνια, σε κάποιο βαθμό και μουσικολογικούς.

Πέρα, όμως, από τις προϋποθέσεις για την καλή γνώση και απόδοση της Ψαλμωδίας, πάντοτε θα πρέπει να αναζητούνται και να εξετάζονται οι τυχόν ευρύτερες γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αρτιότερη κατάρτιση των φορέων και εκφραστών της Ψαλτικής Τέχνης, άρα και στην ουσιαστικότερη διάδραση της Ψαλμωδίας κατά την ώρα της Θείας Λατρείας. Έτσι, ευρύτερες μουσικές γνώσεις (π.χ., λαϊκής – παραδοσιακής, κοσμικής βυζαντινής και μεταβυζαντινής, ευρωπαϊκής, αραβοπερσικής η ανατολικής μουσικής) και δεξιοτεχνίες μουσικών οργάνων, μουσικολογικές γνώσεις (π.χ. κωδικολογία, μουσική παλαιογραφία, ιστορία της Εκκλησιαστικής Μουσικής κ.ά.), παιδαγωγική κατάρτιση, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές, ιστορικολαογραφικές σπουδές, θετικές επιστήμες (π.χ., φυσικομαθηματικές, φωνιατρικές, μουσικοθεραπευτικές κ.τ.ό.), αλλά και η ενασχόληση με τις σύγχρονες τεχνολογικές επιστήμες (π.χ. ηχοληπτικές, ηλεκτρονικο-υπολογιστικές, κ.τ.ό.), καθώς και λοιπές επιστημονικές η καλλιτεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες μπορούν και καλούνται να βρουν κοινά πεδία έρευνας, μελέτης και διαδραστικής συνεργασίας με την Ψαλτική Τέχνη, όλα αυτά θα πρέπει, οπωσδήποτε, να αποτελούν εργαλεία της σύγχρονης βυζαντινομουσικολογικής έρευνας, αλλά και τα ίδια να αναζητούν στην Ψαλτική Τέχνη εργαλεία για την διεύρυνση και υποβοήθηση των δικών τους ερευνητικών η πειραματικών δράσεων.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμματου 3ου Συνεδρίου Μουσικολογίας που θα πραγματοποιηθεί από τον Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας από τις 30 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου 2018 στο Συνεδριακό Θεσσαλίας.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο τηςΑκαδημίας και του Τομέα Ψαλτικής

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πανελλαδικές 2018: Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Στις 8 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, θα ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα ΕΠΑΛ.


Η ευεργετική συμβολή της μουσικής στον παιδικό αυτισμό

Η Αναστασία Μπέκα, Διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής μιλάει στην ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος της Μουσικής στην Ιατρική», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 18 Μαρτίου 2018. Θέμα της ομιλίας της είναι: «Η ευεργετική συμβολή της μουσικής εις τον παιδικό αυτισμό και εις την διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.



Σάββατο 12 Μαΐου 2018

"Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών": Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσοννά

Την έκθεση “Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών” Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσοννά, 1913 και 1919 από το αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 στις 20.00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30, 
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00,
Σάββατο 09:30-16:00.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από τα δύο ταξίδια του Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασσοννά στη Θεσσαλονίκη, το 1913 και το 1919. Ο φακός του Μπουασσοννά αποτυπώνει όψεις της πόλης σε δύο στιγμές καμπής στην ιστορία της, δηλαδή την απελευθέρωση και την καταστροφή της από τη σαρωτική πυρκαγιά. Στην έκθεση αναδύονται τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το πολύπλοκο και σαγηνευτικό ψηφιδωτό της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης: ο βυζαντινός της πλούτος, μέσα από τις ωραίες κι επιβλητικές εκκλησίες και τα Κάστρα αλλά και το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα των Οθωμανών που μαρτυρεί τη μακραίωνη παρουσία τους. Πανοραμικές λήψεις και στιγμές καθημερινού βίου υφαίνουν τον οπτικό καμβά της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ού αιώνα, μιας πόλης ταυτόχρονα μνημειακής και σύγχρονης. Έτσι την πρωταντίκρισαν και την απαθανάτισαν ο ταξιδιώτης-φωτογράφος και ο αχώριστος συνταξιδιώτης του Ντανιέλ Μπω-Μποβύ, ο πρώτος με το φακό κι ο δεύτερος με την πένα του.

Οι είκοσι έξι εικόνες της έκθεσης είναι σύγχρονα τυπώματα από γυάλινες διαφάνειες του Φρεντερίκ Μπουσσοννά που απόκεινται στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Εκτίθενται ακόμα κάποια πρωτότυπα τεκμήρια και εκδόσεις του οίκου Fréd. Boissonnas.

Παράλληλα το ΜΙΕΤ εκδίδει στη σειρά ΑΦΕΛΙΑ ένα τόμο με τίτλο:

«F. Boissonnas – D. Baud-Bovy, Δύο ταξίδια, 1913 & 1919

INFO – Έκθεση «Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών. Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσονά, 1913 και 1919. Από το αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ»

Αγγελική Δεληκάρη, Βυζαντινο-Σλαβικά Μελετήματα, Θεσσαλονίκη 2017, Εκδόσεις Κυριακίδη



Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Δεληκάρη, Βυζαντινο-Σλαβικά Μελετήματα, προσκαλεί τον αναγνώστη να εντρυφήσει στον κόσμο των βυζαντινο-σλαβικών σχέσεων, ξεκινώντας από την ιεραποστολή των Θεσσαλονικέων αδελφών αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και καταλήγοντας στη συμβολή του Βυζαντίου στη δημιουργία της αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας το 1219. Τονίζει τη μεγάλη επίδραση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στην πολιτική, πολιτισμική αλλά και εκκλησιαστική ζωή των Σλάβων (π.χ. Ησυχασμός). Ανιχνεύει με βάση τις σλαβικές πηγές τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», αποδεικνύοντας ότι κατά τον Μεσαίωνα οι Σλάβοι χρησιμοποιούσαν τον γεωγραφικό αυτόν όρο ως δηλωτικό βυζαντινής-ελληνικής περιοχής. Η πληθώρα άλλωστε των σλαβικών τοπωνυμίων στον ελλαδικό χώρο οφείλεται κατά την άποψη της συγγραφέως στην επικράτηση της σλαβικής γλώσσας ως lingua francaτης εποχής (Μεσαίωνα έως Νεότερους Χρόνους) και όχι σε πολυάριθμο σλαβικό πληθυσμό.