ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ημερίδα με θέμα: «Ιστορία και αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Ιστορία και αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης»

Στις 26 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί, στην πόλη της Λαμίας, Ημερίδα στην οποία θα συμμετάσχουν τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της χώρας.
Την Ημερίδα διοργανώνει η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Το θέμα της είναι η «Ιστορία και αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης». Η επιστημονική επιτροπή της συγκροτείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα  Κοντογιάννη και μέλη, τον καθηγητή Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Γκαβαρδίνα, καθώς και τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Γεώργιο Κουτζακιώτη.
Η Ημερίδα αποτελεί την κορύφωση μιας εκπαιδευτικής Δράσης η οποία έλαβε χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του περυσινού σχολικού έτους (2015-2016) στα Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια – Γυμνάσια της Ελλάδας και συνεχίζεται και κατά το τρέχον, 2016 – 2017, σχολικό έτος. Θέμα της είναι η ιστορία του κάθε Εκκλησιαστικού Σχολείου και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης εν γένει. Τη Δράση ανέλαβαν μαθητές/τριες υπό την εποπτεία και καθοδήγηση εκπαιδευτικών τους. Πραγματοποιήθηκε συστηματική και σε βάθος δουλειά, εφ’ όσον καταλογογραφήθηκαν τα εις το διηνεκές φυλασσόμενα βιβλία του σχολικού αρχείου, μέρος δε αυτών ερευνήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας για Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, μιλούμε για σχολεία παλαιότατα, ορισμένα από τα οποία πρωτολειτούργησαν πριν ακόμη ιδρυθεί το Νεοελληνικό Κράτος. Τα Σχολεία της Πάτμου και της Αθωνιάδος παρέχουν παιδεία από τον 18 αι., της Κρήτης (Χανιά) από τα τέλη του 19ου αι., της Λαμίας από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. κοκ. Κατά συνέπεια, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μελέτη των αρχείων τους, μελέτη η οποία μπορεί να φωτίσει πτυχές όχι μόνο της ιστορίας της εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα της ιστορίας της χώρας, ενώ αδιαμφισβήτητα ανοίγει ερευνητικούς ορίζοντες και σε επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.
Όπως προαναφέρθηκε, η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λαμίας, έδρα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας, στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού, εφόρου και προστάτη του Σχολείου. Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκινούν στις 4 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (οδός Αγράφων και Μ. Αλεξάνδρου), χώρο τον οποίο ευγενώς παραχωρεί η Ιερά Μητρόπολις. Η φιλοξενία των συνέδρων είναι ευγενής χορηγία της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.
Καλούνται οι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, φιλίστορες και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχουν.


Πληροφορίες: tsinarides@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου