Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Δύο σημαντικές εκδόσεις για την Μέλλουσα Πανορθόδοξη Σύνοδο

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Εν Πλω (Οκτώβριος 2015, Αθήνα) ένας πολύ σημαντικός τόμος με τίτλο «Καιρός συνεσταλμένος το λοιπόν…Η Μέλλουσα Πανορθόδοξη Σύνοδος. Ζητήματα–Διλήμματα–Προοπτικές», στον οποίο περιέχονται σε δόκιμη ελληνική μετάφραση τα Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Παρίσι (Οκτώβριος 2012) με γενικό θέμα «Η μέλλουσα Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας: Κατανοώντας τις προκλήσεις». Στο συνέδριο αυτό έλαβαν μέρος επιφανείς ορθόδοξοι θεολόγοι από όλο τον κόσμο και από διάφορες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και ρωμαιοκαθολικοί και προτεστάντες παρατηρητές, με γνώση και εμπειρία στον οικουμενικό διάλογο. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους ομιλητές ήταν το «κοινό λειτουργικό ημερολόγιο», η «αυτοκεφαλία, αυτονομία και τα δίπτυχα», το «μέλλον της ορθόδοξης “διασποράς”», «οι σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες και η οικουμενική κίνηση», «τα ηθικά και κοινωνικά ερωτήματα και η σημασία της νηστείας». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωτότυπα κείμενα δημοσιεύτηκαν αρχικά στα γαλλικά στο γνωστό γαλλόφωνο ορθόδοξο περιοδικό Contacts, τχ. 243 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος, 2013). 
Την ιδιαίτερης σπουδαιότητας έκδοση των Πρακτικών στα ελληνικά ακολούθησε πρόσφατα η δημοσίευσή τους στα αγγλικά, σε ένα διπλό τέυχος του γνωστού ορθόδοξου αγγλόφωνου περιοδικού, St. Vladimir’s Theological Quarterly, τχ. 1-2, τ. 60 (2016).
Δεδομένου ότι από την μια πλευρά η Ορθόδοξη Εκκλησία έδειχνε μέχρι πρότινος μια δυσκολία να προχωρήσει σε πανορθόδοξη Σύνοδο, που θα έχει αποστολή της να φωτίσει με το Ευαγγέλιο τα μείζονα προβλήματα ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να αναμετρηθεί με τις καινούργιες προκλήσεις, και με αφορμή από την άλλη την πρόσφατη ιστορικής σημασίας απόφαση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (Σαμπεζύ, Ιανουάριος 2016) για την πραγματοποίηση της Πανορθόδοξης Συνόδου στις 16-27 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης, η έκδοση των Πρακτικών του συνεδρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.
Στην σημαντική αυτή έκδοση συμμετέχουν με κείμενά τουςοι: Δρ. Π. Καλαϊτζίδης (Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών), Δρ. Θ. Ν. Παπαθανασίου (Αρχισυντάκτης περιοδικού Σύναξη), Μ. Σταύρου (Καθηγητής Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου, Παρίσι), π. Γρηγ. Παπαθωμάς (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου), Γ. Ναχάς (Ομότιμος Κοσμήτωρ Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, Μπαλαμάντ, Λίβανος) A. Arjakovsky (Συνδιευθυντής του College des Bernardins, Παρίσι), P. De Μey (Καθηγητής Θεολογίας του Ρωμαιοκαθολικού Πανεπιστημίου της παλαιάς Λουβαίν, Βέλγιο), J. Erickson (Ομότιμος Καθηγητής του Ορθοδόξου Σεμιναρίου του Αγίου Βλαδιμήρου, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), J. Famerée (Καθηγητής Θεολογίας του Ρωμαιοκαθολικού Πανεπιστημίου της Νέας Λουβαίν, Βέλγιο), T. Grdzelidze (Πρέσβης της Γεωργίας στο Βατικανό, πρώην Υπεύθυνη Προγραμμάτων της επιτροπής Πίστη και Τάξη του ΠΣΕ), B. Hallensleben (Καθηγήτρια Θεολογίας του Ρωμαιοκαθολικού Πανεπιστημίου του Friburg), π. V. Khoulap (Αντιπρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, Ρωσία), I. Noble (Καθηγήτρια Οικουμενικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου, Πράγα, Τσεχία), αδελφός T. Pott (Αββαείο του Chevetonge, Καθηγητής στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο, Ρώμη), R. Preda (Καθηγητής Θεολογίας, Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, Πανεπιστημίου Cluj-Napoca, Ρουμανία), A. M. Reijnen (Καθηγήτρια Ανώτατου Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών, Παρίσι), N. Ruffieux (Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Friburg, Ελβετία), P. Sollogoub (Μηχανολόγος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, μέλος της Ορθόδοξης Αδελφότητας της Δυτικής Ευρώπης), ενώ την γενικότερη επιμέλεια του τόμου είχαν οι Καθηγητές P. De Mey και M. Σταύρου (με τη συνδρομή του J. McDonald για την αγγλόφωνη έκδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου