"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Αποχαρακτηρισμός του βακουφίου του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας παμψηφεί αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του βακουφίου των Ορφανοτροφείων της Πριγκήπου (Büğükada Rum Kız ve Erkek Yetimhanesleri Vakfı) από κατειλημμένο (mazbut) σε «ελεύθερο» βακούφι αναγνωρίζοντας έτσι το αίτημα του βακουφίου ότι λειτουργεί εκπληρώνοντας φιλανθρωπική δραστηριότητα.
Με αυτή την απόφαση το σύνολο των μη μουσουλμανικών βακουφίων που αναγνωρίζει η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανέρχεται σε 166 ενώ προστίθεται ακόμα ένα ίδρυμα στα 68 υπάρχοντα ρωμαίικα βακούφια.
Να θυμίσουμε ότι η περιπέτεια του βακουφίου των Ορφανοτροφείων της Πριγκήπου ξεκίνησε το 1997 με την απόφαση του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων με την οποία το ίδρυμα χαρακτηρίσθηκε ως κατειλημμένο γιατί θεωρήθηκε πως είχε παύσει ο σκοπός της λειτουργίας του κηρύσσοντας παράλληλα και έκπτωτα τα εφτά μέλη της εφορείας του. Η εφορεία του βακουφίου διοικούσε και διαχειριζόταν το ορφανοτροφείο που στεγαζόταν στο ξύλινο κτίριο της Πριγκήπου, ακίνητο το οποίο επεστράφη με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον Νοέμβριο του 2010 στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Μετά από δικαστικούς αγώνες 18 ετών στα διοικητικά αλλά και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δικαιώθηκαν οι προσπάθειες της διοίκηση ς του βακουφίου το οποίο δεν έπαψε όλα αυτά τα χρόνια να μάχεται με όλα τα μέσα που διέθετε. Ο κ. Δημήτριος Καρακάσης πρόεδρος του ιδρύματος δήλωσε ότι αισθάνεται επιτέλους δικαιωμένος για τους πολυετείς αγώνες και υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του είναι το νοικοκύρεμα του ιδρύματος του οποίου η λειτουργία είχε ανασταλεί για σχεδόν 18 χρόνια.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων χαιρετίζει την πολύ θετική αυτή εξέλιξη για την κοινότητα και τα ιδρύματά της. Επίσης, συγχαίρει θερμά τον κ. Δημήτριο Καρακάση για την ακλόνητη αφοσίωση του στη δύσκολη αυτή αποστολή διεκδίκησης του ιδρύματος ενώ εύχεται καλή κατευόδωση και πορεία από εδώ και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου