"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Νίκος Νησιώτης. Ο θεολόγος του διαλόγου, εκδόσεις Αρμός 2015

Ο Νίκος Νησιώτης υπήρξε θεολόγος του διαλόγου στην πράξη και στη θεωρία. Ολόκληρο το έργο του –από τη δραστηριότητα στον «Χριστιανικό Όμιλο Φοιτητών», τον «Σύνδεσμο» της Ορθόδοξης Νεολαίας, τη γόνιμη μαθητεία του στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής σκέψης στη θεολογία, στη φιλοσοφία και στην ψυχολογία, τη διδασκαλία του στο Institut Oecuménique de Bossey, τη συμμετοχή του στην Οικουμενική Κίνηση, τη συγγραφή και τη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως τη λαμπρή παρουσία του στα διεθνή συνέδρια, καθώς και τη διακεκριμένη συμβολή του στον αθλητισμό και στο παγκόσμιο ολυμπιακό κίνημα– μαρτυρεί τον διαλογικό χαρακτήρα της χαρισματικής προσωπικότητας και την ευρύτητα της θεολογικής και φιλοσοφικής του σκέψης. Εισάγοντας ένα νέο παράδειγμα στη νεοελληνική θεολογία, το έργο του σήμανε μια έντονη μεταστροφή των θεολογικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Ο τόμος αυτός περιέχει τις ομιλίες των εισηγητών στην τιμητική εκδήλωση που έγινε στον «Παρνασσό» το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, στη μνήμη του Καθηγητή της Φιλοσοφίας της Θρησκείας, του θεολόγου και φιλοσόφου Νίκου Νησιώτη (1924-1986).

Ο τόμος αυτός περιέχει τις ομιλίες των εισηγητών στην τιμητική εκδήλωση που έγινε στον «Παρνασσό» το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου του 2013, στη μνήμη του Καθηγητή Φιλοσοφίας της Θρησκείας, του θεολόγου και φιλοσόφου Νίκου Νησιώτη (1924 – 1986).

Περιεχόμενα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΒΑΜΒΑΚΑΣ Εισαγωγικός χαιρετισμός

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΟΥΝΕΛΑΣ Προλόγισμα

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Χ. ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ Από το «πρόσωπο» στην «οικουμένη». Βασικές πτυχές της οικουμενικής θεολογίας του Νίκου Νησιώτη

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΣΠΡΟΥΛΗΣ Η περί προσώπου θεώρηση του Ν. Νησιώτη και η θεολογική γενιά του ’60. Εισαγωγικές παρατηρήσεις

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ Ο διάλογος θεολογίας και φιλοσοφίας. Η θεολογική ερμηνευτική του Νίκου Νησιώτη

ΜΑΡΙΝΑ ΝΗΣΙΩΤΗ Νικόλαος Νησιώτης – Ο Άνθρωπος

ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΕΓΖΟΣ Εργογραφία Νίκου Νησιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου