"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου στο Ελσίνκι, με θέμα: «Πολιτική Ορθοδοξία και ολοκληρωτισμός στην μετα-κομμουνιστική εποχή»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 28 μέχρι 31 Μαΐου 2015 στο Οικουμενικό Κέντρο Σοφία, στο Ελσίνκι, το Διεθνές Συνέδριο με γενικό θέμα «Πολιτική Ορθοδοξία και ολοκληρωτισμός στην μετα-κομμουνιστική εποχή». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Munster (Γερμανία), το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθόδοξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER, Cluj-Napoca, Ρουμανία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ανδρέα (Μόσχα, Ρωσία), την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Άγιος Ιγνάτιος» (Στοκχόλμη, Σουηδία), το Κέντρο για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες) και με την υποστήριξη της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ελσινκίου.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, επισημαίνοντας από τη μια μεριά τη σπουδαιότητα του θέματος του συνεδρίου και τις εργώδεις προσπάθειες των συνεργαζόμενων φορέων προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης της Ορθοδοξίας, τονίζοντας την ίδια στιγμή το ρόλο που η ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να παίξει στο πλαίσιο της νεωτερικής εποχής. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλανδίας Λέων, ο οποίος διαβάστηκε από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιου του Ελσινκίου, όπως επίσης κι ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος Turku και Φιλανδίας KariMäkinen.

Στην πρώτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, ο Μητροπολίτης του ΕλσινκίουΑμβρόσιος μίλησε με θέμα «Η ‘απομυθοποίηση’ του έθνους στην Φιλανδία». Ο ομιλητής περιέγραψε τη φύση και το χαρακτήρα της αυτονομίας της ορθόδοξης Εκκλησίας στη Φιλανδία, ενώ έγινε λόγος για τη συμμετοχή του κλήρου και του λαού σε όλες τις διοικητικές δομές της Εκκλησίας που βασίζεται στην ελευθερία και τη δημοκρατία, σε αντίθεση προς μια ολοκληρωτική παράδοση στον τρόπο διοίκησης, η οποία συναντάται και στην ιστορία της Ορθοδοξίας. Τέλος προσπάθησε να τονίσει την προτεραιότητα της ιεραποστολής και της μαρτυρίας ως την πηγή της δύναμης της Εκκλησίας στο πλαίσιο της πλουραλιστικής κοινωνίας της Φιλανδίας. Ο π. Cyril Hovorun, (Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ) ανέπτυξε το θέμα «Πολιτική Ορθοδοξία: ιδεολογία; αστική θρησκεία; Αίρεση;» Στην εισήγησή του ο ομιλητής διερεύνησε το πλαίσιο (Ουκρανία 2007) μέσα στο οποίο γεννήθηκε ο όρος αυτός, επιχειρώντας να προσδιορίσει το νοηματικό περιεχόμενό του, κάνοντας τέλος λόγο για επιμέρους είδη πολιτικής ορθοδοξίας (εθνικισμός, ανατολιτισμός, φονταμενταλισμός κ.ά.). Η τελευταία ομιλήτρια της συνεδρίας Δρ. Ivana Noble, (Καθηγήτρια, Προτεσταντική Θεολογική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Καρόλου, Πράγα, Τσεχία) ανέπτυξε το θέμα «Η θεολογία μετά την εμπειρία του ολοκληρωτισμού». Με αφετηρία την περίπτωση της Τσεχίας, η ομιλήτρια μελέτησε τους τρόπους με τους οποίους η θεολογία μπορεί να λειτουργήσει ως κριτική συνείδηση τόσο για την Εκκλησία στο πλαίσιο των κομμουνιστικών καθεστώτων όσο και για την μελέτη της ίδιας της κληρονομιάς της, στο βαθμό που τόσο οι θεολόγοι όσο και οι Εκκλησίες δέχθηκαν εν μέρει την επίδραση της ολοκληρωτικής εμπειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου