"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Γιορτή των Γραμμάτων 2016

Η «Ενωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε.» με αφορμή την εορτή των τριών Ιεραρχών, διοργάνωσε εκδήλωση την Κυριακή 31/01/2016 και ώρα 18.30 στο εντευκτήριο του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί προσκεκλημένοι, μέλη και φίλοι της Ένωσης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τριπολίτης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πατήρ Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, ο κ. Δεμιρτζόγλου Ιωάννης, Διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, ο κ. Μπακαΐμης Αλέξανδρος, Επίτιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας Συμεών Κοιμίσογλου, ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδόκικων Συλλόγων, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, βουλευτές από το Ελληνικό και το Κυπριακό Κοινοβούλιο, αδελφά Σωματεία.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δουρμάζερ Δήμητρα, χαιρέτισε και αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών.

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τους παρευρισκόμενους αποτέλεσε η παρουσία του Γιάννη Δεμιρτζόγλου μετά της συζύγου του Ασπας Χασιώτη, (Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη). Ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου τιμήθηκε στις 07/06/2014 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με το οφφίκιο του Αρχοντος Μεγάλου Ρεφερενδαρίου της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας. Στις 22/12/2015 του απονεμήθηκε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την σπουδαία δραστηριότητα που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια για να διατηρήσει το πνεύμα, το ήθος και την ουσία του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους στο Ζωγράφειο Λύκειο, καθιστώντας το σχολείο σημείο αναφοράς εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«Παρά τους τίτλους που επ’ άξια φέρει εμείς στο πρόσωπό του γνωρίζουμε τον απλό, γελαστό και φιλικό διευθυντή του Ζωγραφείου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Δουρμάζερ. Όλοι εμείς οι Κωνσταντινουπολίτες τον ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που επιτελεί.

Κύριος ομιλητής ήταν ο διδάκτωρ και Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Πολύβιος Στράντζαλης.

Στην αναλυτική και εμπεριστατωμένη ομιλία του με θέμα : «Τα εκπαιδευτήρια των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Κωνσταντινουπόλεως κατά τους δύο τελευταίους αιώνες», παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε ιστορικά και στατιστικά στοιχεία από την λειτουργία των σχολείων, τον αριθμό των μαθητών που φιλοξενούσαν αυτά, την περίοδο διακοπής της λειτουργίας τους και μέσα από τις διαφάνειες που μας παρουσίασε, μας μετέφερε στην πραγματικότητα του σήμερα.

Ακολούθησε απονομή Επαίνων ευγενούς άμιλλας σε εισαχθέντες σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι και αριστεύσαντες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Συλλόγου.

Πηγή: https://syllogoskbe.wordpress.com/2016/01/27/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-2016/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου