Σελίδες

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Διεθνές Διεπιστημονικό Οικουμενικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση: Οι Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις»

Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) και το Ίδρυμα Sallux του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος (ECPM) διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη Διεθνές Διεπιστημονικό Οικουμενικό Συνέδριο με θέμα: «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση: Οι Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις». Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από τις 20-22 Φεβρουαρίου 2018 και θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ διά του Τμήματος Θεολογίας, η Διεθνής Ένωση για τη Χριστιανική Κοινωνική Διδασκαλία (AIESC) και ο ανθρωπιστικός οργανισμός Stichting Gave.

Η συνεργασία του Κέντρου CEMES με το Ίδρυμα Sallux, καρπός της οποίας είναι το επικείμενο συνέδριο, επικεντρώνεται στην περαιτέρω διερεύνηση της οικουμενικής προβληματικής για τα ζητήματα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικότερα. Σκοπός των διοργανωτών είναι ο διάλογος μεταξύ εκπροσώπων Εκκλησιών και θρησκευτικών οργανισμών, πολιτικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, με άξονα τις δύο προαναφερόμενες πανευρωπαϊκές προκλήσεις. Θα επιδιωχθεί, δηλαδή, μια δημιουργική προσέγγισή τους μέσα από διαφορετικές οπτικές. Η οργανωτική επιτροπή πιστεύει πως είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η πανευρωπαϊκή συνεργασία και ο από κοινού προβληματισμός, με έναν τρόπο, όμως, που να μεταφράζεται σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε μεγαλύτερη συμβολή των θρησκευτικών κοινοτήτων στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προσκληθεί να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, της κοινότητας του Sant’Egidio και ΜΚΟ. Σε ειδική συνεδρία θα δοθεί η δυνατότητα, κατόπιν πρότερης συνεννόησης, για παρεμβάσεις από ενδιαφερόμενους φορείς και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα θέματα της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.

Στην καταληκτήρια συνεδρία, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου (17:00-20:00), έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι Ελληνικών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο (ΣΥΡΙΖΑ/EUL–NGL-Νέα Δημοκρατία/EPP-Δημοκρατική Συμπαράταξη/S&D-Το Ποτάμι/S&D– Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας-Λαϊκή Ενότητα/EUL–NGL) να συμμετάσχουν σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Δημοκρατία, Οικονομική και Προσφυγική Κρίση, και Λαϊκισμός στην Ευρώπη». Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Επίσης, θα υπάρξει η δυνατότητα ζωντανής διαδικτυακής αναμετάδοσης μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών του ΑΠΘ. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν στην ιστοσελίδα του Sallux.

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Κοσμίδης, Μέλος της οργανωτικής επιτροπής Κιν. 6996559216


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 Φεβρουαρίου 2018

9:30–10:30 Επίσημη έναρξη

Πρόεδρος: Oμ. Καθ. Πέτρος Βασιλειάδης (CEMES)

Χαιρετισμοί: Εκκλησιαστικές Αρχές: (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εκκλησία της Ελλάδος, Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα (Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπητέρης), Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος (Γεώργιος Καλοτεράκης).

Κρατικές Αρχές: Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ακαδημαϊκές Αρχές: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Διοργανωτές.

10:30–12:00 1η Συνεδρία Η τρέχουσα οικονομική και προσφυγική κρίση. Πρόεδρος: Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης
Πρωτοπρ. π. Εμμανουήλ Κλάψης, καθ. Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης
Δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)
Δρ. Paul Mills (The Relational Thinking Perspective)

Ερωτήσεις – Συζήτηση

Διάλειμμα 12:00-12:45

12:45–14:00 2η Συνεδρία Φωνές αλληλεγγύης σε μια Ευρώπη της κρίσης. Πρόεδρος: Johannes de Jong (Sallux)
Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διατορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ομοτ. Καθ. Ulrich Duchrow (The Kairos Europa)
Δρ. Λουκάς Ανδριανός, σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για τη φροντίδα της Δημιουργίας, την Κλιματική δικαιοσύνη και της βιωσιμότητα

Ερωτήσεις – Συζήτηση

17:00–19:15 3η Συνεδρία Μαρτυρίες αλληλεγγύης προς τους αναγκεμένους. Προεδρείο: Καθ. Χρίστος Τσιρώνης (CEMES) – Christiaan Meinen (Sallux)
Vincent Briard, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Ελληνικοί θρησκευτικοί οργανισμοί και η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Μαρία Κουτάτζη, Caritas Ελλάδας
Φώτης Ρωμαίος, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου
Μαρτυρίες από τα κέντρα υποδοχής προσφύγων από δύο Μουσουλμάνους μεταφραστές.
Η θέση των μειονοτήτων στους καταυλισμούς των μεταναστών-προσφύγων στην Ευρώπη.
Howard Stern (ICC): Περιπτώσεις βίας εις βάρος Χριστιανών μεταναστών και προσφύγων σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς.
Auke van der Helm, Νομικός Σύμβουλος του Stichting Gave: Η οπτική για την προσφυγική κρίση από έναν Χριστιανό της Ολλανδίας.

Ερωτήσεις – Συζήτηση

Διάλειμμα 19:15-19:45

19:45–21:00 4η Συνεδρία Παρουσίαση του προσχεδίου του Μηνύματος του Συνεδρίου και ανοιχτή συζήτηση. Προεδρείο: Καθ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Christiaan Meinen, Δρ. Εύη Βουλγαράκη και Δρ. Gabriella Urbanova

ΠΕΜΠΤΗ 22 Φεβρουαρίου 2018

9:30–11:00 5η Συνεδρία Παρουσίαση του έργου και του οράματος για «Χριστιανικές αξίες» Ευρωπαίων πολιτικών. Προεδρείο: Oμ. Καθ. Ulrich Duchrow (KAIROS) – Αναπλ. Καθ. Νίκη Παπαγεωργίου (CEMES)
Branislav Škripek (Πρόεδρος ECPM, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου): Το μελλοντικό όραμα του ECPM – Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Johannes de Jong (Διευθύνων σύμβουλος Sallux) Ο Πολιτισμός της Ελευθερίας, το έργο του Sallux εντός και εκτός της Ευρώπης
Paul Mills (Confederal Europe); Ισχυρά Έθνη, Ισχυρή Ένωση, ένα σχέδιο για την Ευρώπη
Αντιπρόσωπος της Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΔΕΕ)

Ερωτήσεις – Συζήτηση

Διάλλειμα 11:00-11:30

11:30–13:30 6η Συνεδρία Οι Εκκλησίες και το Όραμά τους για την Ευρώπη πέρα από την Κρίση. Προεδρείο: Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας – Auke van der Helm (Stichting Gave)
Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ
Αιδ. Δρ. Peter Pavlovic (ΔΕΕ, Study Secretary, Οικονομική και οικολογική δικαιοσύνη, ενσωμάτωση στην ΕΕ και βιώσιμη ανάπτυξη)
Δρ. Cesare Zucconi, Γενικός Γραμματέας, Κοινότητα του Sant’Egidio
Daniel Farzad, Το Μέλλον της Μέσης Ανατολής, η Θρησκευτική Ελευθερία και η βοήθεια της Ευρώπης και των Εκκλησιών

Ερωτήσεις – Συζήτηση

14:00-16:00 Επίσκεψη στο Κέντρο Φροντίδας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού), μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου (μόνο για τους ομιλητές και τους διοργανωτές)

17:00-20:00 Καταληκτήρια Συνεδρία Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα: Μανώλης Αναγνωστάκης Ανάγνωση του Μηνύματος – Πολιτικό Πάνελ: «Δημοκρατία, Οικονομική και Προσφυγική Κρίση, και Λαϊκισμός στην Ευρώπη»

Συντονισμός συζήτησης: Νίκος Κοσμίδης (CEMES) – Bruce Clark (Συντάκτης του “Economist”)

Πάνελ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Ευρωβουλευτής, Branislav Škripek, πρόεδρος του ECPM, καθώς και ο Δρ. Κώστας Μυγδάλης, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο.

Οργανωτική Επιτροπή

Paul Dembinski – Αγγελική Ζιάκα – Auke van der Helm – Johannes de Jong – Νίκος Κοσμίδης – Christiaan Meinen – Στυλιανός Τσομπανίδης

Επιτροπή Σύνταξης του Μηνύματος

Πέτρος Βασιλειάδης – Παντελής Καλαϊτζίδης – Christiaan Meinen – Νίκη Παπαγεωργίου – Στυλιανός Τσομπανίδης – Gabriella Urbanova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου