Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Η παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορία του Κριτόβουλου 1451-1467"

της Μαρίνας Δρυμαλίτου      

     Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Kritovulos tarihi 1451-1467» στο Μουσείο του Πέρα τη Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012, παρουσία πολυπληθούς κοινού από τον χώρο των γραμμάτων καθώς και πολλών ομογενών. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Διευθυντής του Μουσείου του Πέρα καθ. İlber Ortaylı, η βυζαντινολόγος στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου καθ. Nevra Necipoğlu και ο μεταφραστής του βιβλίου κ. Άριστοτέλης Τσοκώνας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν με τα πιο επαινετικά λόγια στο βιβλίο υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετάφρασης στα τουρκικά της καταγραφής της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου από το 1451 έως το 1467. Την περίοδο δηλαδή της αντικατάστασης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από την Οθωμανική, μέσα στο πλαίσιο της βασιλείας του Μωάμεθ του Πορθητή. Ο Κριτόβουλος συνέταξε την πλέον ευρεία και αντικειμενική ιστορία της περιόδου επωφελούμενος τόσο από Βυζαντινούς όσο και Οθωμανούς αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, η δική του αφήγηση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης θεωρείται από τις πιο έγκυρες πηγές για τα γεγονότα της εποχής που καλύπτει.
Η καθ. Nevra Necipoğlu στην ομιλία της τόνισε πως γράφοντας ο Κριτόβουλος στα ελληνικά κατάφερε να κάνει εκείνη την εποχή γνωστή την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σε όλο τον δυτικό κόσμο.
Ο κ. Αριστοτέλης Τσοκώνας , μεταφραστής στα τουρκικά της ιστορίας του Κριτόβουλου, αναφέρθηκε στις επιδράσεις του ιστορικού από τον Θουκυδίδη και στην αγάπη του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την Αττική διάλεκτο. Επιπλέον, μίλησε συνοπτικά για τα θέματα που καλύπτει το βιβλίο και για τον τρόπο που χειρίστηκε τη μετάφραση κατευθείαν από το πρωτότυπο. Το βιβλίο από τις εκδόσεις Heyamola είναι τυπωμένο σε δύο γλώσσες, στη μία η έγχρωμη φωτογραφική ανατύπωση του χειρογράφου και στην άλλη η μετάφραση του κειμένου.

Πηγή: http://www.rumvader.org/Page/555/86/%EF%BF%BD_%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD_%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD_%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD_%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD_%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD_%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD_14511467.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου