"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ημερίδα Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως: Η δράση και η πνευματική του ακτινοβολία


Το Σάββατο, 21 Απριλίου διοργανώθηκε από τους Συνδέσμους Αποφοίτων του Ζαππείου, της Μεγάλης Σχολής του Γένους Σχολής, του Ζωγραφείου, του Κεντρικού και του Ιωακειμίου της Πόλης και των αντίστοιχων των Αθηνών ημερίδα αφιερωμένη στην ιστορία του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας στην οποία ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία και την παρακαταθήκη του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου όπως του κ. Τσοκώνα ο οποίος μίλησε για τον εμπνευστή του ΕΦΣΚ, Ηροκλή Βασιάδη διερωτώμενος πόσο έχει τιμηθεί αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα της ομογενειακής εκπαίδευσης από την κοινότητα, του κ. Ανεστίδη ο οποίος μετά από 35 χρόνια επέστρεψε στη γενέτειρα του για να συμμετάσχει σε αυτό το τόσο σημαντικό συνέδριο κάνοντας μια εισήγηση για τις πνευματικές προσδοκίες και ιδεολογικές αντινομίες μεταξύ του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου και του Οικ. Πατριαρχείου.



Η κ. Αιμιλία Θεμοπούλου μίλησε για την συμβολή του ΕΦΣΚ στην εκπαίδευση, ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου για τη δραστηριότητα του Συλλόγου στον κλάδο των θετικών επιστημών ενώ η κ. Όλγα Χάρτμαν μίλησε για τους διάφορους φιλολογικούς διαγωνισμούς που διενεργούσε ο σύλλογος και συγκεκριμένα για τον «Ζωγράφειο Αγώνα».

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρία ο κ. Elçin Macar έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την τύχη του αρχείου του ΕΦΣΚ σήμερα αλλά και την πρόσβαση του στα αρχεία του κράτους. Τέλος, η έκπληξη της ημερίδας ήταν η παρουσία του κ. Γεωργίου Βασιάδη, απόγονου του Ηροκλή Βασιάδη εμπνευστή του ΕΦΣΚ ο οποίος μίλησε για τον Σύλλογο το αμέσως επόμενο διάστημα μετά το 1923 και την απαγόρευση της λειτουργίας του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μουσική συναυλία των Muammer Ketecoğlu, Cengiz Onural και Serap Çağlayan οι οποίοι παρουσίασαν ένα σύντομο πρόγραμμα με ελληνικό ρεπερτόριο από τον Γιώργο Μπατζανό μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι.

Μέλη της οργανωτικής επιτροπής της σπουδαίας αυτής ημερίδας ήταν ο Σταύρος Ανεστίδης, η Αιμιλία Θεμοπούλου, ο Νικόλαος Ουζούνογλου και ο Δημήτρης Φραγκόπουλος οι οποίοι ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων για τη συνδρομή του στη διοργάνωση της ημερίδας στην Πόλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου