Σελίδες

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος

Διοργάνωση Τιμητικής εκδήλωσης
για τον Τάσο Μαργαριτώφ

Συνεργαζόμενοι φορείς της Ι.Μ.Δ.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-«ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ»


Τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν οι δύο Φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-Τομέας Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων και η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ – για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στις 6:30΄ το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, προκειμένου να τιμήσουν τον αείμνηστο Τάσο Μαργαριτώφ, διακεκριμένο ζωγράφο και διπλωματούχο συντηρητή έργων τέχνης.
Με την εκδήλωση αυτή η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού επιλέγει να τιμήσει μια πολύπλευρη προσωπικότητα που υπηρέτησε με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τον πλέον ευαίσθητο τομέα της ελληνικής και χριστιανικής τέχνης που αφορά στη συντήρηση των έργων της παράδοσης, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική του συμβολή.
Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημερομηνία, πριν την «αναχώρηση» του Τάσου Μαργαριτώφ στις 29 Αυγούστου 2014, θα πραγματοποιηθεί όμως στη μνήμη του, ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού, της αναγνώρισης και της τιμής που η τοπική μας Εκκλησία και κοινωνία οφείλουν στο πρόσωπό του. Προσδοκία όλων είναι να φωτιστεί η κάθε πλευρά του πολύμορφου έργου του Τάσου Μαργαριτώφ μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις καταξιωμένων επιστημόνων, αλλά και βιωματικές ενθυμήσεις των συνεργατών και μαθητών του, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Τάσος Μαργαριτώφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti και συντήρηση στο Instituto Centrale del Restauro της Ρώμης, όπου και αρίστευσε. Ως αριστούχος έτυχε το 1961 τιμητικής υποτροφίας από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ήταν ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος συντηρητής έργων τέχνης και αυτός είναι και ο λόγος που κατέχει την με αριθμό 1 άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992, οπότε και αποχώρησε με το βαθμό του Διευθυντή-Επιθεωρητή. Διετέλεσε επίσης μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Φεβρουάριο του 2001 τιμήθηκε από το ICOMOS για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδος.
Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, προσέφερε έργο τεράστιο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εργάστηκε ακούραστα στην συντήρηση τοιχογραφιών, εικόνων, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτιρίων, ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών. Συμμετείχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, εκπόνησε επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο τη συντήρηση Έργων Τέχνης και η προσφορά του στον τομέα της έρευνας ήταν πολύ σημαντική. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρωτότυπη μέθοδός του για τον αποχωρισμό επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων σε εικόνες και τοιχογραφίες.
Μεγάλη είναι η δράση του και στο τομέα της Εκπαίδευσης. Δίδαξε συντήρηση στη σχολή του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, στο ΙΕΚ ΠΕΤΡΑ, στο ΔΙΕΚ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ και τα τελευταία χρόνια στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος-Τμήμα Συντηρήσεως Έργων Τέχνης.

http://antoniosxatzopoulos.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου