Σελίδες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μαθήματα για τη γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Α.Π.Θ.


Μαθήματα για τη γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» (ΦΕΚ 3060/26-09-2016) του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την υποστήριξη της μελέτης της ελληνικής γλώσσας των βιβλικών, πατερικών και λειτουργικών κειμένων της ορθοδόξου Εκκλησίας, προσφέρει τα τελευταία χρόνια σειρά σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό και μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο το πρόγραμμα: «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας» (10ος κύκλος). Η παρακολούθηση γίνεται μόνο εξ αποστάσεως και χορηγείται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης (5 ECTS).
 Η προκήρυξη του Προγράμματος βρίσκεται στη σελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ, όπου υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες.
Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι 6 Οκτωβρίου 2019 στη διεύθυνση   http://www.diaviou.auth.gr/programs/gelk10/

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Διεξαγωγή συνεδρίου με θέμα: «Θρησκευτική Εκπαίδευση- Εκπαίδευση για το μέλλον»



Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. συνδιοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών με διεθνή συμμετοχή με θέμα:

«Θρησκευτική Εκπαίδευση- Εκπαίδευση για το μέλλον»

στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, στους χώρους της θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του συνεδρίου αποτελεί η συμβολή στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις ιδιαίτερες συνθήκες του σημερινού σχολείου.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Ο Περιφερειακός Δ/ντης

Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Αλέξανδρος Κόπτσης
Συνημμένα:
Download this file (afisa2019.jpg)afisa2019.jpg[ ]2441 kB
Download this file (programma-synedriou-teliko.pdf)programma-synedriou-teliko.pdf[ ]504 kB

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΚΑΙΡΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ


Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"
Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Ιστοσελίδα: http://www.kairosnet.gr
Email: kairos.theologoi@gmail.com &
kairosnet.gr@gmail.com
Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2019
Αριθμ. Πρωτ. 18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» για το μάθημα των Θρησκευτικών και τη χορήγηση απαλλαγής

Με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (28/2019) σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) και διάφορες απόψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από αυτό το θέμα, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» επισημαίνει τα παρακάτω:
  1. Το ΜτΘ σέβεται απολύτως και υπηρετεί μέσα από τη διδασκαλία του τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες. Στους γενικούς σκοπούς του μαθήματος, όπως καταγράφονται στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού Γυμνασίου, τονίζεται «το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη θρησκευτική ελευθερία, στην ανα­ζή­τηση και στον θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό», καθώς επίσης ως πρωταρχικός άξονας στη διδασκαλία του ορίζεται «ο σεβασμός στον απαραβίαστο χαρακτήρα της προσωπικής ελευθερίας κάθε ανθρώπου και στη θρησκευτική ετερότητα».
  2. Η συζήτηση γύρω από το ζήτημα που ανέκυψε δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς έχουν προηγηθεί και άλλες παρόμοιες Αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και σχετικές αποφάσεις ανώτατων ακυρωτικών δικαστηρίων, ενώ η εγκύκλιος για τη χορήγηση της απαλλαγής τροποποιήθηκε ή συμπληρώθηκε πέντε φορές, μόνο κατά την περίοδο 2008-2015. Επισημαίνεται ότι εκκρεμούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για το ίδιο θέμα και για συναφή ζητήματα που αφορούν στο ΜτΘ.
  3. Η διαδικασία χορήγησης απαλλαγής στους μαθητές και στις μαθήτριες που τη δικαιούνται είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και γι’ αυτό δεν μπορεί να λυθεί με μια απλή εγκύκλιο, καθόσον επηρεάζει πολύπλευρα τη λειτουργία του σχολείου. Είναι νωπή η εμπειρία από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις ανεπιτυχείς προσεγγίσεις του προβλήματος κατά το παρελθόν, οι οποίες οδήγησαν σε φαινόμενα κατάχρησης ή παράχρησης του δικαιώματος απαλλαγής, σε άνισες συνθήκες φοίτησης, σε σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, καθώς επίσης και σε δικαστικές προσφυγές.
  4. Για παιδαγωγικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους, θεωρούμε επιβεβλημένη την προάσπιση της υποχρεωτικότητας του ΜτΘ, σύμφωνα και με τη συνταγματική επιταγή για την ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρακτική η οποία θα οδηγήσει στην υποβάθμισή του και θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι οι σχολικές μονάδες και το ΜτΘ λειτουργούν αποκλειστικά σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Το σχολείο, καθώς και το ΜτΘ, δεν μπορούν να μεταβληθούν σε πεδίο πειραματισμών ή ιδεοληπτικών αντιπαραθέσεων.
  5. Η ισχύουσα εγκύκλιος για τη χορήγηση της απαλλαγής (12773/Δ2/23-01-2015) εκδόθηκε πριν από την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά (2017) και, επομένως, είναι συμβατή με τη σκοποθεσία και το περιεχόμενο των προγενέστερων Αναλυτικών Προγραμμάτων και διδακτικών βιβλίων των Θρησκευτικών. Η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών έφερε σημαντικές αλλαγές και δημιούργησε νέες συνθήκες, καθόσον «επιδιώκεται ένα σχολικό ΜτΘ, στο οποίο η συμμετοχή όλων των παιδιών χω­ρίς καμιά διάκριση και ανεξάρτητα από τη θρησκευτική ή μη δέσμευσή τους θεωρείται αυ­τονόητη όσο και αναγκαία».
  6. Σε κάθε προσέγγιση του ζητήματος της χορήγησης απαλλαγής, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι νέες παράμετροι λειτουργίας του ΜτΘ, όπως αυτές ορίζονται από τα υφιστάμενα, πλέον, νέα Προγράμματα Σπουδών. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών, με αφορμή τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει σχετικά με τις απαλλαγές πριν και κατά την περίοδο της εκπόνησής τους, έλαβαν υπόψη τις όποιες δυσλειτουργίες του παρελθόντος και γι’ αυτό θεμελιώνουν ένα ανοικτό μάθημα ελευθερίας και ελπίδας για όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές, το οποίο επιδιώκει να είναι κριτικό, αντικειμενικό και πλουραλιστικό. Στον Οδηγό Εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου περιγράφεται ρητά αυτή η «στόχευση σε ένα ΜτΘ ενταγμένο στο σχολείο ως κανονικό μάθημα χωρίς απαλλαγές και διαχωρισμούς των μαθητών».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» επισημαίνει, προς όλες τις κατευθύνσεις, την ανάγκη αποφυγής βεβιασμένων ενεργειών, οι οποίες ενδέχεται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στις 05-09-2019, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε την οριστική επίλυση του προβλήματος, με έναν τρόπο ρεαλιστικό και υπεύθυνο, ο οποίος, αφενός, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς που είναι αρμόδιοι για την προστασία τους και, αφετέρου, δεν θα υποσκάπτει αλλά θα υπηρετεί την παιδαγωγική αποστολή του ΜτΘ στο σύγχρονο σχολείο, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και δημιουργικής θρησκευτικής εκπαίδευσης.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Χρήστος Καρακόλης              Γεώργιος Καπετανάκης

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.                    Δρ Θεολογίας

Τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου προς τους μαθητές κι εκπαιδευτικούς


Τα καθιερωμένα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές Δημοτικού , Γυμνασίου και Λυκείου , με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς , απέστειλε στις σχολικές μονάδες η Αρχιεπισκοπή :

Πρός τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες τῶν Γυμνασίων καί Λυκείων

Πολυαγαπημένα μου παιδιά!

Μέ μεγάλη χαρά ἀπευθύνομαι σέ ὅλους σας καί σέ καθέναν ξεχωριστά γιά νά σᾶς εὐχηθῶ μέσα ἀπό τήν καρδιά μου νά ἔχετε μία πολύ εὐλογημένη σχολική χρονιά, γεμάτη ἀπό ἐπιτυχίες, πολύτιμες γνώσεις, νέες φιλίες καί ἀπόκτηση νέων δεξιοτήτων καί ὠφέλιμων ἐμπειριῶν.

Τά συναισθήματά σας μιά τέτοια μέρα ὁπωσδήποτε εἶναι ἀνάμεικτα. Τελείωσε τό καλοκαίρι μέ τούς χαλαρούς ρυθμούς του καί ξεκινᾶ μιά ἐκπαιδευτική περίοδος μέ προκλήσεις καί κόπους. Μή διστάσετε νά γίνετε ἐνεργά μέλη τῆς διδακτικῆς διαδικασίας. Σίγουρα θά βγεῖτε κερδισμένοι. Γιατί κέρδος δέν εἶναι μόνο οἱ βαθμοί ἀλλά ἡ ἴδια ἡ πορεία τῆς μάθησης.

Σέ αὐτήν τήν πορεία συνοδοιπόρος καί ὁδηγός σας στέκεται διαρκῶς ἡ Ἐκκλησία, ἡ ὁποία στηρίζει τίς ἀνάγκες σας καί εἶναι ἀνοιχτή γιά ἐσᾶς καί τούς προβληματισμούς σας. Ὡς φιλεύσπλαχνη μητέρα σᾶς περιμένει μέ μία ζεστή ἀγκαλιά καί κατανόηση, χωρίς νά κρίνει, χωρίς νά μαλώνει καί χωρίς νά πιέζει, σέ ἕναν ἀνοιχτό διάλογο ὅποτε ἐσεῖς τό ζητήσετε. Νά ξέρετε πώς μέ στοργή, μέ ἀγάπη καί ὑπομονή θά εἴμαστε δίπλα σας σύμφωνα μέ τό πρότυπο τοῦ Χριστοῦ μας!

Εὔχομαι ἀπό καρδιᾶς αὐτή τή σχολική χρονιά νά ἐκπληρώσετε ὅλα τά ὄνειρά σας!

Ἡ εὐλογία καί ἡ χαρά τοῦ Θεοῦ καί τῆς Παναγίας νά σᾶς πλημμυρίσει!

Μέ ἄπειρες εὐχές καί πολλή ἀγάπη,

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Πρός τούς μαθητές καί μαθήτριες τῶν Δημοτικῶν

Ἀγαπημένα μου παιδιά!

Σᾶς καλωσορίζω στό ἀγαπημένο σας σχολειό.

Εἴτε ξεκινάτε, εἴτε τελειώνετε τό δημοτικό σχολεῖο θέλω νά σᾶς πῶ ἕνα μεγάλο μυστικό.

Τό δημοτικό σχολεῖο διαφέρει ἀπό τό γυμνάσιο, τό λύκειο καί τό πανεπιστήμιο, γιατί εἶναι μία μεγάλη ἀγκαλιά πού ξέρει νά ἀγκαλιάζει καί νά ἀναδεικνύει μαθητές ἀπό ὅλον τόν κόσμο, ξέρει νά διδάσκει καί τήν ἀγάπη καί τά γράμματα.

Οἱ καλοί σας δάσκαλοι καί δασκάλες πού θά σᾶς ἔχουν ὅλη τήν χρονιά μέσα στήν καρδιά καί στήν τάξη τους εἶναι οἱ σημερινοί ἥρωες τῆς ἀγάπης καί τῆς γνώσης πού θά σᾶς βοηθήσουν νά γίνετε ὄμορφοι ἄνθρωποι στήν κοινωνία, στίς αὐριανές ἐργασίες σας καί στήν μελλοντική οἰκογένειά σας!

Ξέρετε, δάσκαλος εἶναι καί ὁ Χριστός πού σήμερα στόν Ἁγιασμό ἦταν ἐδῶ μαζί μας. Εἴχε καί μαθητές πού τόν ὑπεραγαποῦσαν καί θυσιάστηκαν γι΄Αὐτόν, ὅπως κι Αὐτός γιά ὅλους μας πάνω στόν Σταυρό.

Σᾶς καλῶ λοιπόν νά ἀπολαύσετε αὐτήν τήν ὄμορφη σχέση δασκάλου – μαθητή. Διαβάστε, γράψετε, κάντε ἐργασίες, παίξετε ἀλλά κυρίως ἐπικοινωνῆστε, ἀνοῖξτε τήν καρδιά σας. Μήν φοβηθεῖτε. Εἶναι μοναδικά αὐτά τά χρόνια σέ ὅλη σας τή ζωή.

Ἐγώ ὁ Ἀρχιεπίσκοπός σας θά προσεύχομαι ὅλη τήν χρονιά γιά ὅλους σας νά ἔχετε ὑγεία καί δύναμη νά χαρεῖτε καί νά μοιραστεῖτε τό μεγάλο αὐτό μυστικό .

Καλή καί εὐλογημένη σχολική χρονιά!

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Πρός τούς Ἐκπαιδευτικούς τῶν Σχολείων

Ἀγαπητοί μου Ἐκπαιδευτικοί,

«Αἰτία τῆς ἀγάπης εἶναι ἡ γνώση. Ἡ γνώση γεννᾶ τήν ἀγάπη καί γι’ αὐτό εἶναι ἀδύνατο νά ἀγαπήσει κανείς κάτι ὡραῖο ἐάν δέν γνωρίσει τήν ὡραιότητά του»1.

Πολλές φορές συλλογίζομαι πώς ἄν ἡ σχέση ἀγάπης, γνώσης καί ὀμορφιᾶς ἦταν κατανοητή, ὁ κόσμος μας θά ἦταν ἐντελῶς διαφορετικός. Συμπάσχω μέ τήν αγωνία σας νά διαμορφώσετε ἕνα σχολεῖο πού θά προσφέρει ἀπτή τή σχέση αυτή.

Κατανοῶ τίς δυσκολίες πού δημιουργοῦν γονεῖς καί μαθητές, οἱ ὁποίοι συχνά δέν ἀντιδροῦν στήν πολιορκία τοῦ πειρασμοῦ τοῦ «χρήσιμου» τοῦ πολιτισμοῦ μας. Τό ἀποτέλεσμα τελικά εἶναι νά μήν ἐπιζητοῦν ἀπό τό σχολεῖο τή μόρφωση στά αγαθά τῆς γνώσης καί τοῦ ὡραίου, ἀλλά μιά νεφελώδη αποτελεσματικότητα.

Συμμερίζομαι τήν ἀγωνία σας νά μήν προσφέρετε γνώσεις ἀνέραστες καί κομματιασμένες, οἱ ὁποῖες θά γίνουν ἕνα φθαρμένο διαβατήριο σέ μιά βιομηχανοποιημένη ζωή, χωρίς τήν ὀμορφιά τῆς διαφορετικότητας στά πρόσωπα τῶν παιδιῶν μας. Συμπορεύομαι στόν ἀνηφορικό δρόμο πού ἀπαιτεῖ ἡ μύηση στή μόρφωση, στήν ἀναζήτηση τῆς παιδείας, στήν ἀνακάλυψή της, στήν κριτική καί στήν ἀμφισβήτησή της.

Εἶναι ὁ ἀγώνας τῆς σπορᾶς. Ὁ Χριστός ἔσπειρε τόν σπόρο Του, στή γνωστή παραβολή, σέ κάθε μορφή ἐδάφους, ἐπειδή πίστευε στή δυνατότητα τῆς ἀλλαγῆς. Μήν δειλιάσετε μπροστά στόν κόπο καί τήν ἀγωνία. Τήν πρόσκαιρη ἀβεβαιότητα τοῦ ἀποτελέσματος. Ἡ ἀλλαγή δέν πειθαρχεῖ σέ ἀριθμούς.

Σᾶς εὔχομαι ἀπό καρδιᾶς καλή, εὐλογημένη και καρποφόρα χρονιά!

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός – για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης»


         
  Χολαργός, 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός – για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης»

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» διοργάνωσε με επιτυχία την τρίτη κατά σειρά πανελλήνια συνάντηση θεολόγων από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2019, στις φιλόξενες, πλήρως ανακαινισμένες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Γυμνασίου – Λυκείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Νέο Ψυχικό με θέμα «Η Ορθόδοξη θεολογία μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού». Έλαβαν μέρος 150 περίπου συνάδελφοι θεολόγοι εκπαιδευτικοί στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση, αδιόριστοι πτυχιούχοι Θεολογίας και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Αττική, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κοζάνη, τη Λάρισα,  τον Βόλο, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία, την Αιτωλοακαρνανία κλπ. Οι συμμετέχοντες πλαισίωσαν με ζήλο και ενθουσιασμό  τις εργασίες και τις δραστηριότητες της συνάντησης, οι οποίες περιλάμβαναν την πρώτη ημέρα (6/9) μία κεντρική εισήγηση και δύο ακόμη εισηγήσεις (Α΄ συνεδρία), τη δεύτερη ημέρα (7/9) τρεις εισηγήσεις και ομάδες εργασίας που επεξεργάστηκαν θέματα των προηγηθεισών εισηγήσεων και την τρίτη ημέρα (8/9) στρογγυλή θεματική τράπεζα καθώς και βιωματικά εργαστήρια παιδαγωγικής και διδακτικής μεθοδολογίας. Τα εργαστήρια λειτούργησαν γύρω από το κεντρικό θέμα, προεκτείνοντας στο πεδίο της διδακτικής πράξης τους επιστημονικούς προβληματισμούς του συνεδριακού μέρους της συνάντησης και εκφράζοντας κριτικό προβληματισμό για διάφορα επίκαιρα θέματα.

Την Παρασκευή (6/9) το απόγευμα μετά τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, τον οποίον μετέφερε ο Αιδεσιμολογιώτατος  π. Αλεξάνδρος Καρυώτογλου, διαβάστηκαν μηνύματα της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως και της Υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, του προεδρείου της ΟΛΜΕ και του Κοσμήτορα της Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. καθηγητή κ. Θεόδωρου Γιάγκου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. αναπληρωτή καθηγητή κ. Θωμά Ιωαννίδη, την Αντιπρόεδρο του Τμήματος  Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α. αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Κίρκη Κεφαλέα και, τέλος, από τον σύμβουλο Β΄ του Ι.Ε.Π. κ. Ευστράτιο Ψάλτου εκ μέρους του Προέδρου του. Ακολούθως ο πρόεδρος του Δ.Σ. καθηγητής του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. κ. Χρήστος Καρακόλης χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες εξήγησε το σκεπτικό για την επιλογή του θέματος της 3ης πανελλήνιας συνάντησης Θεολόγων δίνοντας εν συνεχεία τον λόγο στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Δημήτριο Μόσχο, ο οποίος  παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή κ. Βασίλη Καραποστόλη, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ε.Κ.Π.Α., που ανέπτυξε το θέμα «Η Χριστιανική θέση απέναντι στα Κοινά». Ο ομιλητής με νηφάλιο και συγκροτημένο λόγο παρουσίασε τη θέση του ανθρώπου διαχρονικά  μέσα στην ιστορία απέναντι στα Κοινά, αλλά και τη θέση του Χριστιανού μέσα στον κόσμο χαρακτηρίζοντας τον Χριστιανισμό ως πηγή ενέργειας που συνεισφέρει στην κοινωνία και σημειώνοντας ότι, όταν ο άνθρωπος υπηρετεί τον κόσμο, στην πραγματικότητα υπηρετεί τον Θεό. Εν κατακλείδι επεσήμανε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη τόσο από την πίστη, όσο και από την ηθική. Στη συνεδρία που ακολούθησε ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χαράλαμπος Βέντης ανέπτυξε το θέμα «Διαψευσιμότητα και αναστοχασμός στην επιστήμη και τη χριστιανική σκέψη: μια σύντομη περιήγηση σε ένα τεράστιο θέμα». Ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο διάλογος της Ορθοδοξίας με την κοινωνία, τις τέχνες, την επιστἠμη και τη γνώση πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες αρχές σημειώνοντας πως η ιδρυματική Ορθοδοξία αποφεύγει τον διάλογο σε αντιδιαστολή προς την επιστήμη η οποία μάλιστα με βάση την  αρχή της διαψευσιμότητας δεν είναι εγγενώς αθεϊστική. Ο δεύτερος εισηγητής π. Αυγουστίνος Μπαϊραχτάρης, μόνιμος επίκουρος καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα «Κοινωνική βαρβαρότητα και θρησκευτική βία στη σύγχρονη μετασχηματίζουσα πραγματικότητα. Ορθολογισμός ή θρησκεία; Ο Χριστιανισμός ως ανακαινιστική δύναμη του κόσμου». Ο εισηγητής προσδιόρισε την κοινωνική βαρβαρότητα ως συλλογική βία και άσκηση καταστροφικής δύναμης σε βάρος των άλλων, διακρίνοντάς την από την προσωπική βία (ψυχολογική/συναισθηματική)  και τη δομική βία (οικονομική καταπίεση, σεξισμός, ρατσισμός). Αναλύοντας τον ρόλο της θεολογίας στο κόσμο επισήμανε πως το έργο της είναι η διάκριση των ποικίλων πνευμάτων της κοινωνίας και οφείλει να οδηγεί σε ανακαινιστικές πράξεις αγάπης, σε μαρτυρία και στη διακονία του πλησίον. Η Α΄ συνεδρία ολοκληρώθηκε με ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το Σάββατο (7/9) μετά από μια εμβόλιμη και ανοικτή σε όλους παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνέλευση των μελών του συλλόγου συνεχίστηκε το πρόγραμμα των εισηγήσεων, οι οποίες αναπτύχθηκαν  στη διάρκεια της Β΄συνεδρίας. Συγκεκριμένα: Ο κ. Δημήτριος Ουλής, Καθηγητής θεολόγος - Διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α., ανέπτυξε το θέμα «Φονταμενταλιστική θρησκεία της τεχνοκρατίας και θρησκευόμενοι φονταμενταλιστές τεχνοκράτες: Η περίπτωση Johan Norberg». Ο  ομιλητής παρουσίασε με οξύνοια και κριτική διάθεση το βιβλίο του Johan Norberg «Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον» αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις του συγγραφέα και τα δομικά ελλείμματα του βιβλίου όπως η ανιστορικότητά του και η φονταμενταλιστική αντίληψή του περί προόδου. Τέλος, σημείωσε με έμφαση πως οι ιδέες που διέπουν την έννοια της προόδου, δηλαδή η γραμμική αντίληψη του χρόνου, η ανθρωπότητα ως συλλογικό υποκείμενο και η ανάγκη για μετασχηματισμό του κόσμου είναι κατ᾽ ουσίαν χριστιανικές. Στη συνέχεια ο κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. εισηγήθηκε το θέμα «Καινοφανείς προκλήσεις και χριστιανική θεολογία: Προφανής αμηχανία και αφανείς απαντήσεις» υπογραμμίζοντας μέσα από παραδείγματα ότι η θεολογία στον σύγχρονο κόσμο  είναι πράξη και όχι σκέψη και απαντώντας σε  ζητήματα σχετικά με τον ανθρώπινο πόνο, την αρρώστια και τον θάνατο. Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., ανέπτυξε το θέμα «Φίλος ή εχθρός; Το σύγχρονο τεχνοπώλιο και η θαυμαστή καινούργια ανθρωπολογία του μέσα από τη θεολογική ματιά». Στην εισήγησή του έθιξε κυρίως το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και των διαφόρων εφαρμογών της, που απειλεί να αλλοτριώσει το ανθρώπινο πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έκφραση αγωνίας του ανθρώπου για τον θάνατο. Ο ρόλος της θεολογίας έγκειται στην παιδεία του προσώπου ως προϋπόθεση ελευθερίας, στην ανάδειξη της ύπαρξης ως κοινωνίας αγάπης και στον σεβασμό του προσώπου ως ελπίδα αθανασίας, αφού διαφορετικά το πρόσωπο αλλοτριώνεται ριζικά.
Την άλλοτε καθιερωμένη συζήτηση επί των εισηγήσεων διαδέχθηκε αυτή τη φορά μια καινοτομία, καθώς οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε τέσσερις θεματικές ομάδες εργασίας με τους ενδεικτικούς τίτλους: α. Τεχνητή νοημοσύνη: ο άνθρωπος του μέλλοντος, β. Πρόοδος: λόγος αισιοδοξίας; γ. Τεχνολογία: φίλος ή εχθρός; δ. Ελευθερία: Ο καταναγκασμός της επιλογής. ΟΙ τίτλοι αυτοί, που αφορούσαν σε θέματα των εισηγήσεων της Β´ συνεδρίας, έγιναν αντικείμενο εργασίας από τα μέλη των ομάδων, τα οποία στη συνέχεια σε ολομέλεια διάρκειας δύο ωρών  έθεσαν στους παρόντες εισηγητές ερωτήματα, θέσεις και απόψεις. Οι εισηγητές έδωσαν καταληκτικές απαντήσεις ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας.
Τη Κυριακή (8/9) το πρόγραμμα άνοιξε με την παρουσίαση σε ολομέλεια στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Η Θρησκευτική Εκπαίδευση μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού», στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Βασιλική Μητροπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και Σπύρος Ζωνάκης, δημοσιογράφος στο περιοδικό «Σχεδία», οι οποίοι εισηγούμενοι με συντομία πάνω στο θέμα και απαντώντας στις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των συνέδρων επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι στον σύγχρονο κόσμο η Ορθόδοξη θεολογία αναπτύχθηκε πραγματικά μόνο εντός εκκοσμικευμένων κοινωνικών συνθηκών, καθώς επίσης και ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει το αίτημα για δημοκρατία και ειρήνη αναπτυσσόμενο μέσα από τα ερωτήματα των μαθητών, την κριτική πραγμάτευση και τον αναστοχασμό.
Ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια παιδαγωγικής και διδακτικής μεθοδολογίας δίωρης διάρκειας οργανωθέντα από έμπειρους συναδέλφους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογικής σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Συγκεκριμένα: 1. από τον π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη, Χημικό-Θεολόγο, MEd, Εκπαιδευτικό με θέμα «Από τη Δημιουργία του κόσμου στη Νέα Δημιουργία (Γένεση και Αποκάλυψη) - Η θέση του ανθρώπου σε μια απειλούμενη βιόσφαιρα», 2. από την κ. Μαρία Λυράκη, θεολόγο εκπαιδευτικό στην Ελληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών με θέμα «Βιοηθικά διλήμματα σε βιβλικά κείμενα», 3. από τον κ. Χρήστο Φραδέλλο, Πτυχιούχο Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Μ.Α. θεολογίας, Εκπαιδευτικό (3ο Λύκειο Χανίων) με θέμα «Η διαχρονική γοητεία του ανορθολογισμού και η χρήση του στη πολιτική και τη θεολογία», 4. από τον κ. Ναζίρ-Παύλο Ναζάρ, Θεολόγο (Ε.Κ.Π.Α.), πτυχιούχο Hartford Seminary (Hartford CT, USA), μεταπτυχιακού φοιτητή στο ΠΜΣ: Επιστήμες της Αγωγής και Θρησκευτική Εκπαίδευση (Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα «Διασχίζοντας το μάτι της βελόνας: ξεπερασμένη εντολή ή διαχρονικός τρόπος ζωής;» και 5. από τους κ.κ. Στέφανο Ζάρκα εκπαιδευτικό Λεοντείου Σχολής Αθηνών, μεταπτυχιακό φοιτητή ΠΜΣ: Επιστήμες της Αγωγής και Θρησκευτική Εκπαίδευση (Ε.Κ.Π.Α.), Νίκο Κουστουράκη θεολόγο, μεταπτυχιακού φοιτητή ΠΜΣ: Επιστήμες της Αγωγής και Θρησκευτική Εκπαίδευση (Ε.Κ.Π.Α.), και Αναστασία Νικηταρά, θεολόγο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΠΜΣ: Συστηματική Θεολογία και Επιστήμες της Αγωγής (Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα «Game on: τα παιχνίδια προσομοίωσης ως εργαλείο στη θρησκευτική εκπαίδευση». Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους κατά την επακολουθήσασα ολομέλεια τόσο για την ποιότητα και το βάθος των εισηγήσεων, όσο και για την  πρωτοτυπία  των βιωματικών εργαστηρίων, από τα οποία εμπνεύστηκαν ιδέες και  σχέδια ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού  έτους, όπως δήλωσαν οι ίδιοι στην εν είδει απολογισμού συζήτηση, με την οποία ολοκληρώθηκε η Τρίτη Πανελλήνια συνάντηση του συλλόγου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Καιρού» ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ειδικότερα την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή, τους εισηγητές και τους επιμορφωτές, τη Διεύθυνση της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών για την άψογη φιλοξενία, τους εθελοντές συναδέλφους που υποστήριξαν τη γραμματεία και τις εργασίες και ιδιαιτέρως όλους τους θεολόγους που συμμετείχαν στις εργασίες, αποδεικνύοντας έμπρακτα με την ενεργό τους παρουσία τη διάθεση του θεολόγου εκπαιδευτικού να γνωρίσει και να υιοθετήσει καινοτόμες μεθόδους και αρχές για την εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 Ευχαριστούμε, τέλος, όλους τους συναδέλφους θεολόγους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην πολύπλευρη παιδαγωγικά και θεολογικά επιμορφωτική προσπάθεια του συλλόγου μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


Χρήστος Καρακόλης
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Ο Γεν. Γραμματέας


Γεώργιος Καπετανάκης
Δρ. Θεολογίας

Πηγή: ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Διδακτέα Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης (4ετούς) Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2019-2020


Για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Α΄ (Ημερησίου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ) για το σχ. έτος 2019-2020 ισχύουν η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας, όπως έχουν οριστεί σύμφωνα με το με αριθ. πρωτ. 168781/Δ2/09-10-17 έγγραφο του ΥΠΠΕΘ σχετικά με τη «Οδηγίες Διδασκαλίας για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018».