"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

"Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών": Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσοννά

Την έκθεση “Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών” Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσοννά, 1913 και 1919 από το αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 στις 20.00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30, 
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00,
Σάββατο 09:30-16:00.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από τα δύο ταξίδια του Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασσοννά στη Θεσσαλονίκη, το 1913 και το 1919. Ο φακός του Μπουασσοννά αποτυπώνει όψεις της πόλης σε δύο στιγμές καμπής στην ιστορία της, δηλαδή την απελευθέρωση και την καταστροφή της από τη σαρωτική πυρκαγιά. Στην έκθεση αναδύονται τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το πολύπλοκο και σαγηνευτικό ψηφιδωτό της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης: ο βυζαντινός της πλούτος, μέσα από τις ωραίες κι επιβλητικές εκκλησίες και τα Κάστρα αλλά και το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα των Οθωμανών που μαρτυρεί τη μακραίωνη παρουσία τους. Πανοραμικές λήψεις και στιγμές καθημερινού βίου υφαίνουν τον οπτικό καμβά της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ού αιώνα, μιας πόλης ταυτόχρονα μνημειακής και σύγχρονης. Έτσι την πρωταντίκρισαν και την απαθανάτισαν ο ταξιδιώτης-φωτογράφος και ο αχώριστος συνταξιδιώτης του Ντανιέλ Μπω-Μποβύ, ο πρώτος με το φακό κι ο δεύτερος με την πένα του.

Οι είκοσι έξι εικόνες της έκθεσης είναι σύγχρονα τυπώματα από γυάλινες διαφάνειες του Φρεντερίκ Μπουσσοννά που απόκεινται στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Εκτίθενται ακόμα κάποια πρωτότυπα τεκμήρια και εκδόσεις του οίκου Fréd. Boissonnas.

Παράλληλα το ΜΙΕΤ εκδίδει στη σειρά ΑΦΕΛΙΑ ένα τόμο με τίτλο:

«F. Boissonnas – D. Baud-Bovy, Δύο ταξίδια, 1913 & 1919

INFO – Έκθεση «Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών. Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσονά, 1913 και 1919. Από το αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου