ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΝΗΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ (1913-1989)

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος, με επιμέλεια του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Δρος Μελίτωνος Καρά το βιβλίο με τον επάνω αναφερόμενο τίτλο «Εις Μνημόσυνον Αιώνιον»για τον Αείμνηστο και Σεβάσμιο Ιεράρχη Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Κυρό Μελίτωνα Χατζή, για τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γέννηση του στην Αγία Τριάδα Χαλκηδόνος και στην Πατριαρχική Μ. του Γένους Σχολή το έτος 2013. 

Στον πρόλογο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «…Και θα επιτρέψει η αγάπη των αναγνωστών του παρόντος φυλλαδίου εις πνευματικά τέκνα του μακαριστού και πολιού Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή (1913-1989), τον Οικουμ. Πατριάρχην Βαρθολομαίον και τους Μητροπολίτας Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιον και Φιλαδελφείας Μελίτωνα να επεκτείνουν κατ΄ αναλογίαν την προσωπικήν οφειλήν αυτών ανταποδόσεως –ύμνου ευχαριστίας-...». 
Το βιβλίο περιέχει από δύο ομιλίες στις 24.09.2013 και 20.11.2013, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπ. Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου και του Μητροπ. Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, στις οποίες περιγράφεται με δεξιοτεχνία η προσωπικότητα του αειμνήστου Σεβαστού Ιεράρχου. 

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρεται πλήρως στο έργο και την προσωπικότητα του αειμνήστου Ιεράρχου, με βιογραφικά σημειώματα, με την επιτυχή διακονία του στην Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου, στις επιτυχίες του στα διορθόδοξα θέματα και στις προσπάθειες και τις επιτυχίες του στη συγκρότηση των ενταύθα κοινοτικών και άλλων πραγμάτων.
Ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε κυρίως στις «Προσωπογραφίες του Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος» τονίζοντας ότι είχε το χάρισμα της ελκυστικής επικοινωνίας, ότι η σπινθηροβόλος του ματιά διέγνω το «ποιος για πού», ότι το διορατικόν και φιλόκαλον βλέμμα εντός της συνάφειας ταύτης, διέκρινε αμέσως και τα αξιόλογα έργα τέχνης. Και κατέληξε αναφερόμενος σε στιγμιότυπο από την παραμονή του στο Λονδίνο: «Ο Γερομελίτων ήταν αριστοκράτης κατά πάντα, ως εις Άγγλος λόρδος, κομψός και φίνος, επηρεασθείς ασφαλώς και εκ της εν Λονδίνω παραμονής του. Ούτω αναφέρεται ότι ευρισκόμενος εν τη πόλη ταύτη ηθέλησε να αγοράσει κοστούμιον τι, το οποίο μόλις το ενεδύθη, τούτο εφήρμοσεν εις το σώμα του αριστοτεχνικώς, οπότε έκπληκτος ο υπάλληλος τον ηρώτησεν: -Τι επαγγέλεσθε Sir; Και ούτος απήντησεν αυθορμήτως: Ηθοποιός, υπονοών ασφαλώς το – Άγιον Θέατρον - τ.ε. τον ναόν της του Θεού Σοφίας, (H.Sedlmayr)». 

Ο Σεβ. Μητροπ. Φιλαδελφείας Μελίτων ξεκινά με αναφορά στους γονείς του Ιεράρχου, συνεχίζει με τους δασκάλους του κυρίως στη Ι.Θεολογική Σχολή της Χάλκης και καταλήγει στη ρήση «Εάν ίδης συνετόν όρθριζε προς αυτόν» (Σοφ.Σειρ.6,36). «Και η δική μας γενιά ημείς τα παιδιά του, είδαμε και βιώσαμε αληθώς συνετόν, τον Γέροντα και ωρθρίσαμε και ορθρίζουμε και απόψε και πάντοτε προς αυτόν, το φωτεινό παράδειγμά του, την ιερά προφητική μορφή του….». 
Όσοι γνωρίσαμε και βιώσαμε τον αείμνηστο Γέροντα γνωρίζουμε ότι όλα τα γραφόμενα ανταποκρίνονται πλήρως στην προσωπικότητά του, πάντοτε σοβαρός, μετρημένος, δημιουργούσε δέος και συμπάθεια σε όποιον τον άκουε. Ο γράφων πολλές φορές έψαλε σε ακολουθίες που λειτουργούσε και δη στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Παναγίας των Εισοδίων Σταυροδρομίου, όπου με πρόσκληση του Σεβ. Μητροπ. Χαλδίας Κυρού Κυρίλλου λειτούργησε στην πανήγυρη του Ι. Ναού, κατά κακή σύμπτωση ξέσπασε πυρκαγιά και καιγόταν το κέντρο της ηλεκτρικής εγκατάστασης εντός του Ι. Βήματος, αμέσως έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κατεστάλη η πυρκαγιά, βγήκε με ψυχραιμία και το αγέρωχο ύφος του στην Ωραία Πύλη και αποτεινόμενος σε εμάς τους ψάλτες ηχηρά είπε: «Συνεχίστε». 

Αναπαύου λοιπόν “In pace” Γέροντα. 

Αντιγόνη 10 Σεπτεμβρίου 2015 
Αντ. Στεφ. Παριζιάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου