Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές συνέδριο στον Άγιο Σέργιο στο Παρίσι για τα θέματα και τις προκλήσεις της μέλλουσας Πανορθόδοξης Συνόδου

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Π. Καλαϊτζίδη


Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και να συγκληθεί η Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος. Αν και παραμένει ακόμη ανοικτό το ερώτημα κατά πόσον η Μεγάλη αυτή Πανορθόδοξη Σύνοδος, η οποία αναμένεται και σχεδιάζεται για περισσότερο από 50 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί τελικά στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, ένα ξεχωριστό συνέδριο για τα θέματα που ενδέχεται να συζητηθούν στη Σύνοδο αυτή, θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, στις 18-20 Οκτωβρίου 2012.

Το Διεθνές αυτό Συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από το Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και το Κέντρο Οικουμενικών Ερευνών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίν, σε συνεργασία με το ορθόδοξο θεολογικό περιοδικό Contacts και το Κολλέγιο των Βελλαρμινών Πατέρων στο Παρίσι, αποσκοπεί στο να ενημερώσει τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, σχετικά με ζητήματα που διακυβεύονται στο επικείμενο αυτό κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός.

Στο συνέδριο, με τη συμμετοχή ορθοδόξων θεολόγων από πολλές χώρες (Γαλλία, Η.Π.Α., Γεωργία, Ελλάδα, Λίβανος, Ρουμανία, Ρωσία) θα συζητηθούν τα ακόλουθα ζητήματα: 1. Το κοινό λειτουργικό ημερολόγιο 2. Η Αυτοκεφαλία, η Αυτονομία και τα Δίπτυχα, 3. Το μέλλον της Ορθόδοξης Διασποράς, 4. Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τις άλλες Εκκλησίες, 5. Ηθικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως και το θέμα της νηστείας στις μέρες μας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, μη ορθόδοξοι παρατηρητές θα διατυπώσουν τα δικά τους σχόλια για τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να προκληθεί μια γόνιμη συζήτηση στο πνεύμα του οικουμενικού διαλόγου.

Ομιλητές θα είναι οι: Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, Μητροπολίτης Κομάνων Γαβριήλ, Νικόλαος Ozoline, Peter De Mey, Pierre Sollogoub, Vladimir Khoulap, Thomas Pott, John Erickson, Γρηγόριος Παπαθωμάς, Joseph Famerée, Εμμανουήλ Κλάψης, Antoine Arjakovsky, Ivana Noble, Μητροπολίτης Jérôme Beau, Carol Saba, Georges Nahas, Nicolas Cernokrak, Enzo Bianchi, Tamara Grzelidze, Michel Stavrou, Barbara Hallensleben, Radu Preda, Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Anne-Marie Reijnen, Παντελής Καλαϊτζίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και η ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης συμμετοχής στο συνέδριο είναι διαθέσιμα στην διαδικτυακή τοποθεσία του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου http://www.saint-serge.net/evenements/avenir.html#concileoecumenique

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου