ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Διεξαγωγή Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου: «Προτάσεις Τέχνης και Πολιτισμού στην Εκπαίδευση"



Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:


«Προτάσεις Τέχνης και Πολιτισμού στην Εκπαίδευση»

στη Θεσσαλονίκη, στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2019.



Σκοπός και στόχος του Συνεδρίου

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η αποτύπωση της δυναμικής σχέσης Τέχνης και Εκπαίδευσης, μέσω της ανάδειξης της λειτουργίας των τεχνών στο σύγχρονο σχολείο και της ανάδειξης των πρακτικών συνεργασίας τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης (με έμφαση στο έργο χώρων πολιτισμού).

Στόχος του Συνεδρίου είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς της άτυπης εκπαίδευσης (χώροι πολιτισμού), ώστε να συζητηθούν και να αναδειχθούν οι προοπτικές διαμόρφωσης ενός πεδίου συνεργασίας και συν-δημιουργίας.

Ειδικότερα επιδιώκεται:

(α) Η ανάδειξη δημιουργικών πρακτικών συνάντησης πολύτεχνης έκφρασης και συνέργειας των τεχνών (Εικαστικές Τέχνες, Μουσική, Χορός - Κίνηση, Θέατρο, Κινηματογράφος, Οπτικοακουστική Έκφραση, Λογοτεχνία, Ποίηση κ.λπ.) στην εκπαιδευτική διαδικασία.

(β) Η ανάδειξη προτάσεων που ενθαρρύνουν τη δημιουργική αξιοποίηση μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων και των δραστηριοτήτων του σχολείου.

(γ) Η ανάδειξη διαθεματικών προσεγγίσεων και καινοτόμων πρακτικών που επεκτείνουν το πρόγραμμα σπουδών (πολύτεχνες δραστηριότητες, μουσειακή αγωγή, πολιτιστικές διαδρομές, πολυπολιτισμικές συναντήσεις, συλλογικές, συνθετικές δραστηριότητες-projects κ.ά.).

(δ) Η ανάδειξη πρακτικών διαμεσολάβησης της τέχνης στη διδασκαλία (εκπαίδευση μέσω της τέχνης και της αισθητικής εμπειρίας, ανάδειξη σύγχρονων πρακτικών στη διδακτική των τεχνών, συνεργασία εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών ειδικοτήτων με άλλους εκπαιδευτικούς κλπ.)

(ε) Η αποτύπωση θεωρητικών προσεγγίσεων, ερευνητικών μελετών και εφαρμογών, που αναδεικνύουν πρακτικές συνεργασίας Σχολείου και χώρων πολιτισμού και συνδέουν την σχολική κοινότητα με την ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα.


Θεματικές του Συνεδρίου:

  • Διδακτικές προτάσεις που προάγουν τη συνέργεια γνωστικών αντικειμένων των τεχνών.
  • Διδακτικές εφαρμογές με διαθεματικό χαρακτήρα, που προάγουν την αξιοποίηση των τεχνών στο σχολικό πρόγραμμα.
  • Διδακτικές προσεγγίσεις που αξιοποιούν τις τέχνες ως διδακτικά μέσα.
  • Καινοτόμεςδράσεις διάχυσης των τεχνών μέσα από ποικίλες σχολικές δράσεις και δραστηριότητες.
  • Συνεργασία σχολείου και χώρων πολιτισμού (εκπαιδευτικά προγράμματα, διδακτικές επισκέψεις, μουσειοσκευές, συν-οργάνωση δράσεων, επικοινωνία της σχολικής κοινότητας με την καλλιτεχνική παραγωγή κ.ά.).
  • Μορφές παρέμβασης που αξιοποιούν τις τέχνες ως εργαλείο ισχυροποίησης των δεσμών του σχολείου με την τοπική κοινότητα (σχολικές εκδηλώσεις ανοικτές στην τοπική κοινωνία).
  • Τέχνες και εκπαιδευτική πολιτική (προγράμματα σπουδών, σχολικά εγχειρίδια, παραπρόγραμμα, παρουσιάσεις εκπαιδευτικού υλικού κ.ά).
  • Τέχνες και διαπολιτισμική εκπαίδευση (οι τέχνες ως εργαλείο ενίσχυσης της πρόσβασης και της συμμετοχής στο εκπαιδευτικό σύστημα ομάδων πληθυσμού με γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Προσέγγιση της ετερότητας μέσα από την τέχνη και την αισθητική εμπειρία).
  • Ο ρόλος των τεχνών και της δημιουργικής έκφρασης στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, στην ειδική αγωγή και στην συμπεριληπτική εκπαίδευση.
  • Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη δημιουργία, πρόσβαση και προσέγγιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας (τέχνη και πληροφορική, νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, ψηφιακή τέχνη κ.ά.)

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν: Κεντρικές ομιλίες, Προφορικές εισηγήσεις (ερευνητικές μελέτες και διδακτικές εφαρμογές), Στρογγυλές Τράπεζες και Βιωματικά εργαστήρια.



Σημαντικές ημερομηνίες

30 Σεπτεμβρίου 2019: Αποστολή περιλήψεων (προφορικές ανακοινώσεις και προτάσεις υλοποίησης εργαστηρίων)

20 Οκτωβρίου 2019: Ανακοινώσεις αποδοχής ή μη των προφορικών ανακοινώσεων και των εργαστηρίων από την Επιστημονική Επιτροπή

1 Νοεμβρίου 2019: Αποστολή πλήρους κειμένου εισήγησης - Αξιολόγηση των κειμένων από δύο (2) κριτές

22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2019
: Πραγματοποίηση του Συνεδρίου.


Υποβολή περιλήψεων

Οι υποψήφιοι/ες εισηγητές/τριες (των προφορικών ανακοινώσεων) και οι υποψήφιοι/ες εμψυχωτές/τριες των εργαστηρίων θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα έως 30 Σεπτεμβρίου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://forms.gle/YZrT5hxL8TEzeRR49.

Επικοινωνία, e-mail Συνεδρίου: protaseis.texnis.politismou@gmail.com

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Εγκύκλιος Λειτουργίας Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (2019)

Καθορισμός «Γραπτώς εξεταζόμενων» και «μη γραπτώς εξεταζόμενων" μαθημάτων

Ομάδες και κλάδοι μαθημάτων, τρόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης

Ωρολόγιο προγραμμα μαθημάτων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου