"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Διαδικτυακή Θεολογική Βιβλιοθήκη

Συνάντηση του Consortium του GlobeTheoLib στη Γενεύη  με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Το διήμερο 6 και 7 Μαρτίου 2015 έλαβε χώρα στη Γενεύη, στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), η ετήσια συνάντηση του Consortium («Σύμπραξης») που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Παγκόσμιας Διαδικτυακής Θεολογικής Βιβλιοθήκης (GlobeTheoLib - www.globethics.net/gtl). Το εγχείρημα αυτό εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2011 ως κοινό πρόγραμμα του ΠΣΕ και του Globethics (www.globethics.net), παγκόσμιου δικτύου με έδρα τη Γενεύη, το οποίο προωθεί την ακαδημαϊκή έρευνα και το διεπιστημονικό διάλογο στα ζητήματα της ηθικής.
Η Παγκόσμια Διαδικτυακή Θεολογική Βιβλιοθήκη προσφέρει στους χρήστες της δωρεάν πρόσβαση στα πλήρη κείμενα εκατοντάδων χιλιάδων (μέχρι σήμερα πάνω από 850 000) άρθρων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών και άλλων δημοσιεύσεων που αναφέρονται στη θεολογία και στην οικουμενική κίνηση και έχουν συνταχθεί σε διάφορες γλώσσες.
Λειτουργώντας εδώ και ένα χρόνο, η Βιβλιοθήκη αριθμεί ήδη περισσότερους από 30 000 εγγεγραμμένους χρήστες από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Globethics.net, το οποίο ήδη από το 2008 άρχισε να δημιουργεί μια αντίστοιχη παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη για ζητήματα ηθικής και βιοηθικής.
Η Παγκόσμια Διαδικτυακή Θεολογική Βιβλιοθήκη αποσκοπεί στη χρήση νέων ψηφιακών μοντέλων ανταλλαγής πληροφορίας, προκειμένου να συμβάλλει στην αποδοτική μετάδοση και ανταλλαγή θεολογικής γνώσης, υπερβαίνοντας τοπικούς φραγμούς και υλικές δυσχέρειες που δυσκολεύουν τη θεολογική επικοινωνία Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης.
Χάρη στο εγχείρημα αυτό παρέχεται η δυνατότητα δικτύωσης διάφορων ψηφιακών θεολογικών συλλογών ανά τον κόσμο. Ψηφιακό υλικό π.χ. από την Ινδία και τη Νότια Αφρική, κείμενα από τη Λατινική Αμερική και άλλα μέρη της γης καθίστανται προσβάσιμα και εύχρηστα για τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο.
Τα περιεχόμενα της Παγκόσμιας Ψηφιακής Θεολογικής Βιβλιοθήκης προέρχονται από τέσσερις κύριες πηγές:
• εκδοτικούς οίκους, στους οποίους η Ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη είναι συνδρομητής προκειμένου να καθιστά το περιεχόμενο τους διαθέσιμο σε εγγεγραμένους χρήστες,
• ταχέως αναπτυσσόμενες βάσεις δεδομένων με ανοικτή πρόσβαση,
• συνεργαζόμενα ιδρύματα που καθιστούν τις δικές τους πηγές προσβάσιμες μέσω της Παγκόσμιας Ψηφιακής Θεολογικής Βιβιοθήκης
• και εγγεγραμμένους χρήστες που υποβάλουν δικά τους κείμενα για ανάρτηση στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.
To Consortium που έχει την ευθύνη της GlobeTheoLib περιλαμβάνει περισσότερες από 20 ενώσεις θεολογικών βιβλιοθηκών και σεμιναρίων, ακαδημαϊκούς και ιεραποστολικούς οργανισμούς και ιδρύματα, τοπικούς οικουμενικούς οργανισμούς και χριστιανικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Στην τελευταία συνάντηση το Consortium αξιολόγησε την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και επεξεργάστηκε πολιτικές για την περαιτέρω αρτίωση και εξάπλωσή του.
Από ορθόδοξης πλευράς συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο εγχείρημα η Ένωση Ορθόδοξων Θεολογικών Σχολών (Conference of Orthodox Schools of Theology - στη συνάντηση της Γενεύης εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας κ. Ivan Zhelev Dimitrov) και από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γεώργιο Βλαντή, επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας, όπως και της Έδρας Συστηματικής Θεολογίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. 
Στην εισήγησή του στο Consortium o κ. Βλαντής υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας περαιτέρω ουσιαστικής συνεργασίας του προγράμματος GlobeTheoLib με τον Ορθόδοξο κόσμο, ώστε μέσω της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας να καταστούν περισσότερο προσιτές συμβολές Ορθόδοξων ερευνητών και να προωθηθεί η αλληλογνωριμία και οικουμενική συνεργασία των παραδόσεων του χριστιανισμού σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο. Αφού περιέγραψε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η θεολογική έρευνα σε πολλές παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες λόγω των τραυμάτων του ιστορικού παρελθόντος, των πολιτικών προβλημάτων και των περικοπών που οφείλονται στη δραματική οικονομική κρίση, ο κ. Βλαντής σκιαγράφησε δυνατότητες για μια ρεαλιστική και αποδοτική συνεργασία ανάμεσα σε Ορθόδοξους ερευνητές και τα ιδρύματά τους με τη φιλόδοξη διαδικτυακή πλατφόρμα του GlobeTheoLib. Στην παρέμβασή του ο καθηγητής Ivan Dimitrov περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα και παρουσίασε συνοπτικά και με γόνιμη κριτική διάθεση προγράμματα ψηφιοποίησης που υλοποιούνται στο χώρο της Ορθοδοξίας, αποδίδοντας μάλιστα τα εύσημα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών για τις πρωτοποριακές δράσεις της.
Το βράδυ της Παρασκευής οι δύο Ορθόδοξοι αντιπρόσωποι συμμετείχαν στην Ακολουθία των Β´ Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ι. Ν. Αγίου Παύλου στο Διορθόδοξο Κέντρο του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Ιερεμία και παρακάθησαν στη φιλόξενη τράπεζα του Κέντρου. 
H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διαθέτει την πρώτη παγκοσμίως ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη (www.imdlibrary.gr), παρέχοντας πρόσβαση σε εκατοντάδες ψηφιοποιημένα βιβλία, συλλογικούς τόμους, θεολογικά περιοδικά, επετηρίδες, μονογραφίες και δοκίμια. Περιλήψεις των ψηφιοποιημένων έργων διατίθενται στα ελληνικά και τα αγγλικά. Η βιβλιοθήκη της παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πολύτιμο και συχνά δυσεύρετο θεολογικό υλικό, όπως και σε σημαντικές πρόσφατες κυκλοφορίες. Με τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Διαδικτυακή Θεολογική Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία αποσκοπεί στη διεθνή προβολή της ορθόδοξης θεολογικής παραγωγής στο πλαίσιο του μεγαλεπίβολου αυτού προγράμματος, το οποίο προσφέρει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο στη διεθνή ακαδημαϊκή έρευνα.
Για περαιτέρω πληροφορίες για το εγχείρημα μπορεί να απευθυνθεί κανείς στον Δρ. Stephen Brown, brown [@] globethics.net.
Για εγγραφή ως χρήστης: www.globethics.net/gtl .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου