Σελίδες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο.   

Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών έλαβε μέρος με ανακοίνωση ο Διευθυντής της Δρ Παντελής Καλαϊτζίδη.
Από τις 7 έως τις 15 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Cambridge σε συνεργασία με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, και Βεροίας, καθώς και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών της Ι. Μονής Βλατάδων, και με την υποστήριξη των Φίλων του Αγίου Όρους (Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ), πραγματοποίησε σημαντικό Διεθνές Συνέδριο προκειμένου να ερευνήσει και να τιμήσει τη ζωή και το έργο του αγίου Γρηγορίου Παλαμά (1296-1359) στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τα τελευταία έτη της ζωής του διακόνησε και ως Αρχιεπίσκοπος.
Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν μνημεία μεγάλης σπουδαιότητας για την πνευματική πρόοδο του αγίου και την διαμόρφωση εκ μέρους του μιας πατερικής κατά βάση θεολογίας που υπερασπίστηκε την πρακτική της ησυχαστικής (νοεράς) προσευχής ως μέσο εμπειρίας του Θεού, θεολογίας που έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει τη σύγχρονη ορθόδοξη πίστη. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου το Σπήλαιο του αγίου Γρηγορίου Παλαμά (στη Σκήτη Βέροιας), ενώ οι άνδρες σύνεδροι μπόρεσαν να επισκεφτούν την Μονή Βατοπεδίου (στο Άγιο Όρος) και το Κάθισμα όπου ως νέος μοναχός, ο νεαρός τότε Γρηγόριος Παλαμάς, εισήλθε στη μοναστική ζωή και στη μαθητεία της προσευχής από τον άγιο Νικηφόρο τον Ησυχαστή. Ορόσημο για το το συνέδριο στάθηκε η τέλεση της αρχιερατικής λειτουργίας την ημέρα της μνήμης του αγίου, την Δεύτερη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στον Καθεδρικό Ναό της Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένος στον άγιο και όπου φυλάσσεται το σκήνωμά του.

Το συνέδριο προσήλκυσε 80 περίπου συνέδρους, ενώ παρουσιάστηκαν 47 επιστημονικές συμβολές από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, τον Λίβανο, την Νορβηγία, τη Δανία, τη Βουλγαρία, την Αφρική και την Ινδία. Οι ανακοινώσεις ήταν εξαιρετικής ποιότητας και ενδιαφέροντος, με επίκεντρο ποικίλες όψεις της σκέψης και της θεολογίας του αγίου, και τις επιπτώσεις της για την χριστιανική ζωή στο παρελθόν και το παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ από τις ανακοινώσεις προήλθαν από διεθυντές, το προσωπικό ή τους φοιτητές του Ορθόδοξου Ινστιτούτου του Cambridge και δύο ακόμη από διακεκριμένους Επισκέπτες Διδάσκοντες του Ινστιτούτου. Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης. Ο κ. Καλαϊτζίδης έλαβε μέρος στην τελευταία συνεδρία (στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στη Μονή Βλατάδων) που συντόνισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware και ο Καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Μαρτζέλος, και παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «π. Ιωάννης Μέγιεντορφ και π. Ιωάννης Ρωμανίδης: δύο αντιτιθέμενες ερμηνείες της παλαμικής θεολογίας».
Όπως σημειώνεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Cambridge, οι επισκέπτες από το εξωτερικό συνάντησαν μιαν Ελλάδα ακόμη ζωντανή στην καρδιά της. Μια Ελλάδα που αν και αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες, συσπειρώνεται γύρω από την κοινή αφιέρωση στην ορθόδοξη πίστη και τον τιμώμενο άγιο, ικανή για ευσέβεια αλλά και για χαρά.
Οι συμετέχοντες εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες στον Δρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, Διευθυντή του Προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Ορθόδοξου Ινστιτούτου του Cambridge, που μαζί με τον ομόλογό του από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, τον Καθηγητή π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα δύσκολο και πλήρους ευθυνών έργο, αυτό της διοργάνωσης και του συντονισμού των διαφόρων ακαδημαϊκών ενοτήτων, λατρευτικών εκδηλώσεων και επισκέψεων, καθώς και κοινωνικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες του σπουδαίου αυτού γεγονότος έχουν πλήρη την επίγνωση ότι τους έλαχε το προνόμιο της συμμετοχής σε ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός που σηματοδότησε ένα ορόσημο στις σπουδές στον άγιο Γρηγόριο Παλαμά Τα βίντεο από το συνέδριο θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην IOCS Video Streaming Webpage, ενώ τα πλήρη Πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν στα αγγλικά σε εύθετο χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Συνέδριο βλ. την ειδική ιστοσελίδα του συνεδρίου http://distancelearning2.iocs.cam.ac.uk./ICStGP-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου