Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Δελτίο τύπου για το Β' Διεθνές Μουσικολογικό & Διεπιστημονικό Συνέδριο


Άνοιξαν την Πέμπτη, και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. 
Στην επίσημη έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Τομέα κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους και αφιέρωσε το Συνέδριο στους δύο εκλιπόντες εκ των συνεργατών του Τομέα, Χρήστο Κοτόπουλο και Κωνσταντίνο Σαϊτη. 
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Ευστάθιος Γραμμένος, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε και ευλόγησε οΣεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού ο οποίος εξήρε τον ρόλο και έκανε σύντομη αναφορά στο έργο και τους σκοπούς του Τομέα και της Ακαδημίας ως ερευνητικού κέντρου.
Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός του Καθ. κ. Γρηγορίου Στάθη, ενώ αφιερωματικές ομιλίες έκαναν ο καθ. κ. Κουκουσάς και η Διευθ. του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Τζανετοπούλου, οι οποίοι μίλησαν για τους εκλιπόντες Κωνσταντίνο Σαϊτη και Χρήστο Κοτόπουλο.
Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες των Καθηγητών, Αθ. Βουρλή,με θέμα «Το αποκαλυπτικό όραμα του προφήτη Ησαϊα ως διαχρονικός τύπος και τρόπος της εκκλησιαστικής μας ψαλμωδίας», Αντων. Αλυγιζάκη με θέμα «Βασικές αρχές συντόμων μελών», και Κων. Καραγκούνη με θέμα «Οι θεολογικές διδασκαλίες περί ψαλμωδίας του Αγίου Ιωάννου Σιναϊτου, όπως αποτυπώνονται στη σπουδαία ασκητική συγγραφή του «Κλίμαξ των Αρετών», καθώς και του κ. Κ. Δρυγιανάκη με θέμα «Από το ψαλτικό Αναλόγιο στην Βυζαντινή χορωδία: Συναντήσεις της Βυζαντινής ψαλτικής με την Ευρωπαϊκή νεωτερικότητα».
Οι εργασίες συνεχίστηκαν την Παρασκευή με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αξιόλογες συμμετοχές και ανακοινώσεις, καθώς επίσης και ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο επ’ αυτών, με 16 ανακοινώσεις σε ποικιλία γνωστικών πεδίων όπως η Γλωσσολογία, η Φιλολογία, η Βυζαντινομουσικολογία, η Διδακτική, η Μαθηματική επιστήμη κλπ, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα τις εργασίες

 
του Συνεδρίου κόσμησε με την παρουσία του ο Βυζαντινός χορός «Ανάβασις» με χοράρχη τον πρωτοψάλτη Θεόδωρο Ξιώνη στην ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε στον Ι. Ν. Παναγίας Τρύπας (Γορίτσης) Βόλου.Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου με 14 εξαιρετικές ανακοινώσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από Τουρκία Ρωσία Ρουμανία Βουλγαρία, σε επιστημονικά πεδία όπως μεταξύ άλλων η ανθρωπολογία, η λαογραφία και αρκετές με βιογραφικού ενδιαφέροντος ερευνητικά αποτελέσματα, ενώ αξιοσημείωτη υπήρξε σε όλες τις ημέρες του Συνεδρίου η ενεργός συμμετοχή νέων επιστημόνων, αποτελούντων την νέα γενιά, το νέο αίμα στους συναφείς επιστημονικούς κλάδους με την Βυζαντινή Ψαλτική Τέχνη και επιστήμη, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση με θέμα «Προτάσεις Διεπιστημονικών Δράσεων για την Ψαλτική Τέχνη» και την ανακοίνωση των πρισμάτων του Παρόντος Συνεδρίου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα εργασιών, καθώς και σύντομα βιογραφικά και περιλήψεις των εισηγήσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τομέα Ψαλτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου