ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ (μεταξύ των ανθρώπων και των εκκλησιών)

Με τη συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Πέτρου Βασιλειάδη πραγματοποιήθηκε για 23η συνεχή χρονιά στο Bose της Ιταλίας το διεθνές συνέδριο Ορθόδοξης πνευματικότητας από την εκεί μοναστική κοινότητα σε συνεργασία με πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου. Θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν «Έλεος και συγχώρηση». Περιγραφή του συνεδρίου αυτού παρουσίασε στο ΑΜΕΝ ο κ. Βασιλειάδης, η οποία έχει ως εξής:

Η φιλεύσπλαχνη και συγχωρητική στάση απέναντι στις άλλες εκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες και όλους – χωρίς εξαίρεση – τους συνανθρώπους μας, δεν αποτελεί επιθυμητική απλώς επιλογή των χριστιανών, και ιδιαίτερα ημών των Ορθοδόξων, αλλά υπέρτατη ευαγγελική επιταγή, που φυσικά απορρέει από το «μέγα έλεος» του Θεού. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του φετινού 23ου Διεθνούς Οικουμενικού Συνεδρίου Ορθόδοξης πνευματικότητας, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος σε συνεργασία με όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στην φιλόξενη μοναστική κοινότητα του Bose από 9 έως 12 Σεπτεμβρίου 2015. Αν πέρσι η βιβλική βάση του συνεδρίου Ορθόδοξης πνευματικότητας του Μπόζε ήταν το «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί», φέτος επελέγη το «Μακάριοι οι ελεήμονες» (αμφότερα από τους Μακαρισμούς).

«Έλεος και Συγχώρηση», λοιπόν, ήταν ο τίτλος του συνεδρίου, και οργανώθηκε με βάση και αφετηρία τις σκέψεις του ιερού Χρυσοστόμου, όπως διατυπώθηκε και στο πρόγραμμα: «Μακάριοι είναι οι ελεήμονες, γιατί ο Θεός θα τους έχει δείξει έλεος (Mατθ 5,7). Δεν είναι φιλεύσπλαχνος όποιος είναι ελεήμων προς τους φτωχούς ή τους ορφανούς και τις χήρες. Τέτοιο έλεός δείχνουν ακόμη και εκείνοι που δεν γνωρίζουν τον Θεό. Πραγματικά φιλεύσπλαχνος είναι εκείνος, που είναι ελεήμων προς τον εχθρό του και κάνει το καλό σε αυτόν, όπως είναι γραμμένο (Λουκ 6,27): ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς» (Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ομιλίες στο κατά Ματθαίον 9,7).

Για περισσότερα στο: ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου