"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ένα σημαντικό ιστορικό βιβλίο, καρπός πολύχρονης έρευνας, παρουσιάστηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κωνσταντινούπολη, επιμέλεια-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Το εξαιρετικά σημαντικό επιστημονικό και ιστορικό βιβλίο τους, «Οι Πράξεις του Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως. Eπιτομή – Παράδοση – Σχολιασμός. I. 1454–1498», προϊόν πολύχρονης και επισταμένης έρευνας, παρέδωσαν οι συγγραφείς του και μελετητές της ιστορίας κ. Δημήτριος Γ. Aποστολόπουλος και κυρία Mάχη Παΐζη-Aποστολοπούλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Tο βιβλίο προσφέρει ένα πανόραμα της δραστηριότητας του Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως για μια ιστορική περίοδο, τα πρώτα πενήντα χρόνια που ακολούθησαν την Άλωση της Bασιλεύουσας της Bυζαντινής Aυτοκρατορίας, η οποία θεωρείται σκοτεινή ως προς τις σωζόμενες πηγές.
Ύστερα από μακρόχρονες έρευνες οι συγγραφείς εντόπισαν, κατέγραψαν και μελέτησαν διεξοδικά 111 πράξεις που εξέδωσε το Πατριαρχείο Kωνσταντινουπόλεως από το έτος 1454 ως το 1498, πράξεις που αναδεικνύουν αυθεντικές πληροφορίες όχι μόνο για την εσωτερική διοίκηση του θεσμού αλλά κυρίως για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με τους ορθόδοξους χριστιανούς και με την Πύλη. Εντυπωσιάζει το εύρος των ζητημάτων που απασχόλησαν το Πατριαρχείο τη δύσκολη αυτή περίοδο ανασυγκρότησης της κοινωνίας των χριστιανών μέσα στον κλοιό της οθωμανικής κυριαρχίας.
 
Για περισσότερα στο: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου