Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Γ.ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ: "Έχω βαθιά πίστη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον νέο Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Γ. Μπαμπινιώτη είχε σήμερα στις 9.30 το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

"Έχω μια βαθιά πίστη, αυτή που έχει όλος ο απλός ελληνικός λαός. Θεώρησα χρέος μου να έρθω να σας δω, όχι μόνον εθιμοτυπικά, αλλά να συζητήσουμε τα θέματα της Εκκλησίας, τα οποία μάλιστα είναι και ιδιαιτέρως επίκαιρα, καθώς πλησιάζει η εορτή της 25ης Μαρτίου", σημείωσε ο κ. Μπαμπινιώτης. "Διότι όσοι ξέρουν την ιστορία την ελληνική, ο Κλήρος έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στην Επανάσταση μέσα από τον Ελληνικό Διαφωτισμό, όπου ιερωμένοι σε μεγάλο βαθμό ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, όλοι αυτοί, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων, ο Πατροκοσμάς, έπαιξαν έναν τεράστιο ρόλο στην αφύπνιση του Γένους αλλά και στον ίδιο τον Αγώνα, όπως ο Αθανάσιος Διάκος". Και πρόσθεσε: "Αυτά, λοιπόν, εμείς δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, πρέπει να τα περνάμε μέσα από την Παιδεία μας γιατί αυτή είναι η παράδοση μας, αυτή είναι η ιστορία μας, αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Και ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας είναι η Εκκλησία μας και η Ορθοδοξία μας, η Ορθόδοξη πίστη μας. Επομένως η παρουσία μου εδώ είναι ουσιαστική και δεν είναι εθιμοτυπική και δηλώνω ότι όπου μπορούμε για όσο διάστημα είναι να σταθούμε πλάι στην Εκκλησία , πλάι στον ελληνικό λαό. Και θέλω και δημόσια να σας συγχαρώ για όλη αυτή τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Εκκλησία μας, υπό την ηγεσία σας, ως απλός υπηρέτης που στην πραγματικότητα είναι η ετυμολογία του υπουργού".
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον κ. Μπαμπινιώτη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, επισημαίνοντας πως είναι "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση". "Ευχαριστούμε πάρα πολύ και να ευχηθούμε να μπορέσετε αυτές τις σκέψεις να τις κάνετε πραγματικότητα. Εμείς θα είμαστε κοντά σας. Θα έλεγα σχετικά με την κρίση και τις δυσκολίες που περνάμε, πως θα τις ξεπεράσουμε και αυτές με αγώνα και ίσως είναι μια ευκαιρία να δούμε πολλά πράγματα τα οποία τα ξεχάσαμε, τι μας λείπει, τι μπορούμε να κάνουμε να τα ξαναβάλουμε στην θέση τους".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Υπουργός:
«Επισκέφθηκα το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο όχι μόνο γιατί το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανέλαβα, είναι και Θρησκευμάτων. Αυτό είναι ένας τυπικός λόγος. Για μένα η επίσκεψη αυτή έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα γιατί ο ίδιος έχω βαθιά πίστη, αυτή που έχει όλος ο απλός ελληνικός λαός. Μάλιστα, αυτές τις μέρες, είναι επίκαιρη αυτή η επίσκεψη γιατί θα γιορτάσουμε την παλιγγενεσία του έθνους, την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η οποία συνδέεται έντονα με την παρουσία του κλήρου. Η επανάσταση συντελέστηκε και επιτεύχθηκε με το κίνημα του Διαφωτισμού στον οποίο ο κλήρος είχε έντονη παρουσία. Εκεί δίπλα στον Κοραή ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κων/νος ο Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, δηλαδή ένα πλήθος ιερωμένων όλων των βαθμίδων, οι οποίοι συνετέλεσαν στην αφύπνιση και στην έμπνευση των αγωνιστών. Μέσα στους αγωνιστές βέβαια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τον πεσόντα στον αγώνα, τον Αθανάσιο Διάκο.
Επομένως όποιος έχει μία γνώση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και του νεότερου ελληνισμού γνωρίζει το ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, στην ελληνική παράδοση, στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας οφείλει δημόσια να το αναγνωρίζει. Η παιδεία μας δεν μπορεί να αφίσταται από την ορθοδοξία, που είναι ένα έτερο σκέλος.
Ήρθα λοιπόν να δω το Μακαριώτατο και να συζητήσουμε διάφορα θέματα της εκκλησίας με πολύ σεβασμό στο πρόσωπό του και με ευγνωμοσύνη, εκ μέρους μου, ως απλού έλληνα πολίτη για όσα προσφέρει η ορθόδοξη εκκλησία υπό την ηγεσία του Μακαριώτατου στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Τον ευχαριστώ, τον συγχαίρω και θα είμαι κοντά σε ό,τι επιτελεί η εκκλησία μας.»

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος:
«Με πολλή χαρά δεχθήκαμε στην Αρχιεπισκοπή το νέο μας Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Διά Βίου Επιμορφώσεως και Θρησκευμάτων, τον κ. Μπαμπινιώτη. Δεν είμαστε τόσο χαρούμενοι μόνο γιατί είναι ο Υπουργός μας από σήμερα και πέρα, αλλά διότι είναι αυτός που είναι. Είναι ο κ. Μπαμπινιώτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου μέχρι πρότινος, ο μεγάλος καθηγητής μας στη γλώσσα, στο κομμάτι της γλωσσολογίας, της επιστήμης αυτής. Είναι εκείνος που έχει πάρα πολλά προσφέρει στα γράμματα και νομίζω ότι είναι και ο κατάλληλος αυτή τη στιγμή και είναι επάξια η επιλογή του.
Θα ήθελα λοιπόν για όλα αυτά να τον ευχαριστήσω. Είμαι βέβαιος, γιατί έχει δώσει δείγμα γραφής, ότι αυτά που πιστεύει θα προσπαθήσει να τα υλοποιήσει. Μαζί με τις ευχαριστίες μου, θα ήθελα να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου για ένα έργο δημιουργικό, να τον συγχαρώ και να του υποσχεθώ ότι η εκκλησία μας, είτε σαν ιεραρχία είτε σαν μητροπόλεις είτε σαν αρχιεπισκοπή είτε σαν ένας απλός παπάς, θα σταθούμε πλάι του σε ό,τι θα χρειαστεί να συνεργαστούμε. Είναι πάρα πολλά τα θέματα που αυτή την εποχή η εκκλησία θέλει να κάνει και χρειάζεται συνεργασία με την πολιτεία.
Για άλλη μια φορά πολλές ευχαριστίες κύριε Υπουργέ μας…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου