ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η γλώσσα των λειτουργικών κειμένων μέσα από ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης.


Η γλώσσα των λειτουργικών κειμένων
μέσα από ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης.

Άννα Κόλτσιου-Νικήτα,
καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο της Δια βίου Μάθησης υλοποιείται για τρίτη φορά  ένα καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, δηλαδή μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος και του εξωτερικού και οποιαδήποτε ώρα επιθυμεί. Για την παρακολούθηση απαιτείται μόνο υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και ένας προσωπικός λογαριασμός στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
 Τα μαθήματα προσφέρονται μέσω διαδικτύου κάθε εβδομάδα και περιλαμβάνουν διδασκαλία βασικών φαινομένων Γραμματικής και Συντακτικού, με παραδείγματα αποκλειστικά από τα λειτουργικά κείμενα.  Για την εξάσκηση όσων μετέχουν στο πρόγραμμα ακολουθούν ασκήσεις γλωσσικές και μεταφραστικές.
Επίσης κάθε εβδομάδα προσφέρεται μία βιντεοσκοπημένη εισήγηση από καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. για θέματα γλωσσικά, μεταφραστικά, λειτουργικά και ποιμαντικά.
Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν  να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με τους υπεύθυνους του προγράμματος και να έχουν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη.
Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε όλους, και  προπάντων όσους βρίσκονται μακριά, να παρακολουθήσουν ένα πλήρες γλωσσικό μάθημα  επικεντρωμένο αποκλειστικά στα λειτουργικά κείμενα της ορθοδόξου εκκλησίας, δίχως καμία μετακίνηση και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, πέραν του κόστους των 120 ευρώ, που κατατίθεται στο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και είναι συμβολικό.
 Το πρόγραμμα λειτούργησε ήδη δύο φορές με μεγάλη επιτυχία. Έλαβαν μέρος κληρικοί και λαϊκοί από όλα τα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού (Κύπρο, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Αμερική, Κορέα), οι οποίοι και αποκόμισαν εξαιρετικές εντυπώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης που οι ίδιοι κατέθεσαν.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος αυτού δείχνουν ότι   η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός και να συμβάλει στην προσπάθεια μελέτης και κατανόησης των λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που αποτελούν ανεκτίμητα κειμήλια της ελληνοχριστιανικής παράδοσης.
Η προκήρυξη του προγράμματος και περισσότερα στοιχεία στην ηλεκτρονική  διεύθυνση http://diaviou.auth.gr/koltsiou_e-learning_c.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου