Σελίδες

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Eνημερωτικό με τις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Ακαδημίας Βόλου την χρονιά που μας πέρασε


"Εκκλησιολογία και Εθνικισμός" στο intv.gr

Αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του διαδικτυακού καναλιού intv.gr τα βίντεο από όλες τις συνεδρίες του Διεθνούς Συνεδρίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με θέμα: "Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη μεταμοντέρνα εποχή" που μεταδόθηκε απευθείας από το Συνεδριακό Κέντρο "Θεσσαλία" στα Μελλισσάτικα Βόλου από τις 24 ως τις 27 Μαίου 2012.  

Στρόγγυλη Τράπεζα για την Ορθοδοξία και την Πολιτική Θεολογία

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) στη Γενεύη έλαβε χώρα η παρουσίαση της νέας εκδοτικής σειράς της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το (ΠΣΕ) με την επωνυμία: Doxa & Praxis, Exploring Orthodox Theology. Στην εκδήλωση αυτή ο Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, παρουσίασε τους δυο πρώτους τίτλους της σειράς: «Η Ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα» του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware, και «Ορθοδοξία και Πολιτική θεολογία» του ίδιου. Στην στρόγγυλη τράπεζα που έλαβε χώρα με την αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση, ο κ. Καλαϊτζίδης διερεύνησε το ερώτημα: Γιατί η Ορθοδοξία δεν ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη πολιτική θεολογία;

 

 
«Ορθοδοξία και Πολιτική Θεολογία» Βιβλιοπαρουσίαση
 
 
 

Με αφορμή τη νέα εκδοτική σειρά:
«Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology»
Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012, 11.00 π.μ., Αίθουσα Ι
Ecumenical Centre, Γενεύη

 
 
    Οι εκδόσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, παρουσιάζουν την νέα εκδοτική σειρά «Doxa & Praxis: Εξερευνώντας την Ορθόδοξη Θεολογία». Στο πλαίσιο των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χριστιανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η σειρά «Doxa & Praxis» φιλοδοξεί να προσφέρει  μια δημιουργική και επίκαιρη παρουσίαση της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας μέσα από μια ζωντανή επανερμηνεία του πλούτου της ορθόδοξης παράδοσης, επιδιώκοντας έτσι την αποτελεσματικότερη συμβολή της Ορθοδοξίας στα δρώμενα του διαρκώς μεταβαλλόμενου σύγχρονου κόσμου. Στην εκδήλωση αυτή πρόκειται να παρουσιαστεί το τελευταίο έργο της νέας εκδοτικής σειράς, «Ορθοδοξία και πολιτική Θεολογία» του Παντελή Καλαϊτζίδη. Στη στρόγγυλη τράπεζα που διοργανώνεται γι’ αυτό το σκοπό συμμετέχουν οι:

Δρ Tamara Grdzelidze, Επιτροπή «Πίστις και Τάξις», ΠΣΕ
Δρ Odair Pedroso Mateus, Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey και Επιτροπή «Πίστις και Τάξις», ΠΣΕ
Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
 

Διεθνές Διεπιστημονικό Εργαστήριο
στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας
Με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

    Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Religio West”, διοργάνωσε διεθνές διεπιστημονικό εργαστήριο (31 Μαΐου-1 Ιουνίου) με θέμα: «Ποιος κατέχει τη θρησκεία; Η θρησκεία μεταξύ λαϊκισμού και πιστεύουσας κοινότητας». Το εργαστήριο διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία του διεθνούς φήμης καθηγητή Olivier Roy, ειδικού στο πολιτικό Ισλάμ και στο θρησκευτικό φαινόμενο εν γένει, του οποίου το πρόσφατο βιβλίο: La sainte ignorance. Le temps de la religion sans culture (Paris: Seuil, 2008, αγγλική μετάφραση: Holy Ignorance. When Religion and Culture Part Ways, London: Hurst & Company, 2010) έθεσε από μια εντελώς καινούργια σκοπιά το ζήτημα της σχέσης θρησκείας και πολιτισμού. Η διεπιστημονική αυτή συνάντηση αποσκοπούσε να εξετάσει και να συζητήσει το ζήτημα της πολιτικής και εθνικής εργαλειοποίησης της θρησκείας, την εκούσια ή ακούσια εμπλοκή της τελευταίας σε λαϊκιστικά πολιτικά κινήματα και στη λαϊκιστική ρητορική.

 


 

Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη μεταμοντέρνα εποχή
 
 
 

 

 
Από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός», το οποίο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος με τη συνεργασία των Ορθόδοξων θεολογικών Φορέων: Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Munster- Γερμανία, το Πρόγραμμα Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  του Fordham - Η.Π.Α., το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθόδοξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών, INTER- Ρουμανία, το Χριστιανικό Πολιτιστικό Κέντρο του Βελιγραδίου - Σερβία, το St Andrews Biblical Theological Institute, Μόσχα - Ρωσία, την Ορθόδοξη Ακαδημία του Valamo-Φιλανδία και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών - EFOST, Βρυξέλλες). Το συνέδριο καλύφθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι intv.gr.
 
 
Διάλεξη του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
 
 
 
Την Τρίτη 15 Μαΐου 2012 ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Pro Oriente και της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης έδωσε διάλεξη στην αίθουσα της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής με θέμα: «Νέα ρεύματα και τάσεις στην σύγχρονη ελληνική θεολογία: Προκλήσεις και προοπτικές στην πορεία προς τη θεολογική ανανέωση και τη χριστιανική ενότητα». Τον ομιλητή και το έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου παρουσίασε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Ingeborg Gabriel, ενώ σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Pro Oriente Δρ Johann Marte.  Ο κ. Καλαϊτζίδης στην εισήγησή του μίλησε καταρχήν για την αλλαγή και την ανανέωση που έφερε με το έργο της η θεολογική γενιά του ’60 καθώς και για τις αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, που αυτό προκάλεσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της «σχολής της Θεσσαλονίκης» και της γενιάς του ’80, αφενός στην υπέρβαση του αντιδυτκισμού που χαρακτήριζε πολλούς από τους θεολόγους της προηγούμενης γενιάς και αφετέρου στην επεξεργασία μιας νέας θεολογικής ατζέντας. Στη συνέχεια...
 
   
Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στον Οικουμενικό Πατριάρχη
 
 
 
Mε την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο πρώτων τόμων της εκδοτικής σειράς:
“Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology”
που εκδίδονται από το Τμήμα εκδόσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών
με τη συνεργασία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
 
 
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης έγινε δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο κ. Καλαϊτζίδης μετέφερε στον Παναγιώτατο τους πασχάλιους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενώ εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του που επισκέπτεται εκ νέου το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο που διακονεί σταυρικά τόσο τη διορθόδοξη ενότητα, όσο και τον οικουμενικό και διαθρησκειακό διάλογο, καθώς και το αίτημα της παγκόσμιας συνεννόησης και καταλλαγής.
    Ο κ. Καλαϊτζίδης ενημέρωσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για τους στόχους και τους σκοπούς της νέας εκδοτικής σειράς: “Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology,” ένα εκδοτικό εγχείρημα του τμήματος εκδόσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου που σκοπεύει να προβάλει τη ζωτικότητα της ορθόδοξης σκέψης και την επικαιρότητά της σε οικουμενικό επίπεδο, ενώ ζήτησε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για το νέο αυτό εγχείρημα της Ακαδημίας με οικουμενική εμβέλεια και αποστολή. Ο κ. Καλαϊτζίδης επέδωσε στον Παναγιώτατο τους δύο πρώτους τόμους της νέας εκδοτικής σειράς: το μελέτημα του Σεβ. Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Orthodox Theology in the Twenty-first Century, και το έργο του ιδίου, Orthodoxy and Political Theology. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ευλόγησε την όλη προσπάθεια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και παρά Θεού ευλογία στο θεολογικό έργο που η εκδοτική αυτή σειρά φιλοδοξεί να επιτελέσει τόσο στον διορθόδοξο όσο και στον οικουμενικό χώρο.
 
Επίσκεψη στο Λίβανο του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
 
 
 
 
 
Μετά από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτη του Όρους Λιβάνου κ. Γεωργίου Χόντρ (Khodr), ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης επισκέφθηκε το Λίβανο την Διακαινήσιμο εβδομάδα του Πάσχα (17-22 Απριλίου). Ο κ. Καλαϊτζίδης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο στην έδρα της Μητροπόλεώς του, στην μικρή πόλη Brumana, στα περίχωρα της Βηρυτού, και να ενημερωθεί για τη ζωή και το έργο, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή αυτή. Ο κ. Καλαϊτζίδης μετέφερε στον Σεβασμιώτατο Γεώργιο τους θερμούς πασχάλιους χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Δμητριάδος κ. Ιγνατίου και τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες δράσεις και τα προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών. Του επέδωσε δε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Ecumenical Review, που είναι αφιερωμένο στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και περιέχει ορισμένα από τα κείμενα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που οργάνωσε η Ακαδημία τον Ιούνιο του 2011, από κοινού με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με θέμα την Μαρτυρία και παρουσία των Χριστιανών στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.
 
στο Ίδρυμα Pro Oriente και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης 
Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά στη Θεσσαλονίκη
 
 
 
Με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο
Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών έλαβε μέρος με ανακοίνωση ο Διευθυντής της Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης
 
Από τις 7 έως τις 15 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Cambridge σε συνεργασία με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, και Βεροίας, καθώς και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών της Ι. Μονής Βλατάδων, και με την υποστήριξη των Φίλων του Αγίου Όρους (Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ), πραγματοποίησε σημαντικό Διεθνές Συνέδριο προκειμένου να ερευνήσει και να τιμήσει τη ζωή και το έργο του αγίου Γρηγορίου Παλαμά (1296-1359) στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τα τελευταία έτη της ζωής του διακόνησε και ως Αρχιεπίσκοπος.
Υπόμνημα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο
 
 
 
 
Προς τον Μακαριώτατον Πρόεδρον και τα μέλη
της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ιωάννου Γενναδίου 14,
115 21 Αθήναι
Βόλος, 9 Μαρτίου 2012
Μακαριώτατε Άγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Συνοδικοί

Εξ αφορμής του συνεχιζομένου θορύβου και καταγγελιών για τις δήθεν αιρετικές ή αντιπατερικές απόψεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, προαγόμεθα να θέσουμε υπόψιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τα κάτωθι:

1. Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών διοργάνωσε από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου 2010, με τη συνεργασία τριών ακόμη Ορθοδόξων ιδρυμάτων [Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Münster (Γερμανία), Πρόγραμμα Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Fordham University (Νέα Υόρκη) και το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών, και Διαθρησκειακών Σπουδών (Cluj-Napoca)] Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Νεο-πατερική σύνθεση ή μεταπατερική θεολογία; Το αίτημα της θεολογίας της συνάφειας στην Ορθοδοξία». Στο συνέδριο αυτό έλαβαν μέρος ως εισηγητές ή προεδρεύοντες διεθνώς ανεγνωρισμένοι Ορθόδοξοι θεολόγοι καθηγητές ή κοσμήτορες, από τις πλέον σημαντικές και διεθνώς καταξιωμένες Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές, θεολογικά Ινστιτούτα, Προγράμματα και Έδρες Ορθόδοξων Θεολογικών Σπουδών με επίκεντρο τόσο την Ανατολική όσο και την Δυτική Ορθοδοξία. Στη συνέχεια παρατίθεται ο κατάλογος με τα ονόματα και τις ιδιότητες των εισηγητών και των προέδρων των επιμέρους συνεδριών:
 
῾Ο χριστιανικός διάλογος καί τά ὅριά του
 
 
 
 
ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΛΛΑ,
ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ,
τ. ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ

Αφορμή γιά τό σημείωμα αὐτό μοῦ ἔδωσε τό ἑξῆς ἐρώτημα ἑνός σοβαροῦ ἐπιστήμονα καί καλοῦ χριστιανοῦ, σέ συζήτηση πού εἶχα μαζί του·

    «Πτερ, ς μλος τς ᾿Εκκλησας, παρακολουθ μ νδιαφρον σα συμβανουν στ Μητρπολ μας. Τν τελευταο καιρ βλπω μα μδα χριστιανν ν ντιδρ στ λειτουργα τς ᾿Ακαδημας Θεολογικν Σπουδν τς Μητρπολης κα ν διαμαρτρεται ντονα κα μ κραους τρπους, σχυριζμενη τι δν κφρζει τν ρθδοξη πστη κα θεολογα. ᾿Απ τν λλη πλευρ, ᾿Ακαδημα πορρπτει τς κατηγορες, ς βσιμες, κα ποστηρζει τι εναι νας χρος διαλγου, ποος κινεται στ πλασια τν ρχν κα κριτηρων τς ρθδοξης χριστιανικς πστης κα Θεολογας, καθς κα τν ναγκν τς σγχρονης πολυπολιτισμικς κοινωνας, ποα χει παρατητη νγκη π τ μοναδικ φς τς ᾿Ορθοδοξας, προκειμνου ν βρε «τν δ» κα «τ φς τς ζως», στε ν βγε π τ σκοτδι κα τ χος στ ποο χει γκλωβιστε. ᾿Επσης, ᾿Ακαδημα ποστηρζει, σταθερ, τι μ τος διαλγους πηρετε ατ τ σπουδαο ργο μ ρθδοξα πατερικ κριτρια κα εναι ββαιη τι προσφορ της εναι διατερα σημαντικ κα κοινωνικ πωφελς. Στ θση ατ τς ᾿Ακαδημας, μδα παντ τι δν πρπει ν γνεται διλογος, φο εναι γνωστ λθεια τς ᾿Ορθοδοξας κα ποιος θλει μπορε ν τν ναζητσει, ν τ γνωρσει, ν τν δεχτε κα ν φεληθε. ᾿Επσης, θεωρε τος διαλγους ς παγδα τν τεροδξων κα τεροθρσκων γι λλοωση τς ᾿Ορθδοξης πστης κα δορειο ππο το ντχριστου κινματος τς παγκοσμιοποησης. Τ ρτημ μου, πτερ, χει σχση μ τ διλογο κα εναι τ ξς· πρχουν ρια στ διλογο; Δηλαδ, καθορισμνα σχατα σημεα, στ ποα μπορε ν φθσει κα μετ ν σταματσει; Αν πρχουν ττοια ρια, ποι εναι ατ; Ποι εναι λθεια, σμφωνα μ τν Αγα Γραφ κα τν ᾿Ορθδοξη πστη κα παρδοσ μας;»
 
 
Ολοκληρώθηκε η στρόγγυλη τράπεζα με θέμα: "Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο"
 
 
 
 
ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ Μ. ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
PDF
Εκτύπωση
E-mail
 

 

 Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012
 
Σταυρός, σχατα, Εχαριστία

Πρός να κκλησιαστικόν λιτισμόν;
 
πό Πανοσιολ. Μ. ρχιδιακόνου κ. Μαξίμου

Παναγιώτατε Δέσποτα,
Σεβασμία τ
ν εραρχν χορεία,
Λαέ το
Θεο,

    Μετά πολλ
ς λαμπρότητος καί πανηγυρικν μνων ορτάζει σήμερον ρθόδοξος κκλησία τήν Κυριακήν τς Σταυροπροσκυνήσεως.
   
Σταυρός εναι διά τήν ρθόδοξον κκλησίαν ζωοποιός, διότι μόνον διά τς ζωηφόρου ναστάσεως κατανοεται καί λαμβάνει θεολογικήν δικαίωσιν. Καί τήν πραγματικότητα ταύτην το ζωηφόρου Σταυρο βιο κατ’ξοχήν σταυρωμένη γία το Χριστο Μ. κκλησία, ποία ες τάς ποικίλας διακυμάνσεις το βίου της πέμεινεν, παθεν, σταυρώθη, κρατήσασα μως πάντοτε ναμμένην τήν κανδλαν τς ναστάσεως το Κυρίου.

 

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
 
 
 

 

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012
     Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιόρτασε η ανά την Οικουμένη Ορθοδοξία πριν λίγες ημέρες. Νέες προκλήσεις και ελπίδες κατ’ επέκταση γεννιούνται στο σύγχρονο κόσμο για την πνευματική ηγεσία και το λαό της Εκκλησίας. Όλες οι επιμέρους προκλήσεις εντάσσονται σε μια διπλή πρόκληση αφενός μεν η μια αφορά τη μαρτυρία εντός των κόλπων της Εκκλησίας, αφετέρου δε την εκτός των κόλπων της μαρτυρία απευθυνόμενη σε όλη την Οικουμένη.

 

Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Βόλο με τον καθηγητή Dr Norman Russell
 
 
 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δύο διαλέξεις και το ειδικό πατρολογικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε Βόλο και Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον  Δρ Norman Russell. Ο Δρ. Russell είναι διδάσκων στο Heythrope College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, γνωστός μελετητής της πατερικής σκέψης και γραμματείας όπως επίσης και δόκιμος μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα πατερικών και ασκητικών κειμένων (Φιλοκαλία) καθώς και σημαντικών θεολογικών και φιλοσοφικών έργων σύγχρονων Ελλήνων θεολόγων και στοχαστών (όπως λ.χ. του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Χρήστου Γιανναρά, Παναγιώτη Νέλλα, Στέλιου Ράμφου, π. Νικολάου Λουδοβίκου).
 
Διεθνές Συνέδριο στο Παρίσι για τον π. Ιωάννη Μέγιεντορφ
 
 
 
 
με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

 Από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2012, το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Άγιος Σέργιος στο Παρίσι, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο προκειμένου να τιμήσει την 20η επέτειο από το θάνατο του πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Μέγιεντορφ (1926-1992), ενός από τους πιο σημαντικούς ορθόδοξους θεολόγους του προηγούμενου αιώνα.

 

 

Διδακτορικό Σεμινάριο στην Πράγα
 
 
 

 

 
Για την παρουσία της Ορθόδοξης θεολογίας
στις ιδεολογικές ζυμώσεις του 20ου αιώνα
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
  
Από τις 3 έως τις 5 του τρέχοντος μήνα πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας Διεθνές Επιστημονικό Σεμινάριο Διδακτορικών και Μετα-διδακτορικών ερευνητών με κεντρικό θέμα: «Η παρουσία και η απουσία ορθόδοξου θεολογικού προβληματισμού για τις σύγχρονες ιδεολογίες και η οικουμενική σημασία του». Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Charles University (PTF) της Πράγας, με την συνεργασία του International Baptist Theological Seminary (IBTS) και του Jabok College. Το συνέδριο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Συμβολική διαμεσολάβηση της Ολότητας στην Δυτική Ορθοδοξία», το οποίο χρηματοδοτείται από την τσέχικη κυβέρνηση.

 

Παρακολουθήστε από το κανάλι μας στο Youtube
 
 
 

 

τους χαιρετισμούς και τις εισηγήσεις των ομιλητών από την ημερίδα που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού με θέμα: "Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία" που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.
 
 
 

 

Συνέντευξη για το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία
 
 
 

 

Από τον Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη στην εφημερίδα "Θεσσαλία"
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012
  
    H συζήτηση και ο προβληματισμός γύρω από το θέμα της γλώσσας που χρησιμοποιείται στη θρησκευτική λατρεία στον τόπο μας δεν είναι σημερινή. Ωστόσο, στις μέρες μας γίνεται με περισσότερη ένταση και οι όποιες αλλαγές προτείνονται, φαντάζουν πλέον ως αναγκαίες. Ακριβώς το θέμα της γλώσσας στη θρησκευτική λατρεία συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο, σε ημερίδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και διατυπώθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις. Ο διευθυντής της Ακαδημίας και δρ Θεολογίας κ. Παντελής Καλαϊτζίδης αναλύει σήμερα στη "Θεσσαλία" ακριβώς τους λόγους που τίθεται το θέμα της αλλαγής της γλώσσας στο θρησκευτικό μας τελετουργικό.

 

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: "Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία"
PDF
Εκτύπωση
E-mail

 

    Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και τον Σύνδεσμο Νέων της οικείας Μητροπόλεως, ημερίδα με θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία». 
    Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν:
     ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος περιέγραψε τους όρους του διαλόγου πάνω στο ζήτημα αυτό (κοινή ορθόδοξη πίστη, ενδο-ορθόδοξο ζήτημα, αγάπη για τη λατρεία κ.ά),
[για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ ]
    και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αθανασιάδου, η οποία πρόβαλε την ευχαριστιακή διάσταση της εκκλησιαστικής λατρείας και γλώσσας.
[για να δείτε το βίντεο πατήστε
εδώ ]
 

 

Συνάντηση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο
 
 
 

 

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, το Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, επισκέφτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συγκρότηση του Δ. Σ. της Ακαδημίας σε σώμα καθώς και για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Ακαδημίας και τους μελλοντικούς της σχεδιασμούς.
 

 

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
 
 
 

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελής Καλαϊτζίδης
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, Θεολόγου
    Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα, παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ (1-12-2011) το βιβλίο Συνάντηση με το Μυστήριο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, από τις εκδόσεις Ακρίτας. Η όλη εκδήλωση ήταν πέρα για πέρα ουσιαστική, αληθινή, συγκινητική, ανθρώπινη. Αντάξια του Πατριάρχου του Γένους και των μηνυμάτων που κομίζει στο σύγχρονο κόσμο.

    Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας (από Κορέας) κ. Σωτήριος παρουσίασε συνοπτικά αλλά δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου που έχει επιτελεσθεί στην Ασία και τη Μικρά Ασία επί της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου του Α'. Ναοί, Μονές, Φιλανθρωπικά ιδρύματα, στην Κορέα, στην Ινδονησία, στις Ινδίες, στο Χονγκ Κονγκ κ.α. “Εκεί που υπήρχαν τρεις ναοί (σε ολόκληρη την Ασία) τώρα υπάρχουν τρεις Μητροπόλεις!”, είπε χαρακτηριστικά ο Πισιδίας Σωτήριος. Και συνέχισε προβάλλοντας το έργο του Πατριάρχου στην Μικρασία με τις Λειτουργίες και τις περιοδείες του που δίνουν ζωή στους ερειπωμένους ναούς της Ρωμιοσύνης και ...αναγκάζουν τους Τούρκους να αναστηλώσουν κάποιους απ΄ αυτούς.

 

Παρουσίαση "Κυριακοδρομίου"
 
 

 

    Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, η Σύναξη των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος που έχουν την άδεια να κηρύττουν το Θείο Λόγο.
Στη Σύναξη έγινε παρουσίαση του Νέου Κυριακοδρομίου που εξέδωσαν οι εκδόσεις «Άρτος Ζωής», με τίτλο «Κυριακοδρόμιο: Γραπτά Κηρύγματα Βιβλικών Θεολόγων στα Ευαγγελικά Αναγνώσματα».
    Μετά τη σύντομη εισαγωγική προσλαλιά του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου ο οποίος τόνισε τη σημασία και σπουδαιότητα του κηρύγματος, και μάλιστα του αγιογραφικού, για την οικοδομή του Σώματος της Εκκλησίας και για την ανανέωση της λειτουργικής ζωής, τη Σύναξη χαιρέτησε εκ μέρους των εκδόσεων «Άρτος Ζωής» ο Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, μέλος του Δ. Σ. του «Άρτου Ζωής» και Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών. Ο κ. Καλαϊτζίδης μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες του Ιδρύματος και του απουσιάζοντος προέδρου του κ. Σταύρου Ζουμπουλάκη για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ενώ έκανε και σύντομη αναφορά στις ποικίλες δραστηριότητες του Βιβλικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής», στο εκδοτικό του πρόγραμμα καθώς και στο μοναδικό στο είδος του περιοδικό «Δελτίο Βιβλικών Μελετών» που εκδίδεται με τη φροντίδα του Ιδρύματος.

 

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Σεβ.Μητροπολίτη Περγάμου
 
 
 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Οκτωβρίου το πρώτο Διεθνές συνέδριο και η τιμητική εκδήλωση με θέμα «Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας: Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική». Το συνέδριο, όπως επίσης και η όλη τιμητική εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι intv.gr .
    Στην πρώτη απογευματινή συνεδρία της πρώτης μέρας του συνεδρίου, ύστερα από σύντομο χαιρετισμό του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, παρουσιάστηκε η πρώτη εισήγηση από τον Ν. Ασπρούλη, (Μάστερ Θεολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του περιοδικού "Θεολογία", με θέμα «Η νεο-πατερική μεθοδολογία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα: από τον π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ στη θεολογική γενιά του ’60».
    Στην εισήγησή του ο ομιλητής παρουσίασε ορισμένους από τους βασικούς άξονες της νεοπατερικής μεθοδολογίας του Μητροπολίτη Περγάμου (λ.χ. η οντολογία, ο υπαρξιακός χαρακτήρας της θεολογίας, η Ευχαριστία κ.λπ.), αναζητώντας καταρχάς πρόδρομες ή ενδιάμεσες επιδράσεις και οφειλές σε επιμέρους θεολόγους, όπως οι διδάσκαλοι του ο Paul Tillich και π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ όπως επίσης και οι Vl. Lossky, π. Ιω. Ρωμανίδης και Χρ. Γιανναράς
 

 

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
 
 
 

 

    Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Βόλο, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», η εκδήλωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με εισηγητές τον Δρ Άγγελο Μαντά, Συγγραφέα-Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων και τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο-Υπεύθυνο της κριτικής έκδοσης των Απάντων του Παπαδιαμάντη. Το πάνελ της εκδήλωσης και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής του Περιοδικού «Νέα Εστία». Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου «Αχίλλειον», ξεδιπλώθηκαν ποικίλες μνήμες και μεταφέρθηκε το πνευματικό κλίμα μιας άλλης εποχής με πολλές όμως ομοιότητες με τη σημερινή Ελλάδα.

 

Προπαρασκευαστική συνάντηση εργασίας για την έκδοση συλλογικού τόμου
 
 
 

 

για την διδασκαλία της οικουμενικής θεολογίας στον ορθόδοξο κόσμο

Με την σύμπραξη του προγράμματος για την Οικουμενική Θεολογική Εκπαίδευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), της Επιτροπής «Εκκλησίες σε Διάλογο» της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
Βόλος 16-18 Οκτωβρίου 2011
    Το πρόγραμμα για την Οικουμενική Θεολογική Εκπαίδευση του ΠΣΕ, η Επιτροπή «Εκκλησίες σε Διάλογο» της ΚΕΚ και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών έχουν προτείνει τον σχεδιασμό ενός προγράμματος για τη συγγραφή ενός εγχειριδίου αναφορικά με τη διδασκαλία της οικουμενικής θεολογίας σε ορθόδοξο πλαίσιο. Το βιβλίο αυτό θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την θεολογική εκπαίδευση σε σχέση με την οικουμενική κίνηση στο πλαίσιο των ορθόδοξων θεολογικών σχολών, θεολογικών ινστιτούτων αλλά και σε κάθε άλλη εκπαιδευτική συνάφεια. Η έκδοση αυτή φιλοδοξεί επίσης να αποτελέσει μια σημαντική ορθόδοξη συμβολή στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2013 στο Busan της Κορέας, όπου μεταξύ άλλων σημαντικών οικουμενικών γεγονότων, θα πραγματοποιηθεί και μια ευρεία συζήτηση για την οικουμενική θεολογική εκπαίδευση. Για την προετοιμασία του εγχειριδίου αυτού πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-18 Οκτωβρίου προπαρασκευαστική συνάντηση ειδικών από τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, από θεολογικές σχολές και ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

 

 

Το ΠΣΕ και η Globalethics.net παρουσιάζουν την Παγκόσμια Διαδικτυακή Θεολογική Βιβλιοθήκη
 
 
 

 

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών μετέχει στο εγχείρημα
    Μια μοναδική όσο και φιλόδοξη θεολογική πηγή πληροφόρησης και σπουδής παρουσιάστηκε στην Γενεύη στις 23 Σεπτεμβρίου, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και το δίκτυο Globalethics.net. Αποσκοπεί σε μια πιο ισόρροπη και δίκαιη πρόσβαση στην έρευνα του θεολογικού υλικού και των συναφών επιστημών.
    Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και τον Οικουμενισμό (GlobeTheoLib) περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άρθρων, κειμένων και άλλων ακαδημαϊκών πηγών που μπορούν να τύχουν ελεύθερης (δωρεάν) διαδικτυακής πρόσβασης από εγγεγραμένους χρήστες μέσω του διαδικτύου (
www.globethics.net/gtl ) από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

 

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο στο Στρασβούργο
 
 
 

 

      Πραγματοποιήθηκε από 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2011 Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Καθ’ οδόν προς το καθ’ ομοίωσιν: η θεολογική και ανθρωπολογική προσφορά της Elisabeth Behr-Sigel στην Εκκλησία» στο Πολιτιστικό Οικουμενικό κέντρο St. Thomas στο Στρασβούργο, Γαλλία. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου, τη Γραμματεία του ‘Πίστις και Τάξις’ του ΠΣΕ, το Πρόγραμμα ‘Γυναίκες στην Εκκλησία και την Κοινωνία’ του ΠΣΕ και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ. Δημητριάδος. Η Elisabeth Behr Sigel υπήρξε, ίσως η μεγαλύτερη ορθόδοξη θεολόγος του 20ου αιώνα. Γεννημένη στο Στρασβούργο το 1907 από μητέρα Εβραία και πατέρα Λουθηρανό, σπούδασε θεολογία στην Προτεσταντική Σχολή του Στρασβούργου. Στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι, όπου και ήρθε σε επαφή με την Ορθόδοξη ρωσική διασπορά. Γνωρίζει και παντρεύεται τον ρώσο μετανάστη μηχανικό Andre Behr. Η επαφή της με τη ρωσική θεολογία και πνευματικότητα την οδηγεί στην ένταξή της στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου