Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

«Οικονομία και Ορθόδοξη Θεολογία»

Με επιτυχία και με συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων έγινε την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 το τρίτο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Γιούλτσης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οικονομία και Ορθόδοξη Θεολογία».
Ο ομιλητής, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο και χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την πραγματικότητα της εποχής μας, επεσήμανε ότι  η οικονομία είναι η επιστήμη που μελετά τον άνθρωπο στην προσπάθειά του για επιβίωση. Η οικονομία εκτυλίσσεται τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το κύριο θέμα που θέτει σε επίπεδο πρακτικής φιλοσοφίας η οικονομία είναι το ποια είναι τα αναγκαία αγαθά  που χρειάζεται ο άνθρωπος  για να επιβιώσει. Γι’ αυτό στη μέση της οικονομίας είναι ο άνθρωπος.
Η οικονομία σήμερα έχει περάσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο φορέας παραγωγής αγαθών έχει σήμερα τη δυνατότητα και τη ευκολία να τα διακινεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται την συμπίεση των μισθών στις χώρες του τρίτου κόσμου και την αξιοποίησή τους από τους ισχυρούς ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή το φυσικό περιβάλλον υφίσταται μία άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση από τους ισχυρούς, με αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική ανισότητα να την συνοδεύει η οικολογική κρίση. Παράλληλα, η κοινωνία της αφθονίας και ο καταναλωτισμός έχουν δημιουργήσει ενοχές στον άνθρωπο, ο οποίος δεν μπορεί να έχει χρήματα για να προσθέτει αγαθά στον εαυτό του. Ο πολιτισμός μας περνά κρίση γιατί έχει θεοποιήσει την οικονομία, το χρήμα και τα αγαθά.
Ο καθηγητής Γιούλτσης τόνισε ότι η Ορθόδοξη Θεολογία έχει λόγο για την όλη πορεία του κόσμου και του πολιτισμού μας. Με βάση τις αρχές της χριστιανικής αγάπης, της ανθρωπιάς και της θυσίας, αλλά, κυρίως, με την καταπολέμηση της απληστίας και της ειδωλοποίησης του χρήματος, η Ορθοδοξία διακηρύττει και ζει τον άνθρωπο που λειτουργεί με προοπτική πνευματική. Δεν μπορούν να έρθουν οι μεγάλες αλλαγές από την κορυφή της πυραμίδας, αλλά από τον καθέναν μας, ο οποίος με την προσωπική του παιδεία και την αποφασιστικότητά του μπορεί να καταστήσει την οικονομία μέσο και όχι αυτοσκοπό της ζωής. Τα κράτη και οι κοινωνίες μπορεί να είναι δέσμια των αγορών. Αυτό όμως δεν καθιστά τους ανθρώπους δέσμιους, εφόσον δεν τον επιθυμούν. Άρα είναι ζήτημα επιλογής και την ίδια στιγμή κοινωνικής διαφοροποίησης η αντίσταση στον καταναλωτισμό, τον οικονομοκεντρισμό και ο τονισμός της ανάγκης για σχέση με το Θεό και τον συνάνθρωπο.
Ο ομιλητής έκλεισε την ομιλία του ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν στη ζωή τους ένα πνευματικό αξίωμα: «Καμία εξάρτηση από το χρήμα!». Τόνισε ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανταμείβουν με χρήματα τα παιδιά τους για κάθε τι το καλό που κάνουν, αλλά με άλλου είδους ανταμοιβές, ενώ εξήρε την ανάγκη για θυσιαστική τόσο έναντι του κράτους όσο και έναντι της Εκκλησίας. Ας μην περιμένουμε ανταμοιβή από το κράτος για τα έργα και την προσφορά μας, αλλά να προσφέρουμε εθελοντικά όσο περισσότερο γίνεται και ίσως και παραπάνω από ό,τι το καθήκον μάς επιτάσσει.  

Για περισσότερα στο: ΑΜΕΝ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου