Σελίδες

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών


Τέσσερα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών εγκεκριμένα  από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για τους/τις μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, των εργαστηρίων των δεξιοτήτων αλλά και στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Οι τίτλοι των τεσσάρων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είναι:

1.      «Δημιουργώντας το δικό μας Βιβλικό Πάρκο» εδώ

2.      «Φυσικό περιβάλλον-Διατηρώ και αλλάζω» εδώ

3.      «Κατακλυσμός του Νώε-Μια σύγχρονη ιστορία» εδώ

4.      «Εικονική γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης μου»  εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και την αρμόδια εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Ιωάννα Κλιάρη στο τηλέφωνο: 2310202301 και 6987562969 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: secretary.pipm@gmail.com  και jokliari@gmail.com



Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

4ο Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών με διεθνή συμμετοχή. (3η ανακοίνωση)



3η ανακοίνωση: Παράταση ημερομηνίας υποβολής εργασιών του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Θεολόγων

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης με τίτλο «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας».


ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων
της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης ΚΕΔΙΒΙΜ προσφέρει το Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης με τίτλο «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην γλωσσική ανάλυση και επεξεργασία επιλεγμένων λειτουργικών κειμένων, την απόκτηση βασικών γνώσεων γραμματικής και συντακτικού με παραδειγματικό υλικό επιλεγμένο αποκλειστικά από τα λειτουργικά κείμενα, την ανάδειξη της μεταφραστικής προβληματικής, καθώς και σχετικών λειτουργικών και ποιμαντικών ζητημάτων. Απώτερος στόχος του προγράμματος δεν είναι η κατανόηση συγκεκριμένων κειμένων, αλλά η απόκτηση των μεθοδολογικών εκείνων εργαλείων με τη βοήθεια των οποίων θα είναι σε θέση ο εκπαιδευόμενος, εφαρμόζοντας τη μέθοδο προσέγγισης που προσφέρει το πρόγραμμα, να είναι σε θέση να προσεγγίζει γλωσσικά και να κατανοεί και ένα άλλο οποιοδήποτε λειτουργικό κείμενο. Επιπλέον το πρόγραμμα επιδιώκει παράλληλα να αναδείξει τον πλούτο του λειτουργικού λόγου και να συμβάλει στη βελτίωση της γλωσσικής παιδείας των επιμορφουμένων.

Η διδασκαλία γίνεται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., για την καλύτερη διεπιστημονική προσέγγιση των κειμένων.

Χορηγείται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Περισσότερες πληροφορίες και η αίτηση συμμετοχής (από 12/10/2021 έως 12/11/2022) στη διεύθυνση https://www.diaviou.auth.gr/programs/i-glossa-ton-ellinikon-leitourgikon-keimenon-tis-orthodoxou-ekklisias-2/


 

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Περιοδικό Σύναξη (Τεύχος 159)



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ...3


π. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΜΗΛΤΟΣ
Συνοδικότητα ...5

π. ΜΙΣΕΛ ΦΕΝΤΟΥ
Ἡ πρακτικὴ τῆς συνοδικότητας στὴν Καθολικὴ Ἐκκλησία ...21

π. ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
Ὁ ἀσπασμὸς στὴ Λατρεία ὡς φανέρωση ταυτότητας ...36

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΖΑΡΙΑΝ
Ὁ θεσμὸς τῶν διακονισσῶν στὴν παράδοση τῆς Ἀρμενικῆς Ἐκκλησίας ...46

Ἐκκλησιαστικὴ ζωὴ καὶ γυναικεία «ἀκαθαρσία» ...53

π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ
Ἡ ἱερολογία τοῦ γάμου καὶ οἱ σύγχρονες μορφὲς συμβίωσης ...55

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ἡ εἴσοδος τοῦ ναοῦ. Ἕνας τόπος θεομαχίας ...71

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ἐλπίδες (ποίημα) ...73

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
Ὁ Νικολάι Μπερντιάγιεφ καὶ ἡ Θεολογία τῆς Ἀπελευθέρωσης ...74

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
«Πάτρικ Μέλροουζ»: Ἡ σταύρωση τῆς ὕπαρξης καὶ ἡ ὑποκρισία τῆς κοινωνίας ...78

ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ ΜΠΑΛΚΑΣ
Ἕνας μάρτυρας πολιτικοῦ καὶ θρησκευτικοῦ φανατισμοῦ ...78
Ἀναγνώσεις

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΪΤ-ΣΤΑΝΤΕ, ἀρχιμ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Δ. ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ...90


Τὸ Βιβλίο ...98

Οἱ συνεργάτες τοῦ 159ου τεύχους ...108


 

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τι ισχύει στις εξετάσεις στα Θρησκευτικά στο Λύκειο για το σχολικό έτος 2021-22,

Καθορίστηκαν για το νέο σχολικό έτος 2021-22, με απόφαση που υπέγραψε η υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή, οι ομάδες, οι κλάδοι μαθημάτων, τρόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης, ο ορισμός και υποχρεώσεις επιτηρητών, οι υποχρεώσεις μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, η αναβαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του Γενικού Λυκείου και ο τρόπος φύλαξης των γραπτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Ι. Θρησκευτικά

1. Η εξέταση στο μάθημα Θρησκευτικά στην Α’ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο (2) θέματα με ερωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο (2) θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (5x5=25).

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο (2) θέματα με αντίστοιχες ερωτήσεις ευρύτερης ανάπτυξης, με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών που απέκτησαν οι μαθητές/τριες.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει επίσης μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

2. Για το μάθημα Θρησκευτικά στη Β’ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο (2) θέματα με ερωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο (2) θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (5x5=25).

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες και η δεύτερη με δεκαπέντε (15) μονάδες.

β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο (2) θέματα με αντίστοιχες ερωτήσεις ευρύτερης ανάπτυξης, με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών που απέκτησαν οι μαθητές/τριες.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει επίσης μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

3. Η εξέταση στο μάθημα Θρησκευτικά στη Γ’ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες ερωτήσεων:

α) Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται ερωτήσεις που ελέγχουν την κατοχή των γνώσεων που περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη και την κατανόησή τους.

β) Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται δύο (2) ερωτήσεις που απαιτούν συνδυασμό γνώσεων και κριτική ικανότητα από μέρους των μαθητών/-τριών.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους/στις μαθητές/τριες γραπτώς.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

4ο Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών με διεθνή συμμετοχή (1η Ανακοίνωση)


Το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματίζουν τη διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου Θεολόγων Εκπαιδευτικών με διεθνή συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη, στις 28-29 Ιανουαρίου 2022 με γενικό θέμα:

«Θρησκευτική Εκπαίδευση: Σύγχρονες τάσεις και επικαιρότητα»


Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Νέα Υπουργική Απόφαση

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η με Αριθμ. Πρωτ. 61178/ΓΔ4/1-6-2021 Υ.Α. που αφορά στις απαλλαγές από τα μαθήματα των Θρησκευτικών, της Φυσικής Αγωγής και της Μουσικής.

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Πρόγραμμα της 4ης Πανελλήνιας Συνεδριακής Συνάντησης Θεολόγων

 Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου για το Πάσχα 2021

                  

Να ελευθερωθούμε από το μίσος και τις μεταλλάξεις του καλεί μέσα από το φετινό Πασχάλιο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.


«Η Ανάσταση διαλαλεί μια πολυσήμαντη νίκη πάνω στον θάνατο, στους πονηρούς σχεδιασμούς και τα θανατηφόρα πάθη: τον φθόνο, το ψεύδος και κυρίως το μίσος με τις ποικίλες μεταλλάξεις του, τη μνησικακία, την εκδικητικότητα, τη δολιότητα, που παραμένουν ανθεκτικά σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες», τονίζει.

Ο Μακαριώτατος προτρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να ειρηνεύουμε προσωπικά, συγχωρώντας ακόμη και αυτούς που μας μισούν, έστω και αν αυτό φαίνεται δύσκολο.

«Η Ανάσταση του Χριστού, διακηρύσσοντας τη νίκη της ζωής κατά του θανάτου και όλων των φθοροποιών παθών, μάς καλεί να χαρούμε την απελευθέρωσή μας από τη δυναστεία τους. Και σε ένα κόσμο που σπαράσσεται από θανατηφόρες εχθρότητες και αναλγησία, να γίνουμε αγωνιστές κατά του μίσους και των ποικίλων μεταλλάξεών του. Και να αγωνιζόμαστε με αλύγιστη πίστη, ώστε να ενισχύεται η ομόνοια, η καταλλαγή, η αγάπη, η ενότητα, η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών».
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:

«Ἀναστάσεως ἡμέρα

καί λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει….

καί τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς,
συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει».

( Στιχηρά τοῦ Πάσχα, δοξαστικό)

Ευφρόσυνα η ολόφωτη εορτή του Πάσχα μάς καλεί να λάμψουμε από χαρά, ελευθερωμένοι από την αιχμαλωσία των θανατηφόρων παθών, από κάθε σκοτεινό στοιχείο που κρύβεται στον βυθό του εγώ μας.

Τα γεγονότα της σταυρώσεως του Χριστού δεν σχετίζονται μόνο με φρικτό πόνο, κατάφωρη αδικία, απύθμενη δολιότητα, αλλά κυρίως με ένα αβυσσαλέο μίσος της θρησκευτικής ηγεσίας, που κινητοποίησε μία ανεξέλεγκτη εχθρότητα του όχλου. Όλα, όμως, αυτά ανατράπηκαν με την Ανάσταση του Χριστού. Χωρίς εκκωφαντικό θόρυβο, ειρηνικά.

Η Ανάσταση διαλαλεί μια πολυσήμαντη νίκη πάνω στον θάνατο, στους πονηρούς σχεδιασμούς και τα θανατηφόρα πάθη: τον φθόνο, το ψεύδος και κυρίως το μίσος με τις ποικίλες μεταλλάξεις του, τη μνησικακία, την εκδικητικότητα, τη δολιότητα, που παραμένουν ανθεκτικά σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες. Το μίσος μολύνει τη ζωή των ανθρώπων στην οικογένεια, στον θρησκευτικό και πολιτικό βίο, στις σχέσεις των εθνών, δημιουργώντας απρόβλεπτες διαμάχες. Και σήμερα, μέσα στη ανησυχητική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εμφανίζεται συχνά στα διάφορα περιβάλλοντα ένα ιδιότυπο μίσος, με ποικίλες μεταλλάξεις, από τα πιο απλά συμπτώματα– εκνευρισμούς, αντιπάθειες, επιθετικότητες έως τα πιο σοβαρά, πολώσεις, βία και διχόνοιες.

Το αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του μίσους και των διαφόρων μορφών του μάς το αποκάλυψε ο σταυρωθείς και αναστάς Χριστός: είναι η εκούσια προσφορά συγγνώμης. Στη σύντομη προσευχή, που άφησε στους μαθητές Του, έβαλε στα χείλη όλων των μελών της Εκκλησίας Του μια συμφωνία: «καί ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν» (Ματθ. 6:12). Τονίζοντας το μεγαλείο και την ευρύτητα της αγάπης, που φανέρωσε με τη διδασκαλία και το έργο Του, κήρυξε μια ειρηνική επανάσταση. Κάλεσε όσους τον ακολουθούν να συγχωρούν και να αγαπούν τους εχθρούς τους: «Ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν,…, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς…» (Ματθ. 5:44). Ακόμη, με μια αιφνιδιαστική προειδοποίηση τούς προετοίμασε: «μακάριοί ἐστε ὅταν μισήσωσιν ὑμᾶς οἱ ἄνθρωποι… ἕνεκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου» (Λουκ. 6:22). Και τελικά σφράγισε τη θεμελιώδη αυτή χριστιανική αρχή με την τελευταία δέησή Του πάνω στον Σταυρό: «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς· οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι» (Λουκ. 23:34). Η συγχωρητικότητα έκτοτε, έγινε βασικό χρωμόσωμα της ζωής του συνειδητού χριστιανού.

Συνήθως, πολλοί προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτή τη βασική ευαγγελική αρχή και εντολή. Επιμένουμε στο δίκαιό μας και επικαλούμεθα την αξιοπρέπειά μας και τον κίνδυνο από εκείνους που μας πολεμούν. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία από τη συγχώρηση.

Όμως, δεν είναι αρκετό να ελευθερωθούμε εμείς προσωπικά από τις παρενέργειες του μίσους. Επιβάλλεται να συμβάλλουμε διαρκώς στη μείωση των εντάσεων γύρω μας, στην αποκλιμάκωση των πολώσεων, των συγκρούσεων, των ποικίλων μεταλλάξεων μίσους. Μακάριοι όσοι κατορθώνουν με τον λόγο και τη ζωή τους να αμβλύνουν διχασμούς, αντιθέσεις, εχθρότητες, καλλιεργώντας τη συμφιλίωση. Ευλογημένοι όσοι εμπνέονται από τη συγγνώμη, η οποία ανέτειλε από τον τάφο του Χριστού. Εκείνος πρώτος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει την ζωή Του «λύτρον αντί πολλών» (Ματθ. 20:28). Αυτοί αναδεικνύονται πράγματι «τέκνα αναστάσεως».

«Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν» με το πασχαλινό φως της αγάπης, που νικά κάθε τύπο μίσους, χαρίζοντάς μας πνευματική ελευθερία. Αυτός ο ύμνος επαναλαμβάνει τα λόγια του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο οποίος συμπληρώνει, «τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς, καὶ μὴ ὅτι τοῖς δι’ ἀγάπην τι πεποιηκόσιν, ἢ πεπονθόσι· (εκείνους που μας μισούν όχι μόνο εκείνους οι οποίοι από αγάπη μάς έχουν ευεργετήσει ή έχουν ευεργετηθεί από εμάς), «συγχωρήσωμεν πάντα τῇ ἀναστάσει»,(PG 35, 397). Και έτσι θα έχουμε την δυνατότητα και το δικαίωμα να ψάλουμε το «Χριστός Ανέστη!».

Αντλώντας έμπνευση και δύναμη από την ολόλαμπρη εορτή του Πάσχα, την κατ’ εξοχήν εορτή της συμπαντικής καταλλαγής, ας προσπαθήσουμε να ειρηνεύουμε προσωπικά, συγχωρώντας ακόμη και αυτούς που μας μισούν, έστω και αν αυτό φαίνεται δύσκολο.

Η Ανάσταση του Χριστού, διακηρύσσοντας τη νίκη της ζωής κατά του θανάτου και όλων των φθοροποιών παθών, μάς καλεί να χαρούμε την απελευθέρωσή μας από τη δυναστεία τους. Και σε ένα κόσμο που σπαράσσεται από θανατηφόρες εχθρότητες και αναλγησία, να γίνουμε αγωνιστές κατά του μίσους και των ποικίλων μεταλλάξεών του. Και να αγωνιζόμαστε με αλύγιστη πίστη, ώστε να ενισχύεται η ομόνοια, η καταλλαγή, η αγάπη, η ενότητα, η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών.

Χριστός Ανέστη, αδελφοί και αδελφές μου, με ανθεκτική υγεία και ελπίδα στη θολή περίοδο της πανδημίας και με την αναστάσιμη ελευθερία στην ψυχή μας!

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για το Πάσχα 2021



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, για το Πάσχα 2021 - Το μήνυμά του για τις ημέρες που διανύουμε και τη γιορτή της Ορθοδοξίας.
«Το Άγιο Πάσχα δεν είναι μια απλή θρησκευτική γιορτή, αλλά η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας» τονίζει στο μήνυμά του για το Πάσχα 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. 
 
Ο Πατριάρχης κάνει λόγο για «πανηγύρι ελευθερίας», επισημαίνοντας πως ό,τι αγαπούν οι χριστιανοί συνδέεται με το Πάσχα
 
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Πάσχα 2021
 
«Τήν ψυχωφελῆ πληρώσαντες Τεσσαρακοστήν καί προσκυνήσαντες τά Πάθη καί τόν Σταυρόν τοῦ Κυρίου, ἰδού καθιστάμεθα σήμερον κοινωνοί τῆς ἐνδόξου Αὐτοῦ Ἀναστάσεως, λαμπρυνόμενοι τῇ πανηγύρει καί ἀναβοῶντες ἐν χαρᾷ ἀνεκλαλήτῳ τό κοσμοσωτήριον ἄγγελμα «Χριστός Ἀνέστη»!
 
» Ὅ,τι πιστεύομεν, ὅ,τι ἀγαπῶμεν, ὅ,τι ἐλπίζομεν ἡμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι συνδέεται μέ τό Πάσχα, ἀπό αὐτό ἀντλεῖ τήν ζωτικότητά του, ἀπό αὐτό ἑρμηνεύεται καί νοηματοδοτεῖται. Ἡ Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ εἶναι ἡ ἀπάντησις τῆς Θείας ἀγάπης εἰς τήν ἀγωνίαν καί τήν προσδοκίαν τοῦ ἀνθρώπου, ἀλλά καί εἰς τήν «ἀποκαραδοκίαν» τῆς συστεναζούσης κτίσεως. Ἐν αὐτῇ ἀπεκαλύφθη τό νόημα τοῦ «ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καί καθ᾿ ὁμοίωσιν» καί τοῦ «καί εἶδεν ὁ Θεός τά πάντα, ὅσα ἐποίησεν, καί ἰδού καλά λίαν» .
 
» Ὁ Χριστός εἶναι «τό Πάσχα ἡμῶν» , «ἡ ἀνάστασις πάντων». Ἐάν ἡ πτῶσις ὑπῆρξεν ἀναστολή τῆς πορείας τοῦ ἀνθρώπου πρός τό «καθ᾿ ὁμοίωσιν», ἐν Χριστῷ ἀναστάντι ἀνοίγεται πάλιν εἰς τόν «ἠγαπημένον τοῦ Θεοῦ» ἡ ὁδός τῆς κατά χάριν θεώσεως. Συντελεῖται τό «μέγα θαῦμα», τό ὁποῖον ἰᾶται τό «μέγα τραῦμα», τόν ἄνθρωπον. Εἰς τήν ἐμβληματικήν εἰκόνα τῆς Ἀναστάσεως ἐν τῇ Μονῇ τῆς Χώρας, ἀτενίζομεν τόν κατελθόντα «μέχρις ᾍδου ταμείων» Κύριον τῆς δόξης καί καθελόντα θανάτου τό κράτος, νά ἀναδύηται ζωηφόρος ἐκ τοῦ τάφου, συνανιστῶν τούς γενάρχας τῆς ἀνθρωπότητος, καί ἐν αὐτοῖς ἅπαν τό ἀνθρώπινον γένος, ἀπ᾿ ἀρχῆς καί μέχρι τῶν ἐσχάτων, ὡς ἐλευθερωτής ἡμῶν ἐκ τῆς δουλείας τοῦ ἀλλοτρίου.
 
» Ἐν τῇ Ἀναστάσει φανεροῦται ἡ ἐν Χριστῷ ζωή ὡς ἀπελευθέρωσις καί ἐλευθερία. «Τῇ ἐλευθερίᾳ ... Χριστός ἡμᾶς ἡλευθέρωσε» . Τό περιεχόμενον, τό «ἦθος» αὐτῆς τῆς ἐλευθερίας, ἡ ὁποία πρέπει νά βιωθῇ ἐνταῦθα χριστοπρεπῶς, πρίν τελειωθῇ ἐν τῇ ἐπουρανίῳ Βασιλείᾳ, εἶναι ἡ ἀγάπη, ἡ βιωματική πεμπτουσία τῆς «καινῆς κτίσεως». «Ὑμεῖς γάρ ἐπ᾿ ἐλευθερίᾳ ἐκλήθητε, ἀδελφοί· μόνον μή τήν ἐλευθερίαν εἰς ἀφορμήν τῇ σαρκί, ἀλλά διά τῆς ἀγάπης δουλεύετε ἀλλήλοις» . Ἡ ἐλευθερία τοῦ πιστοῦ, τεθεμελιωμένη εἰς τόν Σταυρόν καί τήν Ἀνάστασιν τοῦ Σωτῆρος, εἶναι πορεία πρός τά ἄνω καί πρός τόν ἀδελφόν, εἶναι «πίστις δι᾿ ἀγάπης ἐνεργουμένη» . Εἶναι ἔξοδος ἀπό τήν «Αἴγυπτον τῆς δουλείας» καί τῶν ποικίλων ἀλλοτριώσεων, χριστοδώρητος ὑπέρβασις τῆς ἐσωστρεφοῦς καί συρρικνωμένης ὑπάρξεως, ἐλπίς αἰωνιότητος, ἡ ὁποία ἐξανθρωπίζει τόν ἄνθρωπον.
 
» Ἑορτάζοντες τό Πάσχα, ὁμολογοῦμεν ἐν Ἐκκλησίᾳ, ὅτι ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ «ἔχει ἤδη ἐγκαθιδρυθῆ, ἀλλά δέν ἔχει ἀκόμη ὁλοκληρωθῆ» . Ἐν τῷ φωτί τῆς Ἀναστάσεως, τά ἐγκόσμια πράγματα ἀποκτοῦν νέον νόημα, ἐφ᾿ ὅσον εἶναι ἤδη μεταμορφωμένα καί μεταμορφούμενα. Τίποτε δέν εἶναι ἁπλῶς «δεδομένον». Τά πάντα εὑρίσκονται ἐν κινήσει πρός τήν ἐσχατολογικήν τελείωσίν των. Αὐτή ἡ «ἀκράτητος φορά» πρός τήν Βασιλείαν, ἡ ὁποία βιοῦται κατ᾿ ἐξοχήν ἐν τῇ εὐχαριστιακῇ συνάξει, προφυλάσσει τόν λαόν τοῦ Θεοῦ ἀφ᾿ ἑνός μέν ἀπό τήν ἀδιαφορίαν διά τήν ἱστορίαν καί τήν παρουσίαν τοῦ κακοῦ ἐν αὐτῇ, ἀφ᾿ ἑτέρου δέ ἀπό τήν λήθην τοῦ Κυριακοῦ λόγου «ἡ βασιλεία ἡ ἐμή οὐκ ἔστιν ἐκ τοῦ κόσμου τούτου» , τῆς διαφορᾶς δηλονότι μεταξύ τοῦ «ἤδη» καί τοῦ «ὄχι ἀκόμη» τῆς ἐλεύσεως τῆς Βασιλείας, συμφώνως καί πρός τό θεολογικώτατον «Ὁ Βασιλεύς ἦλθεν, ὁ Κύριος Ἰησοῦς, καί ἡ Βασιλεία του θά ἔλθῃ» .
 
» Κύριον γνώρισμα τῆς θεοσδότου ἐλευθερίας τοῦ πιστοῦ εἶναι ὁ ἀσίγαστος ἀναστάσιμος παλμός, ἡ ἐγρήγορσις καί ὁ δυναμισμός της. Ὁ χαρακτήρ αὐτῆς ὡς δώρου τῆς χάριτος ὄχι μόνον δέν περιορίζει, ἀλλά ἀναδεικνύει τήν ἰδικήν μας συγκατάθεσιν εἰς τήν δωρεάν, καί ἐνδυναμώνει τήν πορείαν μας καί τήν ἀναστροφήν μας ἐν τῇ νέᾳ ἐλευθερίᾳ, ἡ ὁποία ἐμπερικλείει καί τήν ἀποκατάστασιν τῆς ἀλλοτριωθείσης σχέσεως τοῦ ἀνθρώπου μέ τήν κτίσιν. Ὁ ἐν Χριστῷ ἐλεύθερος δέν ἐγκλωβίζεται εἰς «γήϊνα ἀπόλυτα», ὡς «οἱ λοιποί, οἱ μή ἔχοντες ἐλπίδα» . Ἡ ἐλπίς ἡμῶν εἶναι ὁ Χριστός, ἡ ἐν Αὐτῷ ὡλοκληρωμένη ὕπαρξις, ἡ λαμπρότης καί ἡ φωτοχυσία τῆς αἰωνιότητος. Τά βιολογικά ὅρια τῆς ζωῆς δέν ὁρίζουν τήν ἀλήθειάν της. Ὁ θάνατος δέν εἶναι τό τέλος τῆς ὑπάρξεώς μας. «Μηδείς φοβείσθω θάνατον∙ ἠλευθέρωσε γάρ ἡμᾶς ὁ τοῦ Σωτῆρος θάνατος. Ἔσβεσεν αὐτόν ὑπ᾿ αὐτοῦ κατεχόμενος. Ἐσκύλευσε τόν ᾍδην ὁ κατελθών εἰς τόν ᾍδην» . Ἡ ἐν Χριστῷ ἐλευθερία εἶναι ἡ «ἄλλη πλᾶσις» τοῦ ἀνθρώπου, πρόγευσις καί προτύπωσις τῆς πληρώσεως καί τῆς πληρότητος τῆς Θείας Οἰκονομίας ἐν τῷ «νῦν καί ἀεί» τῆς ἐσχάτης ἡμέρας, ὅτε οἱ «εὐλογημένοι τοῦ Πατρός» θά ζοῦν πρόσωπον πρός πρόσωπον μετά τοῦ Χριστοῦ, «ὁρῶντες αὐτόν καί ὁρώμενοι καί ἄληκτον τήν ἀπ᾿ αὐτοῦ εὐφροσύνην καρπούμενοι» .
 
» Τό Ἅγιον Πάσχα δέν εἶναι ἁπλῶς μία θρησκευτική ἑορτή, ἔστω καί ἡ μεγίστη δι᾿ ἡμᾶς τούς Ὀρθοδόξους. Κάθε Θεία Λειτουργία, κάθε προσευχή καί δέησις τῶν πιστῶν, κάθε ἑορτή καί μνήμη Ἁγίων καί Μαρτύρων, ἡ τιμή τῶν ἱερῶν εἰκόνων, ἡ «περισσεία τῆς χαρᾶς» τῶν Χριστιανῶν (Β´ Κορ. η´, 2), κάθε πρᾶξις θυσιαστικῆς ἀγάπης καί ἀδελφοσύνης, ἡ ὑπομονή ἐν ταῖς θλίψεσιν, ἡ οὐ καταισχύνουσα ἐλπίς τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, εἶναι πανήγυρις ἐλευθερίας, ἐκπέμπουν πασχάλιον φως καί ἀναδίδουν τό ἄρωμα τῆς Ἀναστάσεως.
 
» Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, δοξάζοντες τόν πατήσαντα θανάτῳ τόν θάνατον Σωτῆρα τοῦ κόσμου, ἀπευθύνομεν πρός πάντας ὑμᾶς, τούς ἐν ἁπάσῃ τῇ Δεσποτείᾳ Κυρίου τιμιωτάτους ἀδελφούς καί τά προσφιλέστατα τέκνα τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, ἑόρτιον ἀσπασμόν, εὐλογοῦντες μαζί σας γηθοσύνως, ἐν ἐνί στόματι καί μιᾷ καρδίᾳ, Χριστόν εἰς τούς αἰῶνας». 

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/711981_pasha-2021-minyma-toy-oikoymenikoy-patriarhi-vartholomaioy?fbclid=IwAR2bsGuxuiNSLJA5dI1udETza053NpZJwq37kH-zpagKrh1AV8zWo62Wl6Y»

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Δημοσιεύτηκαν τα ηλεκτρονικά Πρακτικά του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Θεολόγων: Θρησκευτική Εκπαίδευση: εκπαίδευση για το μέλλον



Δημοσιεύτηκαν τα ηλεκτρονικά Πρακτικά του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Θεολόγων: Θρησκευτική Εκπαίδευση: εκπαίδευση για το μέλλον το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στις 27-28 & 29 Σεπτεμβρίου 2019 στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. Το συνέδριο ήταν συνδιοργάνωση του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας . Τα πρακτικά αποτελούνται 663 σελίδες και είναι αναρτημένα στη διεύθυνση: http://ejournals.lib.auth.gr/religionteaching
Σύντομα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, στην ιστοσελίδα του Τμήματος Θεολογίας, και στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Παιδαγωγικης.

Εικονικό Μουσείο: Μια ψηφιακή περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών



Το Εικονικό Μουσείο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών αποτελεί μια ψηφιακή απεικόνιση που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες μέσα από ενδεικτικά εκθέματα να γνωρίσουν την Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και να μαθαίνουν πολλά μέσα από την πολυμεσική τους παρουσίαση με εικόνες και κείμενα, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει στο φυσικό χωρίς την παρουσία του ειδικού.

Για να επισκεφτείτε το εικονικό μουσείο, πατήστε εδώ

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Πρόσκληση σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Νέα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ως συνέχεια των περιβαλλοντικών δράσεων στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου»


 ΘΕΜΑ :  «Πρόσκληση σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Νέα προγράμματα περιβαλλοντικής

ευαισθητοποίησης ως συνέχεια των περιβαλλοντικών δράσεων στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου»»

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σας  προσκαλώ στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Νέα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ως συνέχεια των περιβαλλοντικών δράσεων στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που διοργανώνεται από τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών. Η ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

            Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 ώρες 18:00 ως 21:00.μέσω της πλατφόρμας Webex ενώ ο σύνδεσμος θα επικοινωνηθεί με τους ενδιαφερόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την προηγούμενη μέρα. Ακολουθεί ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeN3VaBDiPIxVoswLnOCNQFEykrOA8wBokc6CTdXksv1dcASw/viewform

 

Πρόγραμμα

18.00 Υποδοχή - Χαιρετισμοί

Επίσημος Χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου

Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου. Ηγούμενος Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων & Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Νικηφόρος

Πασχαλίδης Συμεών, Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών & Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Χρυσούλα Κεχαΐδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

19.00 «Περιβαλλοντική εκπαίδευση υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου 2009 ως 2021». Πολύβιος Στράντζαλης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας.

 19.15 «Δημιουργώντας το δικό μας Βιβλικό Πάρκο». Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Παρουσίαση του Βιβλικού Πάρκου της Ιεράς Μονής Καλόπετρας σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Πεταλούδων Ρόδου, την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, τη Μοναστηριακή Επιτροπή Ρόδου, το Φυτώριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και το 4ο Γυμνάσιο Ρόδου. Ιωάννα Κλιάρη, Θεολόγος, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Π.Ι.Π.Μ. – Χ. Συργιάννης Τεχνολόγος, Υπεύθυνος Λειτουργίας ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου.

19.45 «Ιστορία και Φύση στα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στον Δήμο Παύλου Μελά με την επιμέλεια της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Α. Πρωτοψάλτη, Μουσειολόγος, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στον Δήμο Π. Μελά.

20.00 «Πατριαρχικές απόψεις για την Άγρια Ζωή. Στιγμιότυπα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στον Αρκτούρο». Χ. Κρομυάδου, Φιλόλογος, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

20.30 Ανακεφαλαίωση, σύνοψη, συζήτηση. Δέσποινα Μιχελάκη, Θεολόγος, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης & Ιππέκη Βασιλική, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δρ ΑΠΘ στην Εκπαίδευση για την Αειφορία, Med στις Επιστήμες της Αγωγής.

 

Συντονιστική επιτροπή

Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου. Ηγούμενος Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων & Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Νικηφόρος

Πασχαλίδης Συμεών, Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Στράντζαλης Πολύβιος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεχαΐδου Χρυσούλα, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ελβανίδου Ελένη, Φιλόλογος, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

Μιχελάκη Δέσποινα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ιππέκη Βασιλική, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δρ ΑΠΘ στην Εκπαίδευση για την Αειφορία, Med στις Επιστήμες της Αγωγής

 

Συνεργαζόμενοι Φορείς

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης – Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης – Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων

Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών

Δήμος Π. Μελά. Τμήμα Πολιτισμού

Δήμος Νεάπολης Συκεών. Φροντιστήριο Βιωσιμότητας

Κ.Π.Ε. Πεταλούδων Ρόδου

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

«Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β. Ε.»


Με τιμή

Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ01 

Δρ. Πολύβιος Ι. Στράντζαλης

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: "Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση "


Η Υμνολογία της Μ. Εβδομάδος. Ένα επίκαιρο Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα στο Α.Π.Θ.
 Άννα Κόλτσιου-Νικήτα Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. 
Διευθύντρια του Εργαστηρίου «Ελληνική Γλώσσα της Χριστιανικής Γραμματείας» 

Το Εργαστήριο «Ελληνική Γλώσσα της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την υποστήριξη της μελέτης της ελληνικής γλώσσας των λειτουργικών κειμένων της Oρθοδόξου Εκκλησίας, και μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Α.Π.Θ., προσφέρει τα τελευταία χρόνια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 
Κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο επαναπροκηρύσσεται το Πρόγραμμα «Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση» (ένατος κύκλος). 
Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός θεωρητικού και πρακτικού οδηγού, που θα λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο διεπιστημονικό εργαλείο για την προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος, μέσα από τη μεθοδική γλωσσική και υφολογική ανάλυση των πρωτότυπων κειμένων και τον ανάλογο θεολογικό υπομνηματισμό. 
Διδάσκουν μέλη Δ.Ε.Π. και ομότιμοι καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας, Φιλολογίας και Μουσικών Σπουδών για την καλύτερη διεπιστημονική προσέγγιση των κειμένων. Ο διδακτικός σχεδιασμός γίνεται από επιστήμονα εξειδικευμένο σε θέματα διδακτικής και βασίζεται στις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται σταδιακά, σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε διδακτική ενότητα εκτός από τη γλωσσική διδασκαλία περιλαμβάνει μια σύντομη βιντεοσκοπημένη παρουσίαση για θέματα γλωσσικά, ερμηνευτικά, ποιμαντικά, θέματα που αφορούν πρόσωπα και γεγονότα του υμνογραφικού κύκλου. 
Το Πρόγραμμα στηρίζεται στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας διαχείρισης μαθημάτων Moodle. Οι επιμορφούμενοι μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα και να μελετούν το υλικό οποιαδήποτε ημέρα και ώρα της εβδομάδος επιθυμούν, δίχως χρονικές δεσμεύσεις. 
Οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά βοηθήματα, στα οποία μπορούν να ανατρέχουν κατά τη διάρκεια της μελέτης τους. Παρέχεται πλούσιο διδακτικό υλικό και επιπλέον οι επιμορφούμενοι αποκτούν δωρεάν το ηλεκτρονικό βιβλίο (e book) Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος. Γλωσσική και υφολογική προσέγγιση (ISBN 978-618-82862-0- 7/978-618-82862-1-4 (έκδοση 2016, 523 σελίδες).
 Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. 
Η προκήρυξη και περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: http://www.diaviou.auth.gr/programs/ymnografika-keimena-tis-mevdomados/ 

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από 17/02/2021 έως 14/03/2021 στο http://www.diaviou.auth.gr/progr-forms/aitisi-ykme-9/ Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επισκέπτονται την ιστοσελίδα των επιμορφωτικών Προγραμμάτων του Εργαστηρίου hymnologica.com