ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΜΙΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ UNESCO 2014

Αρ.Πρωτ.Φ.14/115/29008/Γ1/27-02-2014/ΥΠΑΙΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔIΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε.
ΤMHMA Γ' ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Email : spudonpe(ΑΤ)minedυ.goν.gr
Πληροφορίες : Σ. Λαπατά
Τηλέφωνο : 210 344 2247
FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ : «2014, επετειακό έτος συνδεδεμένο με την UNESCO, αφιερωμένο στον ζωγράφο Δομίνικο
Θεοτοκόπουλο»

Η UNESCO, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες και την Επικοινωνία των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών ετών (anniνersaries), κατά την 37° Γενική Συνέλευσή της, το Νοέμβριο του 2013, ύστερα από πρόταση της Ελλάδας με την οποία συντάχθηκε και η Ισπανία, αποφάσισε να συνδέσει το όνομά της με τη συμπλήρωση των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614).
Τα εθνικά επετειακά έτη περιλαμβάνουν εορτασμούς, σε εθνικό επίπεδο, διακεκριμένων προσώπων ή ιστορικών γεγονότων που έχουν συμβάλει στην προώθηση των Επιστημών, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας. Η UNESCO συνδέεται και τιμά τις επετείους, για να τους προσδώσει οικουμενική διάσταση και σημασία.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείσθε όπως, ενημερώσετε τα στελέχη εκπαίδευσης και τις σχολικές μονάδες περιοχής ευθύνης σας, προκειμένου να υλοποιήσουν δράσεις σχετικές με την ανάδειξη της ζωής και του έργου του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
 
Σύντομο Βιογραφικό του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου
Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στον βενετοκρατούμενο Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο
Κρήτης, από γονείς ορθόδοξους και εύπορους. Πλάι στη ζωγραφική σπούδασε και τα κλασικά γράμματα. Στον Χάνδακα ζωγράφισε εικόνες στο ύφος της μεταβυζαντινής Κρητικής Σχολής, όπου συνδυάζονται και επιρροές από τηv ιταλική Αναγέννηση. Το 1567 έφυγε από τον Χάνδακα για τη Βενετία, όπου μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο Βενετό ζωγράφο Τιτσιάνο και εξοικειώθηκε με την τέχνη της βενετσιάνικης σχολής της Αναγέννησης η οποία χαρακτηρίζεται από το πλούσιο χρώμα. Αn:ό τό 1570 έως το 1577 βρίσκεται στη Ρώμη.
Το 1577 ο Γκρέκο φεύγει για την Ισπανία, όπου η παράξενη τέχνη του δεν αρέσει στο βασιλιά της Ισπανίας Φίλιπnο Β'. Ο Γκρέκο εγκαθίσταται οριστικά στο Τολέδο παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ισπανίας που εξακολουθούσε να είναι η θρησκευτική πρωτεύουσα της χώρας.
Μακριά από τις επιδράσεις των Ιταλών και από το θόρυβο της Αυλής, ανακαλύπτει τον βαθύτερο εαυτό του και δημιουργεί μια τέχνη με υψηλή πνευματικότητα, όπου Βυζάντιο, Αναγέννηση και Μανιερισμός συγχωνεύονται σε ένα ολότελα πρωτότυπο και μοναδικό ύφος.
Πέθαvε τo 1614 στο Τολέδο, χωρίς να ξαναγυρίσει σrην πατρίδα του. Τα έργα του υπέγραφε πάντοτε ελληvικά με βυζαντινούς χαρακτήρες: «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει».

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου