ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Horst Dietrich Preuss, Θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης, τομ. Α-Β (μετάφραση Ιωάννης Χ. Μούρτζιος), εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2016

Η δίτομη θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης του Horst Dietrich Preuß μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον καθηγητή της Π.Δ. στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ Ιωάννη Μούρτζιο και κυκλοφόρησε με δική του επιμέλεια από τις εκδόσεις Πουρναρά το 2011 και είχε ενταχθεί στην έγκριτη επιστημονική σειρά Βιβλική Βιβλιοθήκη (49). Τις τελευταίες ημέρες του 2016 το βιβλίο επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Στο έργο αυτό πραγματοποιείται μια επισκόπηση των παλαιοδιαθηκικών ομολογιών πίστης και καταδεικνύεται η σημασία που αυτές έχουν για το σύνολο της βιβλικής θεολογίας. Επιπλέον λαμβάνεται υπόψη και το περιβάλλον του Ισραήλ, εκείνο της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Όλη η παλαιοδιαθηκική μαρτυρία σχετικά με το Θεό εξαρτάται άμεσα από την πράξη της εκλογής του λαού του Ισραήλ από τον Γιαχβέ και από τη δέσμευσή του απέναντί του. Ο Γιαχβέ επιλέγει το λαό του και δεσμεύεται σε μια κοινωνία με αυτόν. Στον πρώτο τόμο εξετάζονται οι μαρτυρίες για το γεγονός της εξόδου και του Σινά. Επίσης τίθενται τα ζητήματα του δικαίου και του νόμου του Ισραήλ, του ονόματος, της ιδιαιτερότητας, της δράσης και της επίδρασης του Θεού μέσα στην αποκάλυψη. Στο δεύτερο τόμο εξετάζονται οι συνέπειες και τα επακόλουθα που προέκυψαν για τον Ισραήλ μέσα από αυτές τις εμπειρίες πίστης. Αυτές σχετίζονται με τις αφηγήσεις των Πατριαρχών, της βασιλείας, τη Σιών, τους ιερείς και τους προφήτες. Επίσης εξετάζεται πώς αυτές οι εμπειρίες πίστης αναπτύχθηκαν και επηρέασαν περαιτέρω την ανθρωπολογία, την ηθική, τη λατρεία, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου