"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Συνέντευξη της Δρ. Susan Ashbrook Harvey

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει σειρά ομιλιών σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με προσκεκλημένη την Δρ. Susan Ashbrook Harvey, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Brown (ΗΠΑ), με θέμα: "Φωνές της Λειτουργίας: Φύλο και επιτέλεση (performance) στην λατρευτική πρακτική της πρώιμης βυζαντινής Εκκλησίας". Στη δημόσια αυτή διάλεξη θα επιχειρήσει με βάση τα σχετικά υμνολογικά κείμενα και τις ομιλίες του αγίου Εφραίμ του Σύρου, του Ρωμανού του Μελωδού κι άλλων Πατέρων της ελληνικής και συριακής γραμματείας να συζητήσει και να αναδείξει τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτιζε το φύλο και εν γένει το λαϊκό στοιχείο κατά την τέλεση της θείας λατρείας. 
Η καθ. Susan Ashbrook Harvey θα μιλήσει στο Βόλο την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στοσυνεδριακό Κέντρο Forum, ενώ η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί στις 4 Μαΐου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Τομέας Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας, και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών) και στις 8 Μαΐου στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (σε συνεργασία με το Πρόγραμμα "Προφορικότητα και Επιτέλεση στο Βυζάντιο" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). 
Η ομιλία θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Virginia Farah Foundation.

Σύντομο βιογραφικό
Η Δρ. Susan Ashbrook Harvey είναι καθηγήτρια Θρησκευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ειδικεύεται στις Συριακές σπουδές, στην Ιστορία των πρώτων χριστιανικών αιώνων και στον χριστιανισμό της Βυζαντινής και της Συριακής παράδοσης, με ειδική αναφορά στις γυναίκες. Είναι επίτιμη διδάκτωρ του Grinnell College (Αιόβα, Η.Π.Α.), του Πανεπιστημίου της Βέρνης (Ελβετία) και και του Lund (Σουηδία), καθώς και πρώην πρόεδρος της Ορθόδοξης Θεολογικής Εταιρείας της Αμερικής (O.T.SA.) και μέλος της Εταιρείας Πατερικών Σπουδών της Βορείου Αμερικής. Έχει επίσης λάβει πολλά βραβεία και υποτροφίες.
Η Δρ. Harvey έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών για τις γυναίκες στην πρωτοχριστιανική περίοδο, για το μοναχισμό, τη λατρεία των αγίων, την αγιογραφία και την πρωτοχριστιανική υμνογραφία. Είναι συγγραφέας και συν-εκδότης πολλών βιβλίων μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα: Song and Memory: Biblical Women in Syriac Tradition (2010), Scenting Salvation: Ancient Christianity and the Olfactory Imagination (2006), και Holy Women of the Syrian Orient (1998, από κοινού με τον Sebastian Brock). Το τελευταίο διάστημα εργάζεται για το βιβλίο της που φέρει τον προσωρινό τίτλο: Womenʼs Singing and Womenʼs Stories in Ancient Syriac Christianity, ενώ παράλληλα με την ακαδημαϊκή της καριέρα λαμβάνει μέρος στον επίσημο διμερή διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική. Είναι επίσης, ψάλτρια στην αντιοχειανή ορθόδοξη ενορία της αγίας Μαρίας στο Pawtucket, στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου