Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντά Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας κ. Καρατάσιο,
Κύριε Αναπληρωτή Προϊστάμενε Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης κ. Κεραμιδά,
Κύριε Πρόεδρε του ΕΠΕΣ του 1ου ΠΠ ΓΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Πολάτογλου,
Κυρία Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογία κ. Μητροπούλου,
Κύριε Διευθυντά του 1ου ΠΠ ΓΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Φριλίγκο
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Με πολλή χαρά σας καλωσορίζουμε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο». Πρόκειται για μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Διευθυντή κ. Φριλίγκου και του συνόλου των εκπαιδευτικών του 1ου ΠΠ ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος». Το συγκεκριμένο μαθητικό συνέδριο έχει την έγκριση της ΔΕΠΠΣ του Υπουργείου Παιδείας και είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στην ελληνική επικράτεια. Είναι ουσιαστικά το πρώτο μαθητικό συνέδριο που έχει σχέση με τη Θεολογία και το μάθημα των Θρησκευτικών.
Στόχος του είναι να διερευνήσουν οι μαθητές πτυχές της ορθόδοξης παράδοσης και ζωής, να γνωρίσουν την τοπική τους θρησκευτική ιστορία, αλλά και να προτείνουν τρόπους διαλογικής συνάντησης της ορθόδοξης σκέψης με τις σύγχρονες αναζητήσεις. Η φετινή θεματολογία του συνεδρίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική θρησκευτική ιστορία αλλά και στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, επειδή το 2014 συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τον θάνατό του και το έτος αυτό ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Δομίνικου Θεοτοκόπολου δηλ. ως έτος Ελ Γρέκο. Έτσι οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα που έχουν σχέση με τα μοναστήρια, τις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια, τους αγίους, τους μάρτυρες και τους νεομάρτυρες του τόπου τους κ.α.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι μόλις ανακοινώθηκε το μαθητικό συνέδριο τον Σεπτέμβριο, αμέσως πολλοί συνάδελφοι θεολόγοι ενεργοποιήθηκαν, το ανακοίνωσαν στους μαθητές τους, δούλεψαν μ’ αυτούς είτε στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών, είτε στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων ή Ερευνητικών Εργασιών με στόχο την παραγωγή εργασίας σχετικής με τη θεματολογία του συνεδρίου
Γνωρίζουμε βέβαια όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι η διαδικασία της µάθησης συντελείται µε διάφορους τρόπους: µε την παρακολούθηση ενός µαθήµατος στο σχολείο, τη µελέτη ενός βιβλίου στη βιβλιοθήκη ή στο σπίτι, την ώρα που βλέπουµε ένα ντοκιµαντέρ στην τηλεόραση ή την ώρα που πλοηγούµαστε στο διαδίκτυο. Το ερώτηµα όµως είναι: πώς, και µε ποιους τρόπους η µάθηση που πραγµατοποιείται θα µπορούσε να είναι αποδοτική, αποτελεσµατική, και κυρίως, να είναι µάθηση εις βάθος, η οποία δεν θα µένει σε ένα επιφανειακό ή αποσπασµατικό επίπεδο; Αυτό λοιπόν προσπαθεί και ευελπιστεί να πραγματοποιήσει το μαθητικό συνέδριό μας, να κατακτήσουν δηλαδή οι μαθητές μας όχι μόνιμο τη γνώση μέσα από διάφορες δραστηριότητες αλλά και να παρουσιάσουν την παραχθείσα γνώση στο ευρύτερο κοινό. Να μας κάνουν μ’ άλλα λόγια όλους εμάς κοινωνούς της εργασίας τους και των γνώσεων τους πάνω στην συγκεκριμένη θεματολογία.
Είναι επίσης σημαντικό σ’ αυτό το πρώτο μαθητικό συνέδριο λαμβάνουν μέρος και θα παρουσιαστούν πάνω από 80 εργασίες που εκπονήθηκαν από 750 μαθητές και καθοδηγήθηκαν από 120 εκπαιδευτικούς θεολόγους. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι το γεγονός ότι στο μαθητικό αυνέδριο λαμβάνουν μέρος σχολεία όχι μόνο από την Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας αλλά και από άλλες Περιφέρειες, σχολεία από τον Έβρο, την Αθήνα , τη Δυτικά Μακεδονία αλλά και από το εξωτερικό.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και σ’ όλους τους μαθητές που εκπόνησαν τις εργασίες τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς που τους καθοδήγησαν για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα, που θα παρουσιάσουν στο συνέδριο.
Τελειώνοντας θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στις άοκνες προσπάθειες του Διευθυντή κ. Φριλίγκου, της Θεολόγου κ. Αντικουλάνη και του Φιλολόγου κ. Σαλονικίδη στην πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Κλείνοντας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου κι αυτό και ευελπιστώ να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να γίνει θεσμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου