"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Πολιτικοί και δημαγωγοί χρησιμοποιούν τις θρησκείες με σκοπό την ενίσχυση του φανατισμού"

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 από το βήμα της 17ης Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη. Με θέμα σχετικά με το διάλογο και την ειρήνη, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με το διαθρησκειακό διάλογο ενώ αναφέρθηκε και στη συνύπαρξη και τη συνεργασία διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών:
"Η ειρήνη είναι θέμα ατομικής και θεσμικής επιλογής, όπως επίσης και θέμα ατομικής και θεσμικής αλλαγής. Προϋποθέτει αλλαγή σε πρακτικές και πολιτικές" είπε αρχικά ο Πατριάρχης για να συμπληρώσει: "Οι ιστορικές συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων έχουν συνήθως τις ρίζες τους στην πολιτική και όχι στη θρησκεία...Το να μιλάμε για μια αναπόφευκτη και αμείλικτη "σύγκρουση πολιτισμών" δεν είναι ούτε σωστό, ούτε έγκυρο, ιδίως όταν μια τέτοια θεωρία υπονοεί τη θρησκεία ως το κύριο πεδίο μάχης, όπου η σύγκρουση είναι καταδικασμένη να συμβεί" συνέχισε.
Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «πολιτικοί και δημαγωγοί χρησιμοποιούν τις θρησκείες με σκοπό την ενίσχυση του φανατισμού και της εχθρότητας μεταξύ των εθνών» και προσέθεσε: «Ενίοτε οι ηγέτες των κρατών είναι αυτοί που επιδιώκουν την απομόνωση και την επιθετικότητα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου