«Από την κρίση στην Ανόρθωση: η Ελλάδα στο τέλος του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι.»
Εκδήλωση των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας...
Το τέλος του 19ου αιώνα βρίσκει το Ελληνικό Κράτος με πολλά προβλήματα: η σταφιδική κρίση του 1892-93, η υπερατλαντική και εσωτερική μετανάστευση, η σύγκρουση τσιφλικάδων-κολλήγων στο θεσσαλικό κάμπο, η υποτίμηση της δραχμής από το 1885, η παύση πληρωμών κι η πτώχευση το 1893, που περιόρισε τις προσδοκίες του εκσυγχρονισμού, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, το ζήτημα της Κρήτης και οι αλυτρωτικές συσσωματώσεις, ο «ατυχής» ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1897 με τις οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές επιπτώσεις και τη δυσβάστακτη οικονομική αποζημίωση προς τους Οθωμανούς μετά την ήττα, η ληστοκρατία και η επιβολή το 1898 του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου είναι μερικά από αυτά.
Με ποιο τρόπο η Ελληνική κοινωνία αντέδρασε και σε λίγα μόνο χρόνια κατόρθωσε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να τονώσει την οικονομία, να ολοκληρώσει έργα υποδομής, να αναδιοργανώσει τη Νομοθεσία και τη δημόσια διοίκηση, ώστε οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13 να την βρουν κατάλληλα εξοπλισμένη και με υψηλό φρόνημα; Μπορούν τα ιστορικά δεδομένα εκείνης της περιόδου να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και στοχασμό την πολύπτυχη σημερινή κρίση;
Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, με αφορμή τις πιο πάνω σκέψεις, οργανώνουν εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον αν. καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Ιάκωβο Δ. Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης θα μιλήσει με θέμα: «Από την κρίση στην Ανόρθωση: Η Ελλάδα στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα». Η διάλεξη απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια την 11η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο κ. Μιχαηλίδης είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια σχολή έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του. Σήμερα υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Είναι επικεφαλής της Επιτροπής Προγραμμάτων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης, καθώς και της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας. Συμμετέχει επίσης και στο Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο Ιστορίας Clioh/Cliohnet. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Άρθρα του και ανακοινώσεις του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές Ελληνικές και ξενόγλωσσες επιστημονικές εκδόσεις. Ενδεικτικά από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αναφέρουμε τα βιβλία:
Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών, Αθήνα, 2003
Τα πρόσωπα του Ιανού. Οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις τις παραμονές του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1944-1946), Αθήνα, 2004
Ο αγώνας των Ελλήνων. Πολιτικές επιλογές και στρατιωτικές επιχειρήσεις (1821-1827), Αθήνα, 2010
Μικρή, περήφανη πατρίδα. Ο κόσμος των Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων στα Βαλκάνια και την καθ’ ημάς Ανατολή, 1830-1853, Θεσ/νίκη, 2012
Οι Έλληνες πρόξενοι στη Θεσσαλονίκη. Διπλωματικά έγγραφα 1830-1889, Θεσ/νίκη, 2012
Ο Θεόδωρος πίσω από τον Κολοκοτρώνη, Αθήνα, 2014
Την ημέρα της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, έκθεση βιβλίων για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Στη φωτογραφία «Ο κύκλος της Εστίας, 1893» Από αριστερά, οι όρθιοι: Γιάννης Ψυχάρης, Δημήτριος Κακλαμάνος, Γεώργιος Κασδόνης, Γιάννης Βλαχογιάννης, Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Δροσίνης, Γρηγόριος Ξενόπουλος. Οι καθιστοί: Θεόδωρος Βελλιανίτης, Περρής, Νικόλαος Γ. Πολίτης, Στέφανος Στεφάνου, Μίκιος Λάμπρος, Γεώργιος Σουρής, Εμμανουήλ Ροΐδης, Εμμανουήλ Λυκούδης.
Πηγή: InVeria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου