"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Αθανάσιος Β. Στογιαννίδης, Η Διδασκαλία των λατρευτικών συμβόλων της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας στο Μάθημα των Θρησκευτικών. Διδακτική-θεωρητική προσέγγιση με βάση την αναλυτική ψυχολογία, την ερμηνευτική και τη σημειωτική, εκδόσεις αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2013 (δεύτερη έκδοση)


Από την εισαγωγή του βιβλίου

Δεν είναι τυχαίο για το ότι βλέπουμε σήμερα αμέτρητα θρησκευτικά κυρίως σύμβολα να γίνονται αντικείμενο μόδας ή οικιακής διακόσμησης. Όπως επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως, ήδη εδώ και μερικές δεκαετίες, χιλιάδες κόσμου, προερχόμενου από τον χώρο της Δύσης, επιδεικνύουν ένα υπερβολικό ενδιαφέρον για τους μυστικούς συμβολισμούς της Ανατολής. Η δυτική θεολογική σκέψη, επηρεασμένη από τη θεολογία του ιερού Αυγουστίνου είχε εγκλωβίσει τη θρησκευτική εμπειρία στο χώρο του πνεύματος αδιαφορώντας για το χώρο του σώματος, εξορκίζοντας ως ειδωλολατρία τη συγκινησιακή φόρτιση του συμβολικού κόσμου. Αν η δυτική Χριστιανοσύνη σήμερα έχει χρεοκοπήσει πνευματικά, το οφείλει εν μέρει και στην αδιαφορία που επέδειξε απέναντι στις αισθήσεις του ανθρώπινου σώματος.
 
Περισσότερα στο : ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου