«Η σπουδή στη Θεολογία» από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη (Θεσσαλονίκη 2016), της καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δήμητρας Κούκουρα είναι ένα εύχρηστο και περιεκτικό σε γνώσεις εγχειρίδιο για την Εισαγωγή στη Θεολογία. Απευθύνεται στους πρωτοετείς φοιτητές των Θεολογικών Σχολών αλλά και σε κάθε αναγνώστη, που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη σπουδή της Θεολογίας στην Ανατολή και τη Δύση, να γνωρίσει τη σταδιακή διαμόρφωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τη θέση της Θεολογίας μέσα σε αυτά. Αποτελείται από δύο Μέρη και ένα Επίμετρο.
Στο Α΄ Μέρος γίνεται αναφορά στην εγκύκλιο παιδεία που αναπτύχθηκε τον 5ο αι. π.Χ. στην Αθήνα, διότι α) σχετίζεται με την παλαιότερη ονομασία του γνωστικού αντικειμένου ως «Εγκυκλοπαιδεία της Θεολογίας» και β) συνέβαλε σημαντικά στην καλλιέργεια της ανθρώπινης σκέψης, στον διάλογο του Ευαγγελίου με τον πολιτιστικό περίγυρο της ελληνόφωνης Ανατολής και στην ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των επιστημών στη Δύση και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ακολούθως παρουσιάζονται και συγκρίνονται τα χαρακτηριστικά των δύο εισαγωγικών προσεγγίσεων με τις παλαιότερες ονομασίες, «Εγκυκλοπαιδεία της Θεολογίας» και «Εισαγωγή στη Θεολογία». Εξετάζονται οι διάφορες σημασίες του όρου «θεολογία» στην αρχαία ελληνική και τη χριστιανική γραμματεία. Αποτυπώνεται διαχρονικά η σπουδή της Θεολογίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελληνόφωνης Ανατολής και της λατινόφωνης Δύσης, η δημιουργία των πρώτων πανεπιστημίων στη Δύση με τις δομές διοίκησης και λειτουργίας που διέπουν και τα σύγχρονα ΑΕΙ, η σπουδή της Θεολογίας στους νεώτερους χρόνους, η αμφισβήτηση και η αποδοχή της ανάμεσα στις επιστήμες, οι θεολογικές σπουδές στην Ελλάδα και το μέλλον της Θεολογίας στο σύγχρονο πανεπιστήμιο.
Με δεδομένο το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μετά την υπογραφή της κοινής Διακήρυξης της Μπολόνια το έτος 1999, παρατίθενται επίσης και οι σχετικές αποφάσεις, ώστε όσοι εισέρχονται να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και τις δυνατότητες που τους προσφέρονται.
Στο Β΄ Μέρος παρατίθενται κείμενα σύγχρονου θεολογικού προβληματισμού από τη δεκαετία του 1960 και εξής, που παραθέτουν τα χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Θεολογίας, τη σχέση της με την Εκκλησία, τη δυναμική και στατική θεώρηση της πατερικής παράδοσης, τις επιστημονικές μεθόδους και τον πολιτιστικό περίγυρο μέσα στον οποίο καλλιεργείται η θεολογική σκέψη, όπως επίσης και την ανάγκη της μαρτυρίας της χριστιανικής πίστης τον σύγχρονο κόσμο.
Στο Επίμετρο οι υποψήφιοι ερευνητές μπορούν να ανεύρουν περιεκτικές οδηγίες για την εκπόνηση επιστημονικών εργασιών: τον προσδιορισμό του θέματος, τη μεθοδολογία, τη βιβλιογραφία, την αποδελτίωση και την αξιολόγηση των ευρημάτων, τη σύνθεση, τη δομή, το γλωσσικό ύφος, το σύστημα των παραπομπών, τον βιβλιογραφικό κατάλογο και τον πίνακα περιεχομένων.
Πηγή: ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
Πηγή: ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου