ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Επιμορφωτικό σεμινάριο των θεολόγων καθηγητών της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης (Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης) (09 Μαρτίου 2016)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ
ΚΑΙ  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                           
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πληροφορίες: Πολύβιος Στράντζαλης
Ταχ. Δ/νση:  Χάλκης 8,     10ο Χιλ.
                   Θεσσαλονίκης - Μουδανιών
Ταχ. Κωδ. :  57001
Ταχ. Θυρ. :  Δ. 5019
Τηλέφωνο : 2310/365346
FAX          : 2310/286715
E-MAIL     : grss@kmaked.pde.sch.gr




 
               Θεσσαλονίκη: 28 – 02 - 2017
                 Αριθμ. Πρωτ.: 492
                   
Προς

τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ01 των καλλικρατικών  δήμων
Νεάπολης – Συκεών,
Κορδελιού – Ευόσμου,
Αμπελοκήπων – Μενεμένης
της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

(Δια μέσου της Δ/νσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης)

Κοιν.:
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

ΘΕΜΑ :  «Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο των θεολόγων  

                  καθηγητών της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης (Νεάπολης – Συκεών,

                  Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης)»

ΣΧΕΤ: Το υπ’ αριθμ. 3593/ 20 - 02 - 2017 έγγραφο έγκρισης της

             Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σας  προσκαλώ στο επιμορφωτικό σεμινάριο των Θεολόγων καθηγητών της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης (καλλικρατικών δήμων Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης) που θα πραγματοποιηθεί στις 09 Μαρτίου 2017, ημέρα Πέμπτη  και ώρα 12:30-14:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

                     Το θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα είναι: «Αξιολόγηση των μαθητών στο Μτθ: νομοθετικό πλαίσιο, μέθοδοι, μορφές και τεχνικές αξιολόγησης»

                     Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους εκπαιδευτικούς ΠΕ01 και  να τροποποιήσουν τα ωρολόγια προγράμματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια διδακτικών ωρών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και η μετακίνησή τους θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.


 

                                                                          Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων


                                                                                Δρ. Πολύβιος  Στράντζαλης

Επιμορφωτικό σεμινάριο των θεολόγων καθηγητών της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (εκτός καλλικρατικών δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης) (06 Μαρτίου 2017)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ        
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πληροφορίες: Πολύβιος Στράντζαλης
Ταχ. Δ/νση:  Χάλκης 8, 10ο Χιλ.
                   Θεσσαλονίκης - Μουδανιών
Ταχ. Κωδ. :  57001
Ταχ. Θυρ. :  Δ. 5019
Τηλέφωνο : 2310/365346
FAX          : 2310/286715
E-MAIL     : grss@kmaked.pde.sch.gr




      Θεσσαλονίκη: 28 – 02 - 2017
      Αριθμ. Πρωτ.: 494


Προς

τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ01
της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (εκτός καλλικρατικών δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού)

(Δια μέσου της Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης)

Κοιν.:
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Kεντρικής Μακεδονίας

ΘΕΜΑ : «Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο των θεολόγων καθηγητών

                  της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (εκτός καλλικρατικών δήμων

                  Θερμαϊκού και Θέρμης)»

ΣΧΕΤ:  Το υπ’ αριθμ. 3592/ 20 - 02– 2017έγγραφο έγκρισης της  Περιφερειακής

                 Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σας  προσκαλώ στο επιμορφωτικό σεμινάριο των Θεολόγων καθηγητών της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (εκτός καλλικρατικών δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού), που θα πραγματοποιηθεί στις 06 Μαρτίου 2017, ημέρα Δευτέρα  και ώρα 12:30-14:00 στο 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, Αίθουσα Αμφιθεάτρου (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ανατολικής Θράκης 7, Πεζόδρομος – Βότση).
Το θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα είναι: «Αξιολόγηση των μαθητών στο Μτθ: νομοθετικό πλαίσιο, μέθοδοι, μορφές και τεχνικές αξιολόγησης»
            Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους εκπαιδευτικούς ΠΕ01 και  να τροποποιήσουν τα ωρολόγια προγράμματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια διδακτικών ωρών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και η μετακίνησή τους θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

 

                                                                       

                                                                          Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

                                                                             Δρ. Πολύβιος  Στράντζαλης

Σειρά τεσσάρων διαλέξεων που διοργανώνει η ΕΤΜΕΛΑΝ με τον ΝΚΚ, τον μήνα Μάρτιο, με θέμα "Οι Σταυροφορίες και το Βυζάντιο"


Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Δεν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μαθητών της Α και Β ΓΕΛ ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων για τους μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και των ΕΠΑΛ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για τη μετάθεση ημερομηνίας της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των μαθητών της Α και Β ΓΕΛ από τις 5 Ιουνίου , ημέρα του Αγίου Πνεύματος, που προέβλεπς το αρχικό πρόγραμμα, γιοα τις 6 Ιουνίου.

Επίσης προστέθηκαν στο πρόγραμμα για τα ΓΕΛ:

1. Απολυτήριες για ασθενείς Γ τάξης

2. Αποτελέσματα Γ ́ τάξης

3. Εξετάσεις μετεξεταστέων Γ ́ τάξης (καθώς και Α ́ και Β ́)

Φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και την Τετάρτη 7 Ιουνίου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.

Ακολουθεί ο νέος πίνακας με τις ημερομηνίες και το είδος των εξετάσεων:



Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας:

1. Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να έπονται των απολυτηρίων.

2. Η διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο επιτρέπει να δοθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους/ες δεν μπορέσουν να προαχθούν. Με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων.

3. Με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται για πρώτη φορά τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

4. Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο στη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζονται ορισμένα πρώτα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του διδακτικού χρόνου (μαθήματα έως τέλος Μαΐου) και τον περιορισμό του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, καθώς και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας (Θεματική Εβδομάδα, συνθετικές και δημιουργικές εργασίες).

5.Ανάλογες αλλαγές μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σήμερα σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης. Παράλληλα βέβαια εξελίσσεται η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη ριζική αναμόρφωση του Λυκείου και, προτού τελειώσει η σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά τους/τις απόφοιτους/ες του Γυμνασίου.

Πηγή: ESOS

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Μόσχος Γκουτζιούδης, Ερμηνεία και πρόσληψη ευαγγελικών κειμένων, Critical Approaches to the Bible 10, εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016

Από τον πρόλογο του βιβλίου
Κάποια στιγμή το 2014 αποφασίσαμε στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ να προχωρήσουμε στην προσαρμογή του παλιού προγράμματος σπουδών στην καινοφανή πραγματικότητα, η οποία είχε δημιουργηθεί μετά τις αφυπηρετήσεις αρκετών καθηγητών ήδη από το 2009. Στο νέο πρόγραμμα σπουδών το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος (2015-2016) για πρώτη φορά, το μάθημα της ερμηνείας της ιωάννειας γραμματείας είχε συγχωνευθεί με εκείνο της ερμηνείας των συνοπτικών ευαγγελίων και απλώς αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας του νέου μαθήματος. Στο νέο αυτό μάθημα του Δ΄ εξαμήνου που προέκυψε με τον τίτλο: Καινή Διαθήκη ΙΙ: Ερμηνεία Ευαγγελίων, οι φοιτητές διδάσκονται πλέον, διάφορες διηγήσεις από το σύνολο των ευαγγελίων χωρίς να περιορίζονται μόνο στη μάρκεια ή την ιωάννεια παράδοση.

Για τη διευκόλυνση επομένως των φοιτητών αλλά και του διδάσκοντος, απαιτούνταν ένα εγχειρίδιο το οποίο να καλύπτει πρωτίστως όσο καλύτερα γίνεται τις ανάγκες του νέου μαθήματος αλλά και δευτερευόντως να πληρεί τις προϋποθέσεις του Ευδόξου περί διανομής συγγραμμάτων. Ασφαλώς ήταν αδύνατο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να ανταποκριθούμε, όπως θα το επιθυμούσαμε και έτσι ο παρών τόμος περιέχει οκτώ μόνο ευαγγελικές διηγήσεις οι οποίες προέρχονται από τα συνοπτικά αλλά και το κατά Ιωάννην. Οι διηγήσεις οι οποίες επιλέχθηκαν, εξετάζονται για πρώτη φορά με τον τρόπο που παρουσιάζουμε σε αυτό το έργο. Επομένως, δεν καλύπτουν μόνο τους προπτυχιακούς φοιτητές αλλά και όσους έχουν ειδικότερες επιστημονικές απαιτήσεις.

Οι ευαγγελικές διηγήσεις του παρόντα τόμου ερμηνεύονται αναλυτικά από ένα συγκεκριμένο ευαγγέλιο αλλά πάντα σε σύγκριση με τις όποιες παράλληλες εκδοχές τους. Η δομή που ακολουθείται έχει ως εξής. Αρχικά τοποθετούνται σε πίνακα τα κείμενα των παράλληλων διηγήσεων και αμέσως μετά από σύγκριση μεταξύ τους, παρουσιάζονται οι σχετικές ομοιότητες και διαφορές. Στη συνέχεια ασχολούμαστε με τις πηγές της διήγησης που θα εξετάσουμε και τις οποίες χρησιμοποίησαν οι ευαγγελιστές για να δώσουν σε αυτές τη μορφή με την οποία μας διασώθηκαν. Ακολουθεί η σχετική συνάφεια της υπό εξέτασης διήγησης σε κάθε ευαγγέλιο και η δομή της ενότητας εκείνης που θα ερμηνεύσουμε στη συνέχεια. Τα ερμηνευτικά σχόλια τα οποία έχουν τοποθετηθεί αμέσως μετά, αποτελούν την καρδιά της μελέτης. Η ερμηνεία είναι αναλυτική και εδώ διαπιστώνει κανείς τον επιστημονικό διάλογο με τους σύγχρονους ερμηνευτές των ευαγγελίων. Στη συνέχεια ακολουθεί η ιστορία της πρόσληψης και της επιδράσεως του κειμένου. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται διάφορες υποενότητες χωρίς σταθερό αριθμό σε κάθε διήγηση και παρουσιάζεται ο τρόπος ή καλύτερα οι τρόποι με τους οποίους το ευαγγελικό κείμενο κατανοήθηκε στην ιστορία της ερμηνείας του. Φυσικά η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στη χριστιανική γραμματεία των επόμενων αιώνων αλλά εξετάζεται επίσης η επίδραση την οποία κάθε ευαγγελικό κείμενο άσκησε στη λατρεία της Εκκλησίας, στην τέχνη και γενικά στον πολιτισμό και στα θεολογικά δρώμενα της νεότερης εποχής.

Υποσχόμαστε εδώ στο άμεσο μέλλον, αν μας αξιώσει ο Κύριος, να ενημερώσουμε την παρούσα μελέτη στην οποία έχουμε στόχο να προσθέσουμε ορισμένες ακόμη διηγήσεις που τώρα δυστυχώς ήταν αδύνατο. Διηγήσεις θαυμάτων, παραβολών, συγκρούσεων του Ιησού με τις ιουδαϊκές αρχές, θεολογικών συζητήσεων και διδασκαλιών έχουν ήδη επιλεχθεί και ευχόμαστε κάποιες από αυτές ν’ αρχίσουν να παίρνουν το δρόμο τους και να συναντηθούν με εκείνες που θα τις περιμένουν υπομονετικά.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην κατάμεστη εντυπωσιακή αίθουσα του Σεισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ζεύγος διαλέξεων του κύκλου ομιλιών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος». Πρόκειται για σειρά επιστημονικών διαλέξεων για το ευρύ κοινό με θέμα τις βυζαντινές πόλεις-λιμάνια και την επίδραση της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης στον υπόλοιπο κόσμο.

Συνδιοργανωτές του κύκλου ομιλιών είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία και επιστημονικοί συντονιστές η δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου αντιστοίχως.

Μετά τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, κ. Ευάγγελου Σέκερη μίλησαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κωνταντινουπόλεως Ουφούκ Κοτζαμπάς με θέμα «το λιμάνι του Θεοδοσίου και ο μεγαλύτερος βυζαντινός στόλος» και η δρ Αναστασία Τούρτα, Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ με θέμα «το βυζαντινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή ανασκαφή του βυζαντινού λιμένος του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη με τα χιλιάδες ευρήματα και τα καράβια, που ανεσκάφησαν πρόσφατα, καθώς επίσης η ιστορία του βυζαντινού λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ο ρόλος του ανά τους αιώνες στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Τις ομιλίες συντόνιζε η βυζαντινολόγος δρ Φλώρα Καραγιάννη.


Στην πρώτη αυτή διάλεξη παρευρέθη η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών και φοιτητών, μεταξύ άλλων. Στις μηνιαίες αυτές διαλέξεις πρόκειται να παρουσιασθούν τα λιμάνια της Κύπρου και της Μικρασίας, η βυζαντινή αρχιτεκτονική και τέχνη, καθώς επίσης η επίδραση της Κωνσταντινούπολης στο βυζαντινό κόσμο της Μεσογείου εστιάζοντας στην Κύπρο.

Οι διαλέξεις διοργανώνονται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη, είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη και αποτελούν μία σημαντική πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη για συνεργασία ντόπιων και ξένων ερευνητών προς το ευρύ κοινό της Τουρκίας.

Χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 του ίδιου μήνα με τα Ειδικά Μαθήματα.

Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων για τους μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και των ΕΠΑΛ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 του ίδιου μήνα με τα Ειδικά Μαθήματα. Οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου με τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Ακολουθεί ο πίνακας με τις ημερομηνίες και το είδος των εξετάσεων:


1. Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, έπονται των απολυτηρίων.

2. Η διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο επιτρέπει να δοθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους/ες δεν μπορέσουν να προαχθούν. Με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων.

3. Με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται για πρώτη φορά τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Οπως ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας:

Α. Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο στη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζονται ορισμένα πρώτα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του διδακτικού χρόνου (μαθήματα έως τέλος Μαΐου) και τον περιορισμό του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, καθώς και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας (Θεματική Εβδομάδα, συνθετικές και δημιουργικές εργασίες).

Β. Ανάλογες αλλαγές μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σήμερα σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης. Παράλληλα βέβαια εξελίσσεται η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη ριζική αναμόρφωση του Λυκείου και, προτού τελειώσει η σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά τους/τις απόφοιτους/ες του Γυμνασίου.

Πηγή: ESOS

Επιμορφωτικό σεμινάριο Θεολόγων της ΔΔΕ Δράμας με θέμα: «Ο σχεδιασμός της διδασκαλίας ως βασικός παράγοντας στην αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία: η οργανική σύνδεση των ΒΘ με τα ΠΜΑ, τις δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό υλικό» (02 Μαρτίου 2017)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ
ΚΑΙ  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                           
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πληροφορίες: Πολύβιος Στράντζαλης
Ταχ. Δ/νση:  Χάλκης 8,     10ο Χιλ.
                   Θεσσαλονίκης - Μουδανιών
Ταχ. Κωδ. :  57001
Ταχ. Θυρ. :  Δ. 5019
Τηλέφωνο : 2310/365346
FAX          : 2310/286715
E-MAIL     : grss@kmaked.pde.sch.gr





    
         Θεσσαλονίκη: 2102 - 2017
                       Αριθμ. Πρωτ.: 405


                   
Προς

τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ01
της Δ/νσης Δ.Ε.  Δράμας.

(Δια μέσου της Δ/νσης Δ.Ε. Δράμας)

Κοιν.:
α) Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής  Μακεδονίας & Θράκης

β) Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας


 

ΘΕΜΑ :  «Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο»

ΣΧΕΤ: Το υπ’ αριθμ. Φ.15/1316/20-02-2017 έγγραφο έγκρισης της

                     Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής

                     Μακεδονίας & Θράκης

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

σας  προσκαλώ στο επιμορφωτικό σεμινάριο των Θεολόγων καθηγητών της ΔΔΕ Δράμας, που θα πραγματοποιηθεί στις 02 Μαρτίου 2017, ημέρα Πέμπτη  και ώρα 12:30-14:00 στο 1ο ΕΠΑΛ Δράμας.

            Το θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα είναι: «Ο σχεδιασμός της διδασκαλίας ως βασικός παράγοντας στην αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία: η οργανική σύνδεση των ΒΘ με τα ΠΜΑ, τις δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό  υλικό».

            Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων να τροποποιήσουν τα ωρολόγια προγράμματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια διδακτικών ωρών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και η μετακίνησή τους θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

 

                                                                          Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων


                                                                                Δρ. Πολύβιος  Στράντζαλης

Επιμορφωτικό σεμινάριο Θεολόγων της ΔΔΕ Καβάλας με θέμα: «Ο σχεδιασμός της διδασκαλίας ως βασικός παράγοντας στην αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία: η οργανική σύνδεση των ΒΘ με τα ΠΜΑ, τις δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό υλικό» (01 Μαρτίου 2017)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ
ΚΑΙ  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                           
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πληροφορίες: Πολύβιος Στράντζαλης
Ταχ. Δ/νση:  Χάλκης 8,     10ο Χιλ.
                   Θεσσαλονίκης - Μουδανιών
Ταχ. Κωδ. :  57001
Ταχ. Θυρ. :  Δ. 5019
Τηλέφωνο : 2310/365346
FAX          : 2310/286715
E-MAIL     : grss@kmaked.pde.sch.gr






 Θεσσαλονίκη: 2102 - 2017
               Αριθμ. Πρωτ.:403


                    
Προς

τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ01
της Δ/νσης Δ.Ε.  Καβάλας.

(Δια μέσου της Δ/νσης Δ.Ε. Καβάλας)

Κοιν.:
α) Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής  Μακεδονίας & Θράκης

β) Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

ΘΕΜΑ :  «Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο»

ΣΧΕΤ: Το υπ’ αριθμ. Φ.15/1316/20-02-2017 έγγραφο έγκρισης της Περιφερειακής
            Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σας  προσκαλώ στο επιμορφωτικό σεμινάριο των Θεολόγων καθηγητών της ΔΔΕ Καβάλας, που θα πραγματοποιηθεί στις 01 Μαρτίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:30-14:00 στο ΠΕΚ Καβάλας.
            Το θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα είναι: «Ο σχεδιασμός της διδασκαλίας ως βασικός παράγοντας στην αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία: η οργανική σύνδεση των ΒΘ με τα ΠΜΑ, τις δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό υλικό».
                        Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων να τροποποιήσουν τα ωρολόγια προγράμματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια διδακτικών ωρών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και η μετακίνησή τους θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.


                                                                          Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

                                                                                    Δρ. Πολύβιος  Στράντζαλης