"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Eκδήλωση στην Πάτρα πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος ΚΑΙΡΟΣ


Πάτρα,08 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


για την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ- για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» –Παράρτημα Πάτρας στις 7/3/2015 

Τα Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ- για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» –Παράρτημα Πάτρας εκδήλωση – συζήτηση με θέμα : «Το μάθημα των Θρησκευτικών: Προβλήματα-Διλήμματα-Προοπτικές». Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και μίλησαν οι κύριοι Ανδρέας Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ (Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας) και Δημήτρης Μόσχος, μέλος του Δ.Σ (Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών), ενώ παρέστη και ο Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Γραμματέας του Δ.Σ του Συνδέσμου. Και οι δύο εισηγήσεις είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς απαντούσαν σε ζητήματα που σταθερά απασχολούν τους συναδέλφους, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της υποχρεωτικότητας ενός «ανοικτού μαθήματος» (πάγια διακηρυγμένη θέση του ΚΑΙΡΟΥ), το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας του μαθήματος, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Θεολογικές Σχολές σε σχέση με το περιεχόμενο των Σπουδών τους, τα νέα Προγράμματα Σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου, το αίτημα για τακτική και ουσιαστική επιμόρφωση των θεολόγων , η ισότιμη μεταχείριση του μαθήματος με όλους τους άλλους επιστημονικούς κλάδους, η αδιοριστία στο κλάδο, το θέμα των απαλλαγών. Ήταν επόμενο η συζήτηση που ακολούθησε και οι παρεμβάσεις που έγιναν να ανοίξουν πολύ περισσότερο τα ζητήματα αυτά και να δοθούν από τους εισηγητές περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την κατεύθυνση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει παντελής απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης σε ζητήματα θεολογικά, διδακτικής και ευρύτερα παιδαγωγικά, καθώς επίσης και η σε μεγάλο βαθμό υποβάθμιση ή και εγκατάλειψη του μαθήματος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη συνάντηση χαιρέτισε εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσοστόμου, ο πατήρ Γερασιμάγγελος Στανίτσας. Παρέστησαν επίσης ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλληνίας κ. Δημακόπουλος Δημήτριος, ο οποίος εμπλούτισε ουσιαστικά τη συζήτηση, με τις παρατηρήσεις του από την εμπειρία του στην περιφέρειά του, ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Αχαΐας κ. Μπούρδαλας Παναγιώτης και η πρόεδρος της ΠΕΘ/ Παράρτημα Πάτρας, κ. Κόρδα Δήμητρα, η οποία με τόνο συμφιλιωτικό και συναδελφικό μοιράστηκε τους προβληματισμούς της με τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερη, τέλος, τιμή και συγκίνηση για τους συναδέλφους της Πάτρας, αποτέλεσε η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή με τις καίριες παιδαγωγικές παρατηρήσεις του, του τέως σχολικού Συμβούλου Θεολόγων της περιοχής μας κ. Ζήκου Χρήστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου