"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Επιμορφωτική Ημερίδα «Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και η αξιοποίηση του Φακέλου Μαθήματος στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο»

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Βόλος, 12/02 /2018

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου,η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίαςκαι το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, οργάνωσαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος στις 12 Φεβρουαρίου 2018 επιμορφωτική ημερίδα για τους Θεολόγους καθηγητές, με θέμα: « Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και η αξιοποίηση του Φακέλου Μαθήματος στο Γυμνάσιο και το Λύκειο».

Με την Επιμορφωτική ημερίδα οι Θεολόγοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές που αφορούν στη διδασκαλία του μαθήματος, ναδιερευνήσουν τη λειτουργίακαι τη δυναμική τουΝέου Προγράμματος Σπουδών, να εξοικειωθούν και να χρησιμοποιούν τις βιωματικές τεχνικές στο σχεδιασμό της διδασκαλίας. Επίσης τονίστηκε η σημασία της θεολογικής αφήγησης κατά το σχεδιασμό της πορείας διδασκαλίας μιας Θεματικής Ενότητας προκειμένου να γίνει κατανοητή η λειτουργία του υλικού που περιέχεται στο Φάκελο Μαθήματος.

Κατά την έναρξη της επιμορφωτικής ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Δρ. Σωκράτης Σαβελίδης,ενώ διαβάστηκε το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, που η συμμετοχή του στηχειρτονία του νέου ΕπισκόπουΑνδρούσηςστην Αθήνα δεν του επέτρεψενα παρευρεθεί στην ημερίδα.

Αναλυτικότερα, κατά την Α΄ Συνεδρίαο Σύμβουλος Θεολόγων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κ. Ευστράτιος Ψάλτουμίλησε για «Το Νέο Πρόγραμμα των Θρησκευτικών στο σημερινό Σχολείο-Προοπτικές και Προκλήσεις». Ακολούθησε εισήγηση της Σχολικής Συμβούλου Θεολόγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φωτεινής Σταλίκα, με θέμα «Η Φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος των Θρησκευτικών». Στο τέλος, ο Θεολόγος – Συγγραφέας και Επιμορφωτής Επιμορφωτών του ΙΕΠ κ. Απόστολος Μπάρλος ανέπτυξε το «Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά: Μάθηση που εστιάζει στο προσωπικό νόημα». Το πρώτο μέρος της Α Συνεδρίας έκλεισε με τη διατύπωση απόψεων-ερωτημάτων για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του προσωρινού Φακέλου Μαθήματος. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των εκπαιδευτικών.

Στο προβλεπόμενο διάλειμμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.-Παράρτημα Μαγνησίας) με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εργαστήρια (δύο για το Γυμνάσιο και ένα για το Λύκειο),όπου δούλεψαν γύρω από την οργάνωση και το σχεδιασμό της διδακτικής πορείας μιας Θεματικής Ενότητας με τη βοήθεια του Προγράμματος Σπουδών, τον Οδηγό του Εκπαιδευτικού και την αξιοποίηση του υλικού που περιέχει ο Φάκελος Μαθήματος,όπως αυτές προτείνονται από τον Οδηγό του Εκπαιδευτικού για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Πιο συγκεκριμένα,τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν με βάση τους κύριους άξονες που έθεσε για την επιμόρφωση το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και υλοποιήθηκαν από τους συγγραφείς των Φακέλων Μαθήματος και τους εγκεκριμένους θεολόγους-επιμορφωτές του ΙΕΠ: Απόστολο Μπάρλο,Βασιλική Γώγου, Σουλτάνα Γκαργκάνα, Σουλτάνα Αβέλλα.

Η επιμορφωτική ημερίδα ολοκληρώθηκαν με συζήτηση και ανατροφοδότηση καθώς και τη δέσμευση για συνεχή συνεργασία και υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου