ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΠΟΙΕΙ


Οφειλόμενο ευχαριστήριο γράμμα στον πρώην Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Β. Αιγαίου

(και νυν Δυτικής Μακεδονίας) κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο

Στη δημόσια εκπαίδευση , το μάθημα των Θρησκευτικών – μολονότι κατά την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία φαίνεται να περνά σοβαρότατη κρίση - χάρη στην επιμονή και την αγάπη φωτισμένων συναδέλφων αποκτά το χαρακτήρα που του αρμόζει. Παίρνει τον πολύμορφο χαρακτήρα, τον οποίο απαιτούν οι σημερινοί καιροί. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα ανοικτό και φιλελεύθερο μάθημα, το οποίο σέβεται τη διαφορετικότητα, δείχνοντας στους μαθητές τον δρόμο του σεβασμού και της ανθρωπιάς στην πίστη του Άλλου.
Με ένα ευχαριστήριο γράμμα, οι εν ενεργεία θεολόγοι του νησιού μας νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Βορείου Αιγαίου κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο, νυν Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας, για την πολύπλευρη, γόνιμη και αποτελεσματική παρουσία του κατά την τελευταία πενταετία στη Μυτιλήνη.

   Οφείλουμε να πούμε ότι ο κ. Α. Αργυρόπουλος, υπήρξε συνοδοιπόρος και καλός οδηγός στο επιστημονικό και παιδαγωγικό «ταξίδι» της θρησκευτικής παιδείας στην Λέσβο. Υπήρξε εμπνευστής των κρυμμένων ιδεών μας, αλλά και εμψυχωτής συναδέλφων καθηγητών – όχι μόνον θεολόγων αλλά και συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων, παρακινώντας μας να προτάσσουμε την αγάπη προς τα παιδιά, να κάνουμε χώρο στην ψυχή τους για το Χριστό.

Δεν στάθηκε μόνο στο θεσμικό ρόλο του Σχολικού Συμβούλου αλλά προχώρησε και πιο πέρα. Καλλιέργησε εμπιστοσύνη και αγάπη μεταξύ των συναδέλφων, «κλείνοντας την πόρτα» σε «ευσεβισμούς» και «φαρισαϊσμούς».

Έχουμε τη γνώμη ότι η πεντάχρονη παρουσία του εδώ στη Μυτιλήνη, διαπνεόταν από αγάπη για το λειτούργημα του δασκάλου – παιδαγωγού θεολόγου, αρνούμενος με ένα δυναμικό τρόπο να ενταχθεί σ’ ένα συντεχνιακό και ευσεβίστικο πνεύμα, το οποίο παραπέμπει σε άλλες εποχές. Νοοτροπίες που ταλαιπώρησαν όχι μόνο την νεοελληνική κοινωνία και Εκκλησία, αλλά και το μάθημα των Θρησκευτικών για χρόνια.

Θεωρούμε άξιο να υπογραμμίσουμε ότι ο κ. Αργυρόπουλος μίλησε στη «γλώσσα» των μαθητών κάθε σχολείου που επισκεπτόταν, γεγονός που φαίνεται από τις επανειλημμένες προσκλήσεις συναδέλφων και μαθητών να επισκέπτεται ξανά και ξανά το σχολείο τους.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο του, εκφράζοντας ακόμη τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή του ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων «ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών».



Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, Ευστράτιος Αγγελόγλου, Αναστασία Σκούρτσου, Χρύσα Βέκιου, Κωνσταντίνος Ράντζιος, Ευστράτιος Ψάλτου, Χρήστος Μακρής, Νικόλαος Τουρλιανίδης, Ιγνάτιος Μαγγαναδέλλης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Καιτούλα Καπετάνιου, Ιωάννης Δάμαλης, Ελευθερία Μυτάρου, Παχώμιος Τσάβαρης, Ευστρατία Γρίβα, Μαρία Καραγεωργίου, Αφροδίτη Ψωμαδέλλη, Μαρία Γιαλουσάκη, Ευστράτιος Δουμούζης, Ασπασία Στόικου, Δήμητρα Καραβασίλη, Μαρία Σπανέλλη, Δημήτριος Αρβανίτης, Ειρήνη Αναγνώστου, Αναστασία Αλατερού ,Στέλλα Καράβολα.

Ημερίδα Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως: Η δράση και η πνευματική του ακτινοβολία


Το Σάββατο, 21 Απριλίου διοργανώθηκε από τους Συνδέσμους Αποφοίτων του Ζαππείου, της Μεγάλης Σχολής του Γένους Σχολής, του Ζωγραφείου, του Κεντρικού και του Ιωακειμίου της Πόλης και των αντίστοιχων των Αθηνών ημερίδα αφιερωμένη στην ιστορία του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας στην οποία ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία και την παρακαταθήκη του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου όπως του κ. Τσοκώνα ο οποίος μίλησε για τον εμπνευστή του ΕΦΣΚ, Ηροκλή Βασιάδη διερωτώμενος πόσο έχει τιμηθεί αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα της ομογενειακής εκπαίδευσης από την κοινότητα, του κ. Ανεστίδη ο οποίος μετά από 35 χρόνια επέστρεψε στη γενέτειρα του για να συμμετάσχει σε αυτό το τόσο σημαντικό συνέδριο κάνοντας μια εισήγηση για τις πνευματικές προσδοκίες και ιδεολογικές αντινομίες μεταξύ του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου και του Οικ. Πατριαρχείου.



Η κ. Αιμιλία Θεμοπούλου μίλησε για την συμβολή του ΕΦΣΚ στην εκπαίδευση, ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου για τη δραστηριότητα του Συλλόγου στον κλάδο των θετικών επιστημών ενώ η κ. Όλγα Χάρτμαν μίλησε για τους διάφορους φιλολογικούς διαγωνισμούς που διενεργούσε ο σύλλογος και συγκεκριμένα για τον «Ζωγράφειο Αγώνα».

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρία ο κ. Elçin Macar έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την τύχη του αρχείου του ΕΦΣΚ σήμερα αλλά και την πρόσβαση του στα αρχεία του κράτους. Τέλος, η έκπληξη της ημερίδας ήταν η παρουσία του κ. Γεωργίου Βασιάδη, απόγονου του Ηροκλή Βασιάδη εμπνευστή του ΕΦΣΚ ο οποίος μίλησε για τον Σύλλογο το αμέσως επόμενο διάστημα μετά το 1923 και την απαγόρευση της λειτουργίας του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μουσική συναυλία των Muammer Ketecoğlu, Cengiz Onural και Serap Çağlayan οι οποίοι παρουσίασαν ένα σύντομο πρόγραμμα με ελληνικό ρεπερτόριο από τον Γιώργο Μπατζανό μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι.

Μέλη της οργανωτικής επιτροπής της σπουδαίας αυτής ημερίδας ήταν ο Σταύρος Ανεστίδης, η Αιμιλία Θεμοπούλου, ο Νικόλαος Ουζούνογλου και ο Δημήτρης Φραγκόπουλος οι οποίοι ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων για τη συνδρομή του στη διοργάνωση της ημερίδας στην Πόλη.


Πραγματοποιήθηκαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια των Θεολόγων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στα φιλόξενα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια των Θεολόγων εκπαιδευτικών της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στις 26 και 27 Απριλίου 2012 αντίστοιχα. Στα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια που είχαν ως θέμα: "Η διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών και ο ρόλος του Θεολόγου στο Σύγχρονο Σχολείο" συμμετείχαν συνολικά 91 εκπαιδευτικοί (2+2 τμήματα).


Η Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων Ημαθίας κ. Μαρία Συργιάννη παρουσίασε το θέμα: "Διδάσκοντας μέσω τέχνης", όπου με γλαφυρό τρόπο ανέλυσε τα 6 μοτίβα του έντεχνου συλλογισμού, δίνοντας παράλληλα αρκετά παραδείγματα για κάθε μοτίβο και πώς αυτά χρησιμοποιούνται στη διδακτική πράξη.


Η κ. Ξανθή Αλμπανάκη, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Ιάσμου Κομοτηνής, παρουσίασε το θέμα: "Τεχνικές διδασκαλίας στο Μάθημα των Θρησκευτικών", όπου περιέγραψε διάφορες βιωματικές τεχνικές, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος κ.α. δίνοντας παράλληλα παραδείγματα από τις διάφορες θεματικές ενότητες του Νέου Προγράματος Σπουδών στα Θρησκευτικά. Η παρουσίαση της κ. Αλμπανάκη βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://albanaki.blogspot.com/2012/04/blog-post_27.html


Τέλος, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Θεσσαλονίκης κ. Πολύβιος Στράντζαλης παρουσίασε το θέμα: "Ο παιδαγωγικός ρόλος του Θεολόγου στο Σύγχρονο Σχολείο", όπου τόνισε ιδιαίτερα ότι στο σύγχρονο σχολείο ο Θεολόγος θα πρέπει να είναι ο συντονιστής της μαθησιακής διαδικασίας, να καθοδηγεί τους μαθητές του στην ανακάλυψη της γνώσης, να χρησιμοποιεί ποικιλία διδακτικών μεθόδων και τεχνικών βιωματικής και συνεργατικής μάθησης κ.α. Η εισήγηση του Συμβούλου έκλεισε με την πρακτική άσκηση διατύπωσης στόχων για το 1ο διδακτικό δίωρο της ΘΕ 4 της Β΄ Γυμνασίου "Εμείς και οι άλλοι".


Θερμές ευχαριστίες στις διευθύντριες  των Πειραματικών Σχολείων, που φιλοξένησαν τα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια και ιδιαίτερα στη Θεολόγο διευθύντρια κ. Χαρίκλεια Τουνουσίδου, που εξασφάλισε  όλη την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για τη διεξαγωγή τους.

Ημερίδα με θέμα την Τοπική Ιστορία του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

Ημερίδα με θέμα: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Οι μαθητές και οι μαθήτριες “βλέπουν” την Τοπική τους Ιστορία

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012, ώρα έναρξης 11:30 π.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Μ. Αλεξάνδρου 57, Τ.Κ. 56224, Εύοσμος

Διοργάνωση: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11:15-11:30
Προσέλευση

Προεδρείο: Ευαγγελία Ψυχογυιού, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Σοφία Τζελέπη, Κωνσταντίνος Παπαδάκης
11:30-11:45
Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, κ. Αβρόρας Σαββίδου

Χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Κ. Μακεδονίας, κ. Θεόδωρου Καρτσιώτη
11:45-11:50
«Οι εργασίες-δραστηριότητες Τοπικής Ιστορίας ως διδακτικές προσεγγίσεις με προστιθέμενη παιδαγωγική αξία…».
Εισηγήτρια: Ευαγγελία Ψυχογυιού, Προϊσταμένη του τμήματος επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
11:50-11:55
Τραγούδι από τη Χορωδία του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου
11:55-12:10
«Εύοσμος, η ιστορία της γειτονιάς μας»
Παρουσίαση: 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου
12:10-12:15
«Μικρασιατικός Πόλεμος (1919-1922) σε σχέση με την τοπική ιστορία»
Παρουσίαση: 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου
12:15-12:25
«Θεσσαλονίκη 1912-2012: 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης
Ένας αιώνας πρόσωπα και γεγονότα»
Παρουσίαση: 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου

Προεδρείο: Πολύβιος Στράντζαλης, Ελένη Κάρτσακα, Νικηφόρος Μαραγκουδάκης
12:25-12:40
«Εύοσμος: Χθες, σήμερα, αύριο»
Παρουσίαση: Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου
12:40-12:45
Τραγούδι από τη Χορωδία του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου
12:45-13:05
«Καθημερινές Δραστηριότητες & Επαγγέλματα από το 1940 έως το 1970 στον πρώην Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού»
Παρουσίαση: 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού

Προεδρείο: Ευαγγελία Ψυχογυιού, Σουλτάνα Παπαδημητρίου, Μαγδαληνή Παντάλη
13:05-13:20
«Μνημεία της Θεσσαλονίκης: Γλυπτά στις πλατείες και τους δρόμους του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου»
Παρουσίαση: 2ο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου
13:20-13:50
«Ανακαλύψτε τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου - Entdecken Sie Kordelio-Evosmos» (Τουριστικός Οδηγός)
Παρουσίαση: 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 1ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου, 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού
13:50-13:55
Τραγούδι από τη Χορωδία του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου
13:55-…
Συζήτηση, αποτελέσματα από τους συμμετέχοντες…
     

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Διεθνής Ημερίδα στο ΑΠΘ για τον Διαθρησκειακό Διάλογο

Διεθνής Ημερίδα για τον Διαθρησκειακό Διάλογο με θέμα: «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ» διοργανώνεται από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης των ΗΠΑ την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 με τη χορηγία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με τη θεματολογία και τους εισηγηγές:

10:00-10:30 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 
 
Β΄ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ (Κτήριο Θεολογικής)
Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή MIΧΑHΛ TΡITOΥ
Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, Καθηγητή π. ΘΩΜΑ ΦΙΤΖΕΡΑΛΝΤ
Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας, Αν. Καθηγήτρια ANNA KOΛTΣIOU-NIKΗTA
Χαιρετισμός του Προέδρου του ΦΑΑΘ, Αναπλ. Καθηγητή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΑΡΔΑΒΕΣΗ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

Καθηγητής ΠETΡOΣ ΒAΣIΛΕΙAΔΗΣ
ΠΡΩΪΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Α Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
10:30-12:00 Πρόεδρος: Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχαήλ Τρίτος
10:30-11:00 «Προς μία θεολογία των θρησκειών», π. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΛΑΨΗΣ
Καθηγητής του Τιμίου Σταυρού.
11:00 -11:30 «Η Ορθοδοξία στους σύγχρονους διαθρησκειακούς διαλόγους», ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΤΖΕΛΟΣ Καθηγητής του ΑΠΘ
11:30-12:00 Συζήτηση

12:00-12:30 Διάλειμμα
*****
ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
12:30-14:00 Πρόεδρος: Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Χρ. Σταμούλης
12:30-13:00 «Ο Διαθρησκειακός Διάλογος. Μια θρησκειολογική προσέγγιση»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΧΗΣ, Καθηγητής του ΑΠΘ
13:00-13:30 «Η ελληνική θρησκειολογική έρευνα και η συμβολή της
στον διαθρησκειακό διάλογο», ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΙΑΚΑ, Επ. Καθηγήτρια του ΑΠΘ
13:30-14:00 Συζήτηση
 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

18:00-19:30 Αίθουσα Εκδηλώσεων ΦΑΑΘ (Αγ. Σοφίας 38, 4ος
Όροφος)
Πρόεδρος: Ο Πρόεδρος της ΦΑΑΘ κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης
 
18:00-18:20 «Οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι του Διαθρησκειακού Διαλόγου», ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ, Επίκ. Καθηγητής του ΑΠΘ
18:20 – 18:30 «Πολιτικές πρωτοβουλίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που συμβάλουν στην διαθρησκειακή συνενόηση», ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΓΔΑΛΗΣ, Δρ. Θεολογίας του ΑΠΘ
18:30-19:00 «Θρησκείες και Διαθρησκειακός Διάλογος. Κοινωνιολογική προσέγγιση», ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥ, Καθηγητής του ΑΠΘ
19:00- 19:30 Συζήτηση
19:30-20:00 Διάλειμμα
*****
20:00-21:00 ΒΡΑΔΥΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: Ο καθηγητής του Τιμίου Σταυρού π. Εμμανουήλ Κλάψης
20:00-20:10 «Η Ορθόδοξη συμβολή στη θεμελίωση του θεμιτού του Διαθρησκειακού διαλόγου στην παγκόσμια χριστιανική ιεραποστολή», ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Δρ. Θεολογίας του ΑΠΘ
20:10-20:40 «Χριστιανική ιεραποστολή-Περιβάλλον-Διαθρησκειακός Διάλογος», ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Καθηγητής ΑΠΘ
20:40-21:00 Συζήτηση
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης
Ο Καθηγητής του Τιμίου Σταυρού π. Εμμανουήλ Κλάψης
Η Καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Δήμητρα Κούκουρα
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Παχής
H Αναπλ. Καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Άννα Κόλτσιου-Νικήτα
Η Επίκ. Καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Αγγελική Ζιάκα
Υπεύθυνος Τύπου:
Μόσχος Γκουτζιούδης, Λέκτορας του ΑΠΘ.
Γραμματεία:
Έλλη Παυλίδου Βαρνάβα
Ευάγγελος Αναστασίου
Νικόλαος Ρόσιος
 

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ημερίδα με θέμα την Τοπική Ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ημερίδα με θέμα: Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναδεικνύουν την Τοπική Ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012, ώρα έναρξης 10:00 π.μ.

Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη-Πλατεία Ιπποδρομίου, Τ.Κ. 54621

Διοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης και Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00-10:15
Εγγραφές

Προεδρείο: Ευαγγελία Ψυχογυιού, Μαρία Τατάγια, Σουλτάνα Λευκοπούλου
10:15-10:30
Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, κ. Θεόδωρου Καρτσιώτη.
10:30-10:35
«Το Κέντρο Ιστορίας ως ‘‘ίδρυμα’’ τοπικής συλλογικής μνήμης και αρωγός στην επίσημη εκπαίδευση». Εισηγήτρια: Μαρία Τατάγια, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών Δήμου Θεσσαλονίκης
10:35-10:40
«Οι εργασίες-δραστηριότητες Τοπικής Ιστορίας ως διδακτικές προσεγγίσεις με προστιθέμενη παιδαγωγική αξία…». Εισηγήτρια: Ευαγγελία Ψυχογυιού, Προϊσταμένη του τμήματος επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
10:40-10:45
Τραγούδι από τη Χορωδία των 13ου και 15ου Γυμνασίων Θεσσαλονίκης
10:45-10:55
«Το εβραϊκό στοιχείο της Θεσσαλονίκης: Όψεις της ζωής και της δράσης του το 19ο με 20ο αιώνα». Παρουσίαση: 9ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Προεδρείο: Δημήτριος Κυρίτσης, Ελένη Κάρτσακα, Πολύβιος Στράντζαλης, Δανέλλη Χρυσούλα
10:55-11:05
«Ναοί και Μοναστήρια της Θεσσαλονίκης: Ιστορία-Χαρακτηριστικά γνωρίσματα». Παρουσίαση: 12ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
11:05-11:10
Τραγούδι από τη Χορωδία των 13ου και 15ου Γυμνασίων Θεσσαλονίκης
11:10-11:25
«1) Η ιστορία του Διδακτηρίου του “Ελληνικού Γυμνασίου” Θεσσαλονίκης.   2) Ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (Από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα). Η πορεία τους μέσα στο χρόνο.   Παρουσίαση: 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
11:25-11:35
«Ιστορία του 15ου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης (Παλαιό Γ΄ Γυμνάσιο Θηλέων- Ανώτερο Παρθεναγωγείο)». Παρουσίαση: 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
11:35-11:40
Τραγούδι από τη Χορωδία των 13ου και 15ου Γυμνασίων Θεσσαλονίκης
11:40-11:50
«Μία βόλτα των μαθητών για να ανακαλύψουν  την γειτονιά τους την Άνω πόλη με τα παλαιά σπίτια, τα μνημεία, τα κάστρα και την φύση της». Παρουσίαση: 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Προεδρείο: Αικατερίνη Κρικώνη, Νικηφόρος Μαραγκουδάκης, Κυριακάκη Στέλλα
11:50-12:00
«Τοπική ιστορία της περιοχής Χαριλάου». Παρουσίαση: 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου
12:00-12:10
«100 χρόνια πολιτιστικής Θεσσαλονίκης». Παρουσίαση: 14ο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης
12:10-12:15
Τραγούδι από τη Χορωδία του 14ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης
12:15-12:35
«1) Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή μια νουβέλα για τη Θεσσαλονίκη.   2) Αριστοτέλης-Αριστοτέλους-Αριστοτέλειο.   3) Βίοι παράλληλοι Μουσικής και Κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη 1960 ως σήμερα». Παρουσίαση: 15ο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης

Προεδρείο: Ιωάννα Βορβή, Μαγδαληνή Παντάλη, Μαματζή Ευαγγελία
12:35-12:55
«1) Η Γειτονιά του σχολείου μας.   2) Γεντί Κουλέ.   3) Οδοιπορικό στα Κάστρα ή Τα Κάστρα μας διηγούνται την ιστορία τους.   4) Τα τείχη της Θεσσαλονίκης». Παρουσίαση: 9ο ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης
12:55-13:00
Τραγούδι από τη Χορωδία του 14ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης
13:00-13:15
«1) Η Θεσσαλονίκη απ’ έξω: κινούμαστε στην πόλη…, διαβάζοντας ανέμους.  
 2) Η Θεσσαλονίκη-Νύμφη του Θερμαϊκού-Συμπρωτεύουσα: η ιστορία της».
Παρουσίαση: 1ο ΕΠΑ.Σ. Θεσσαλονίκης
13:15-13:25
«Συνάντηση σε καφενείο της πόλης». Παρουσίαση: 2ο ΕΠΑ.Σ. Θεσσαλονίκης
13:25-…
Συζήτηση, αποτελέσματα από τους συμμετέχοντες…