Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου, Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια (17ος - 20ός αιώνας), από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και οι εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσιάζουν την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4, 1ος όροφος), το βιβλίο Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια (17ος – 20οςαιώνας). Επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Γ. Γαβρά, Κλεονίκη Π. Γκιούφη, Γεώργιος Π. Τσότσος.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Επαμεινώνδας, αρχιτέκτων, διευθυντής Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, λέκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ. αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρ. διπλωμάτης Διεθνών Οργανισμών στα Βαλκάνια

και από τους επιμελητές της έκδοσης
Ελένη Γ. Γαβρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Γεώργιος Τσότσος, μεταδιδακτορικός ερευνητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Τραϊανός Χατζηδημητρίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο τόμος Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια (17ος – 20ος αιώνας) αποτελεί την καταγραφή των πεπραγμένων του διεθνούς συμποσίου «Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια (17ος – 20ος αιώνας)» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (21 και 22 Νοεμβρίου 2014) και είναι το πρώτο με ανάλογη θεματική για το Ίδρυμα.

Με το βιβλίο και το διεθνές συμπόσιο, δημιουργείται πλέον στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μια «πλατφόρμα» επιστημονικών αναζητήσεων και εν δυνάμει συνεργιών στους δυο αυτούς θεματικούς επιστημολογικά πυλώνες -Χώρος και Πολιτισμός στα Βαλκάνια- διερευνώντας τους κάτω από διαφορετικές επιστημολογικές οπτικές - προσεγγίσεις, επιδιώκοντας τον συγκερασμό ανάμεσα σε επιστημονικά ζητήματα που εστιάζουν στον χώρο (τον γεωγραφικό), όπως και τον πολιτισμό -με την ευρύτερη έννοια του όρου- εξετάζοντάς τα είτε ως μεμονωμένες εκφάνσεις της ανθρώπινης δημιουργίας (πολιτισμός, οικιστικός χώρος), είτε ως ισόρροπη σύνθεση αυτών (πολιτισμός και χώρος).

Οι θεματικοί άξονες που εξετάζονται είναι:
Πολιτισμός και οικιστικός χώρος κατά την ιστορική διάσταση
Ιστορικά τοπία - ιστορική ανθρωπο/γεωγραφία (υλική / σημειωτική)
Κοινωνική αναπαράσταση του ιστορικού χώρου μέσα από τη λογοτεχνία, τέχνη, ιδεολογία, ιστορία
Πολιτισμός, αστικές πολιτικές και περιφερειακή ανάπτυξη

Κοινή συνιστώσα όλων των επιστημονικών αναφορών-εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι η έννοια του χώρου, του γεωγραφικού, στα Βαλκάνια, κατά την περίοδο 17ου - 20ου αιώνα.

Διερευνάται επιστημονικά το πολιτιστικό παρελθόν των Βαλκανίων από την οπτική του χώρου, με ιστορικό χρόνο αναφοράς από τη μέση οθωμανική περίοδο (17ος αι.) μέχρι την πρόσφατη περίοδο του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, οπότε, με τις αλλαγές που συνέβησαν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πεδίο, προέκυψε μια νέα γεωγραφία στα Βαλκάνια.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται εισηγήσεις από πολλές επιστημονικές ειδικότητες όπως: αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, γεωγράφοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, ανθρωπολόγοι, λαογράφοι, ιστορικοί των τεχνών, πολιτικοί επιστήμονες κ.ά. Το σύνολο των εισηγήσεων διακρίνεται για την ποικιλία των επιστημονικών πεδίων και των επιστημονικών οπτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου