ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναλυτικός οδηγός δημιουργίας ψηφιακής τάξης στο ΠΣΔ

Δημιουργία μαθήματος στο e-class του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου



Δημιουργία μαθήματος στο e-class του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα ΑΙΣΩΠΟΣ)

Ψηφιακό Σχολείο: Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (E- books), Ψηφιακό, Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο), e-me: Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Πώς δημιουργώ τάξη στην e me. Για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να δημιουργήσουν άμεσα μια ψηφιακή τάξη για τους μαθητές τους, στην e-me.


Κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια – παράταση έως τις 10/4/2020


Kατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων πήρε νέα απόφαση για την παράταση απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.Αποφασίστηκε επίσης και η παράταση της απαγόρευσης των εκπαιδευτ ικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Απριλίου 2020, για προληπτικούς λόγους.

Μένουµε σπίτι... Συνδε-∆εµένοι

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Περιοδικό Σύναξη (Τεύχος 153 - «Φύλο και θεολογία. Η συζήτηση συνεχίζεται»

Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο

Το τεύχος αυτό αποτελεί συνέχεια του προηγουμένου. Και τα δύο μαζί αρθρώνουν μια συζήτηση για ζητήματα ιδιαιτέρως δύσκολα στις μέρες μας. Όχι μόνο μια συζήτηση μεταξύ του κάθε κειμενογράφου και των αναγνωστών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των κειμένων. Το είχαμε επισημάνει στο Προλογικό του προηγουμένου τεύχους, το επισημαίνουμε κι εδώ. Επίσης στο προηγούμενο Προλογικό είχαμε καταγράψει τις πολλαπλές και ιδιάζουσες δυσκολίες που έχουν τα ζητήματα περί φύλου σήμερα. Οι δυσκολίες αυτές προϋποτίθενται κι εδώ.

]Τα κείμενα παλεύουν με νοήματα και καταστάσεις, αγωνιούν εκεί όπου τα πράγματα φαίνεται να τα συσκοτίζει η συνήθεια, κοπιάζουν και ζητούν τον κόπο του αναγνώστη. Κάθε κείμενο είναι μια απόπειρα όλο κι όλο, αλλά δεν γίνεται να πορευτούμε αλλιώς. «Μη αποκνήσωμεν προς την έρευναν», κατά την παρότρυνση του Μ. Βασιλείου [1]. Μην παρατήσουμε την έρευνα – είτε από οκνηρία είτε από φόβο.

Ο π. Ιωάννης Μπερ πραγματεύεται τη λειτουργία του άντρα και της γυναίκας, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης κίνησης: της κίνησης από το άρσεν και το θήλυ προς την ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από την αναγέννηση την οποία απεργάζεται ο εργαζόμενος Θεός και το μυστήριο της Εκκλησίας.

Η Πανωραία Κουφογιάννη καταδεικνύει τη διάβρωση της εκκλησιαστικής ζωής από αντιχριστιανικά στην πραγματικότητα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών˙ στερεότυπα όμως τα οποία βιώνονται πλέον ως η παράδοση.

Ο π. Μπράντον Γκάλλαχερ προσεγγίζει με παρρησία και οδύνη το θέμα της ομοφυλοφιλίας, προσπαθώντας να διακρίνει ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι δυσκολίες στη συνάντηση της εκκλησιαστικής παράδοσης με το σήμερα. Βασικό ερώτημα που απασχολεί το συγγραφέα, είναι αν αυτό που εκλαμβάνουμε αυτονόητα και ανέλεγκτα ως παράδοση, είναι όντως παράδοση˙ και αν αντέχουμε να δούμε ότι η παράδοση περιλαμβάνει προβληματικές πλευρές που τις αποσιωπά η σημερινή εξιδανίκευσή της.

Η Μαρί Μπαλμαρί εξετάζει διεισδυτικά, με εργαλεία ψυχαναλυτικά και θεολογικά, τη σημασία του νόμου στις ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και την αναμέτρηση της ανθρώπινης ύπαρξης μαζί τους.

Τέλος, ο Ρόυαν Ουίλιαμς, τέως αρχιεπίσκοπος Κάντερμπερυ (Αγγλικανός), ερευνά τη σημασία της σωματικότητας και της επιθυμίας στη σεξουαλική σχέση. Είναι ένα κείμενο δύσκολης γραφής, και ο αναγνώστης καλείται να υπερβεί την ένταση των διατυπώσεων, για να προσπελάσει τα καίρια ερωτήματα που θέτει ο συγγραφέας επί τάπητος.

Ολόκληρο το τεύχος πασχίζει να είναι μια έκκληση. Μια έκκληση κατά της οκνηρία και του φόβου.

Θ.Ν.Π.

[1] Μ. Βασίλειος, Εις την εξαήμερον, ομιλία Β΄, PG 29, 28D.

…………………………………………………………………………………………

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

- π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡ, «Ἀπὸ τὸν Ἀδὰμ στὸν Χριστό: Ἀπὸ τὸ ἄρσεν καὶ θῆλυ στὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξη».
- ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗ, «Γυναίκα καὶ Ἐκκλησία: τελικὰ ἐννοοῦμε ὅσα διακηρύσσουμε;».
- π. ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΓΚΑΛΛΑΧΕΡ, «Ἀνταμώνοντας μὲ τὴν Ὀρθόδοξη παράδοση στὴ νεοτερικὴ Δύση: Φυσικὸς νόμος, ὁμοφυλοφιλία καὶ ζῶσα παράδοση».
- ΜΑΡΙ ΜΠΑΛΜΑΡΙ, «Οἱ Νόμοι τοῦ Ἀνθρώπου».
- ΡΟΟΥΑΝ ΟΥΪΛΛΙΑΜΣ, «Ἡ χάρη τοῦ σώματος».
- ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, «Διακόνισσες: Ὀρθόδοξος θεσμὸς ἀθεολόγητα παροπλισμένος».
- ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, «Ἡ θεία λάσπη» (ποίημα).
- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΙΧΑΛΑΓΑ, «πρωτ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός (1940-2019)».
- π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΒΑΤΖΑΣ, «Ἀρχιμ. Ἠλίας Μαστρογιαννόπουλος (1919-2020)».
- ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΣ, «Μᾶς δώσαν κι ἀπό ἕνα πλαστικὸ γάντι».


Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Σε ΦΕΚ τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ


Τα νέα μέτρα κατά bullying στα σχολεία: Επιβράβευση συμπεριφοράς μαθητών, αλλαγή παιδαγωγικών μέτρων, επαναλειτουργία του Παρατηρητηρίου κατά της βίας


Νέα μέτρα κατά της σχολικής βίας εξήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη. σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή , σχετικά με την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία.

Ειδικότερα η υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:

Αλλαγή στα παιδαγωγικά μέτρα-Επιβράβευση συμπεριφοράς μαθητών: Μέσα σε αυτό εντάσσεται μια αναθεώρηση των κανόνων ως προς τα παιδαγωγικά μέτρα. Σκεφτόμαστε αλλαγή στα παιδαγωγικά μέτρα, όχι, μόνο, με την ενίσχυση των μέτρων του πλαισίου ποινών. Κυρίως, με την εισαγωγή και επιβράβευση στα παιδιά, στα οποία, βλέπουμε καλυτέρευση και βελτίωση της συμπεριφοράς τους.

Επομένως, εδώ, θα πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός και μια σύμπραξη και των μέτρων, τα οποία, προφανώς, έχουν να κάνουν με περιορισμό παραβατικών συμπεριφορών, συγχρόνως, όμως και επιβράβευση της συμπεριφοράς που βλέπουμε να βελτιώνεται μέσα στη σχολική ζωή, με το καλό περιβάλλον και το κάλο τρίγωνο και εδώ πέρα, θα ήθελα να το επισημάνω αυτό, μεταξύ δασκάλων, παιδιών και των γονέων.

Οι γονείς: Ό,τι και να γίνει μέσα στη σχολική ζωή και μέσα στη σχολική μονάδα, αν δεν έχει και τη συναίνεση των γονέων και μια παρόμοια αντιμετώπιση και μέσα στο σπίτι, οποιοδήποτε θετικό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει μια παρέμβαση, μπορεί στο τέλος, αν όχι, να χαθεί, σίγουρα, να απομειωθεί η σημασία της.

Δικαιώματα- υποχρεώσεις: Τη σύνταξη διακηρύξεων και εγχειριδίων για κάθε σχολική μονάδα που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του φαινομένου, έτσι ώστε να ξέρουν οι εκπαιδευτικοί μας και τα παιδιά μας ακριβώς τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Ενίσχυση της εφημερίας: Μελετάμε μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας στον περιβάλλοντα χώρο και με ενίσχυση της εφημερίας, η οποία, ξέρετε ότι επιτελείται σε κάθε σχολική μονάδα, όμως, έχουμε ήδη, στείλει την κατάλληλη εγκύκλιο για να ενισχυθούν τα μέτρα της εφημερίας.

Εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης: Την εφαρμογή του θεσμού του δασκάλου, του εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης, ενός ανθρώπου που, ήδη, στη σχολική μονάδα λειτουργεί ως αυτός που απευθύνεται πρώτα το παιδί, γιατί εμπιστεύεται τη δασκάλα ή το δάσκαλό του. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσει με κανέναν τρόπο τον ψυχολόγο, δεν θέλουμε ο δάσκαλος αυτή τη στιγμή να κάνει αυτού του είδους τη συμβουλευτική, όμως ξέρουμε ότι είναι ο άνθρωπος που θα στραφεί το παιδί όταν νιώσει μια απειλή, μια ανησυχία, ένα φόβο και, βέβαια, μετά, με τις οργανωμένες δομές, θα έρθει και θα ενισχυθεί το παιδί ή η σχολική μονάδα μέσα από τους ειδικούς. Θα νομοθετήσουμε, όμως, την εισαγωγή του δασκάλου εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνω ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να υποκαταστήσει τον ειδικό, τον επιστήμονα, τον ψυχολόγο. Ξέρουμε, όμως, ήδη ότι παίζει άτυπα αυτόν τον ρόλο και άρα δίνουμε μια πιο θεσμική μορφή και σ’ αυτή τη λειτουργία.

Παρατηρητήριο κατά της Βίας: Πρώτη δράση για τον σχεδιασμό του Υπουργείου είναι κάτι, για το οποίο έχουμε ζητήσει την εκπροσώπηση όλων των Κομμάτων, ώστε να επανασυσταθεί το παλιό Παρατηρητήριο Κατά της Βίας, του οποίου, όμως, θα αλλάξουμε την ονομασία. Έχουμε ζητήσει, ήδη, από παιδιά και φοιτητές να μας δώσουν γνώμες και απόψεις για το πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον τίτλο της Επιτροπής.
Εκεί θέλουμε, λοιπόν, την εκπροσώπηση των Κομμάτων. Την έχουμε ζητήσει, ήδη, με επιστολή μου, εδώ και μία εβδομάδα, ώστε να έχουμε μία Συντονιστική Επιτροπή που θα έχει τη γενική επίβλεψη των κατευθυντήριων γραμμών που θα δίνονται αμέσως μετά σε μία επιτελική επιτροπή για να περνάνε, εν συνεχεία, στις σχολικές μονάδες μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων οι κατευθύνσεις, για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης αυτών των συμβάντων ή του φαινομένου.

Ειδικές συναντήσεις: Τη σύσταση Επιτροπής σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, έτσι ώστε και με τη βοήθεια των Σχολικών Συμβούλων να έρχεται η πληροφορία πιο κοντά στη σχολική μονάδα, να διοργανώνονται επιμορφώσεις και των παιδιών και των εκπαιδευτικών, αυτές που σας ανέφερα νωρίτερα.

Επιμόρφωση: Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που, ούτως ή άλλως, είναι το αρμόδιο όργανο για την επιμόρφωση.

Ψυχολόγοι-Κοινωνικοί Λειτουργοί: Την ενίσχυση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών ανά συστάδα σχολείων, μέσω των υπαρχουσών ΕΔΕΑΥ, αλλά και των ΚΕΣΥ.

Αναμόρφωση του υλικού: Την αναμόρφωση του υλικού μέσα από την κοινή ομάδα που έχουμε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με έμφαση, όμως, στο διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε στα μέλη της Επιτροπής πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως φορέα υλοποίησης, εκκινεί πιλοτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» για την ένταξη νέων θεματικών στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, προκειμένου ιδίως να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων της ζωής (δεξιότητες του 21ου αιώνα).

Μεταξύ των βασικών θεματικών κύκλων που θα εισαχθούν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα είναι και ο θεματικός κύκλος «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη». Σε αυτή την ενότητα θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα, ο εθελοντισμός, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αντιμετώπιση διακρίσεων, η συνεργασία/συνεργατικότητα, η φιλανθρωπία, η κοινωνική ευαισθησία, η κοινωνική ευθύνη, και ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός. Ταυτόχρονα μέσα από τις νέες θεματικές επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, όπως οι κοινωνικές δεξιότητες, η αυτομέριμνα, η υπευθυνότητα, η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία και η πολιτειότητα.

Επιπρόσθετα η υφυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά τα νέα εργαστήρια δεξιοτήτων θα αναπτυχθούν, έπειτα από την πιλοτική εφαρμογή τους, σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις τάξεις από το νηπιαγωγείο έως και το γυμνάσιο – υποχρεωτικά και όχι ως προγράμματα – μαθήματα επιλογής, όπως ίσχυε έως σήμερα.

Μετά την αρχική ενημέρωση των μελών της Επιτροπής η κ. Ζαχαράκη απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων σε μια συζήτηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Πηγή: ESOS