Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Διάλεξη του καθ.Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Koç κ.Χαρ.Πλατανάκη με θέμα: “Μειονότητες: Ο ρόλος και οι θέσεις τους σε μια δημοκρατική κοινωνία” στην Αστική Σχολή Γαλατά.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα 18:30 εις την Αστική Σχολή Γαλατά έλαβε χώρα διάλεξη του καθ.Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Koç κ.Χαρ.Πλατανάκη με θέμα: “Μειονότητες: Ο ρόλος και η θέσεις τους σε μια δημοκρατική κοινωνία”. Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δέρκων και την ετίμησε με την παρουσία του ο Α.Θ.Π Οικουμενικός Πατριάρχης κκ.Βαρθολομαίος.
Την διάλεξη προσφώνησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ.Απόστολος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη τιμή να παρακολουθήσει τη διάλεξη, παρουσίασε και κάλεσε στο βήμα τον ομιλητή κ.Πλατανάκη.
Ο κ.Πλατανάκης στη διάλεξη του προσέγγισε το πάντα σύγχρονο και επίκαιρο ζήτημα των Μειονοτήτων από καθαρά Φιλοσοφική οπτική και ανέπτυξε σύγχρονες φιλοσοφικές απόψεις και εκδοχές πάνω στη θέση και το ρόλο τους στις σύγχρονες Δημοκρατικές κοινωνίες αναφέροντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο ίδιος δε όπως ανέφερε ανήκει σε μια ομάδα που υιοθετούν τον «Φιλευλεύθερο Κοινοτισμό» -έναντι των άλλων φιλοσοφικών απόψεων- σύμφωνα με τον οποίον και τα μειονοτικά δικαιώματα αναγνωρίζονται, και παράλληλα επιτυγχάνεται ενσωμάτωση των μειονοτήτων στην κοινωνία. 

Η αίθουσα εκδηλώσεων της πάντα φιλόξενης Σχολής του Γαλάτα ήταν κατάμεστη και οι καλεσμένοι με πολύ προσόχή και ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη συμπαγή διάλεξη του κ.Πλατανάκη.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό προς το κ.Πλατανάκη , ο οποίος και τις απάντησε και έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Παναγιώτατο για την παρουσία του στη διάλεξη και τον Σεβασμιώτατο Γέροντα Δέρκων κ.Απόστολο για την διοργάνωση της.
Αμέσως μετά ο Α.Θ.Π Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος ζήτησε από τον Σεβασμιώτατο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάνου κ. Ανδρέα Καθηγητοῦ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να εκφέρει την άποψη του σχετικά με το θέμα.
Η Μητρόπολη Δέρκων διέθεσε στους καλεσμένους βιβλίο με το τίτλο «Μητρόπολης Δέρκων» που αφορά διάλεξη του καθηγητού κ.Άρη Τσοκώνα που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2012 στο Μακροχώρι. Επακολούθησε δεξίωση.
Στη συνέχεια το μουσικό συγκρότημα «Τα Τακίμια» έπαιξε παραδοσιακά γνωστά μουσικά κομμάτια.
Την διάλεξη εκτός των προαναφερθέντων παρακολούθησαν Αρχιερείς του Θρόνου του Πατριαρχείου, Κληρικοί της πατριαρχικής Αυλής και των Μητροπόλεων, Άρχοντες Οφφικίαλοι της Μ.τ.Χ.Ε, ο Πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλη του Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι., ο Συντονιστής Ομογενειακής Εκπαίδευσης, η Πρόεδρος της Εφορίας της Ζαππείου Σχολής, ο εκδότης της «Απογευματινής», πολλοί καθηγητές, η Εφορεία της Αστικής Σχολής Γαλατά και άλλοι κοινοτικοί παράγοντες, πολλοί ομογενείς, αλλα και επισκέπτες από το εξωτερικό.

Tέλος δεν θα ήθελα να παραλείψω την συμβολή στην επιτυχία της διάλεξης της Προέδρου της Αστικής Σχολής του Γαλατά κ.Μαίρη Κομοροσάνο η οποία με τις φιλότιμες και διακριτικές προσπάθειες της προσδίδει τόση ζεστασιά στις εκδηλώσεις που φιλοξενεί η ιστορική αυτή Σχολή..
Πηγή: RUMVADER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου