Σελίδες

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

O ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

«Η θρησκεία δύναται να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης, και την προαγωγή της βιωσιμότητος και της οικονομίας, δια μέσου του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου»
επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία που απηύθυνε στην «Ευρασιατική Οικονομική Διάσκεψη Κορυφής» που διοργάνωσε, την Παρασκευή 15 Απριλίου, το Ίδρυμα Κοινωνικών και Στρατηγικών Μελετών Marmara Grubu.
Στην ομιλία του, με θέμα «Θρησκεία- Οικονομία-Διάλογος», ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε «τον ρόλον και την προοπτικήν της θρησκείας στην αντιμετώπισιν των συγχρόνων προβλημάτων, ήτοι της κοινωνικής αδικίας, της εξαλείψεως της πτωχείας, στην αποκατάστασιν ισορροπίας σε ένα κόσμο παγκοσμιοποιούμενο, στην καταπολέμηση του φονταμενταλισμού και του ρατσισμού και την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας σ’ένα κόσμο που τον χαρακτηρίζουν οι συγκρούσεις».
«Η θρησκεία είναι αδιαμφισβήτητα ο ισχυρότερος και πιο πειστικός παράγων στον κόσμο, καθότι δεν περιορίζεται μόνον στην σφαίρα της ιδιωτικής ζωής του προσώπου, αλλά διαδραματίζει σπουδαίον ρόλον ως μοχλός κοινωνικής και θεσμικής κινητοποιήσεως σε πολλά επίπεδα. Δια τούτο, δεν μας προκαλεί έκπληξιν η στροφή με περισσοτέραν προσοχήν προς την θρησκείαν αυτών που χαράσσουν τις αφορώσες αμέσως σε κοινωνικά ζητήματα πολιτικές και των συντελεστών των διεθνών σχέσεων. Είτε πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, την ειρήνη, την φτώχεια, την έλλειψη των στοιχειωδών προς το ζην, την εκπαίδευση και την υγεία, σημειώνεται υψηλή αίσθησις κοινής ανησυχίας και κοινής ευθύνης, την οποία εκδηλώνουν πολύ περισσότερον, ασφαλώς, άνθρωποι της πίστης» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε τα τελευταία 20 χρόνια η πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας στην κατεύθυνση των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων:
«Στο χέρι των θρησκειών είναι είτε να αυξήσουν τον πόνον που ζει ο κόσμος, είτε να συμβάλουν στην θεραπεία των δεινών».
Ανέφερε μάλιστα τον λόγο του Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «ο ανοικτός και ειλικρινής διάλογος είναι δώρον Θεού». Και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι «ζώμεν εν τη εποχή του Διαλόγου, παρά τα αναφυόμενα κατά την πορείαν των σοβαρών διαλόγων προσκόμματα».
Υπενθύμισε δε το κεντρικό συμπέρασμα των Συνεδρίων «για την Ειρήνη και την Ανεκτικότητα» που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, το 1994 και το 2005, ότι δηλαδή «εγκλήματα διαπραττόμενα εν ονόματι θρησκείας είναι κατ’ουσίαν εγκλήματα κατ’αυτής ταύτης της θρησκείας». Επίσης αναφέρθηκε στο Συνέδριο για την ειρηνική συνύπαρξη του Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και του Ισλάμ, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες το 2001, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης καθώς επίσης και στην ειδική διάσκεψη στο Μπαχρέιν το 2002 με την ευκαιρία της 10ης επετείου από την έναρξη του διαλόγου Χριστιανών-Μουσουλμάνων.
«Με τις Συναντήσεις αυτές διηνοίχθησαν οι οφθαλμοί μας και διηυρύνθησαν οι ορίζοντές μας επί της διαφορετικότητος και του πλουραλισμού των θρησκειών και πολιτισμών, αλλά και διεκηρύξαμε από κοινού ότι δεν είναι οι θρησκευτικές διαφορές η αιτία που δημιουργεί συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Η εποχή μας είναι μεν εποχή κρίσεως, αλλά ταυτοχρόνως ποτέ άλλοτε δεν είχαν οι άνθρωποι την ευκαιρίαν να επιφέρουν τοσούτον σπουδαίας θετικάς μεταβολάς δια μέσου μόνον του Διαλόγου. Η γνωριμία και επικοινωνία ανθρώπων και εθνικών ομάδων είναι ευχερής, χάρις στα επιτεύγματα της τεχνολογικής προόδου, την ραγδαίαν πρόοδον των μέσων επικοινωνίας και συγκοινωνίας. Εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών καταβολών συναντώνται, συνδιαλέγονται σε συσκέψεις όπως αυτή, προς αναζήτησιν λύσεων. Καίτοι διερχώμεθα αδιαμφισβητήτως περίοδον κρίσεως, εν τούτοις επιθυμώ να υπογραμμίσω εξ ίσου ότι ποτέ άλλοτε δεν γνώρισε η ανθρωπότης μεγαλυτέραν αποδοχήν και κατανόησιν έναντι των θρησκευτικών επιλογών, παραδοσιακών καταβολών και πολιτιστικών αποχρώσεων».
Στη διεθνή Διάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Νούντσιος του Βατικανού στην Άγκυρα, Αρχιεπίσκοπος Θουρίου Antonio Lucibello, ο Αρχιραββίνος των Ιουδαίων της Τουρκίας Ishak Haleva και Αρχηγοί ή εκπρόσωποι Κρατών, Κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων και Πανεπιστημιακών Κοινοτήτων. Μεταξύ των επαφών που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς Διασκέψεως, συναντήθηκε και με τον κ. Petar Stoyanov, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου