Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση διεξαγωγής Διεθνούς Συνεδρίου για την Κριτική Παιδαγωγική

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) διοργανώνει, από τις 23 μέχρι και τις 26 Ιουνίου 2014 στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., το 4ο Διεθνές Συνέδριο Κριτικής Παιδαγωγικής, με θέμα: «Η Κριτική Παιδαγωγική την Εποχή της Κρίσης» .
 
Η εκδήλωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης επηρεάζει την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίση, παρελκόμενο της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης και νεοσυντηρητικής πολιτικής ως της μοναδικής πλατφόρμας επίλυσης των κοινωνικών ζητημάτων, επαναπροσδιορίζει τον ιδεολογικό και τον κοινωνικοπολιτικό ρόλο της εκπαίδευσης. Η δημόσια εκπαίδευση συρρικνώνεται, χάνοντας το κύρος της ως κοινωνικού αγαθού. Αντίθετα, η παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση προβάλλεται και προωθείται ως εμπόρευμα που αγοράζεται απαλείφοντας τις κριτικές και δημοκρατικές της συνιστώσες.
Κατανοώντας και αποκωδικοποιώντας τα αίτια της κρίσης και τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται σε διαφορετικές χώρες, οι σύνθετες μορφές με τις οποίες επιδρά στην εκπαίδευση εγείρουν καίρια ερωτήματα που προωθούν τον κριτικό αναστοχασμό, μακριά από κάθε λογής νεοφιλελεύθερης, νεοσυντηρητικής και τεχνοκρατικής λογικής. Επιπρόσθετα, για την κριτική παιδαγωγική αναδύεται το αίτημα της ευθύνης να κρίνουμε τις αναδιαρθρώσεις της συντηρητικής σκέψης και την ανάταξη του νεοφιλελεύθερου λόγου στις σύγχρονες κοινωνίες στον ορίζοντα των αντιφάσεων, των προκλήσεων και της ανατροπής των καπιταλιστικών δομών που δεσπόζουν διεθνώς.
Τα Διεθνή Συνέδρια για την Κριτική Παιδαγωγική που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το 2011 και το 2012, όπως και στην Άγκυρα το 2013, υπήρξαν σημεία αναφοράς για ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές και όλους/όλες όσους αφορά η εκπαίδευση ώστε να διαμορφώσουν και να δεσμευτούν σε έναν διαρκή και ανοιχτό δημιουργικό δημόσιο διάλογο. Σε μια περίοδο όπου η εκπαίδευση και ο κόσμος της εκπαίδευσης πολιορκούνται από τις τρέχουσες αντιδραστικές πολιτικές, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κριτική Εκπαίδευση.
Οι γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική.
Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου

Πηγή: alfavita
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου