"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ο Π.Θ.Σ. 'Καιρός" για την εορτή των τριών Ιεραρχών

Χολαργός 3-2-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ημέρα των Τριών Ιεραρχών για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ημέρα αργίας, όπως αναφέρεται ρητά στο ΠΔ 294/1979(φ.87 Α΄ άρθρο 3, παράγραφος 1). Παρά το γεγονός αυτό όμως, από τότε και για πολλά χρόνια, μέχρι πρόσφατα σχεδόν, οι σύλλογοι των περισσοτέρων σχολικών μονάδων, εξακολουθούσαν να τιμούν την ημέρα αυτή τους γνήσιους εκπροσώπου των ελληνικών γραμμάτων και της παιδείας.
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» ελπίζει πως η κατάργηση ακόμη και της αργίας της εορτής των Τριών Ιεραρχών εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί μια φήμη και μόνο, καθώς η προβολή του παραδείγματος πολιτισμού και ζωής που κομίζουν οι Τρεις Ιεράρχες, είναι ό,τι καλύτερο έχει ανάγκη η εποχή μας σήμερα. Θέλει δηλαδή να επισημάνει ότι με παρόμοιες ενέργειες υπονομεύονται τα θεμέλια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την οποία χρειάζεται η σύγχρονη ελληνική παιδεία , για να υποστηριχτεί η ιδιοπροσωπία του Γένους μας. Επιθυμεί επιπλέον να υπογραμμίσει την ανάγκη αναβάθμισης του τρόπου εορτασμού της ημέρας αυτής ώστε να δοθεί και η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός γόνιμου διαλόγου για την πορεία των ελληνικών γραμμάτων και την προοπτική της σύγχρονης παιδείας μέσα στις αντίξοες σημερινές συνθήκες και σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Ο θεολογικός κόσμος αλλά και γενικότερα ο χώρος της παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων αισθάνεται προσβεβλημένος και λυπάται επειδή η σκέψη αυτή προέρχεται από πρόσωπα, που εμφανίζονται ως υποστηρικτές των ελληνικών παραδόσεων. Επομένως παρακαλεί τους αρμοδίους να πράξουν τα δέοντα και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους να μην προχωρήσουν στην πλήρη απαξίωση της εορτής και του μηνύματός της για την παιδεία και τους λειτουργούς της.

Από το ΔΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου