"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην κατάμεστη εντυπωσιακή αίθουσα του Σεισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ζεύγος διαλέξεων του κύκλου ομιλιών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος». Πρόκειται για σειρά επιστημονικών διαλέξεων για το ευρύ κοινό με θέμα τις βυζαντινές πόλεις-λιμάνια και την επίδραση της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης στον υπόλοιπο κόσμο.

Συνδιοργανωτές του κύκλου ομιλιών είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία και επιστημονικοί συντονιστές η δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου αντιστοίχως.

Μετά τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, κ. Ευάγγελου Σέκερη μίλησαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κωνταντινουπόλεως Ουφούκ Κοτζαμπάς με θέμα «το λιμάνι του Θεοδοσίου και ο μεγαλύτερος βυζαντινός στόλος» και η δρ Αναστασία Τούρτα, Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ με θέμα «το βυζαντινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή ανασκαφή του βυζαντινού λιμένος του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη με τα χιλιάδες ευρήματα και τα καράβια, που ανεσκάφησαν πρόσφατα, καθώς επίσης η ιστορία του βυζαντινού λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ο ρόλος του ανά τους αιώνες στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Τις ομιλίες συντόνιζε η βυζαντινολόγος δρ Φλώρα Καραγιάννη.


Στην πρώτη αυτή διάλεξη παρευρέθη η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών και φοιτητών, μεταξύ άλλων. Στις μηνιαίες αυτές διαλέξεις πρόκειται να παρουσιασθούν τα λιμάνια της Κύπρου και της Μικρασίας, η βυζαντινή αρχιτεκτονική και τέχνη, καθώς επίσης η επίδραση της Κωνσταντινούπολης στο βυζαντινό κόσμο της Μεσογείου εστιάζοντας στην Κύπρο.

Οι διαλέξεις διοργανώνονται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη, είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη και αποτελούν μία σημαντική πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη για συνεργασία ντόπιων και ξένων ερευνητών προς το ευρύ κοινό της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου