Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο πρώτων τόμων της εκδοτικής σειράς:
Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology”
που εκδίδονται από το Τμήμα εκδόσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών με τη συνεργασία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης έγινε δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο κ. Καλαϊτζίδης μετέφερε στον Παναγιώτατο τους πασχάλιους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ενώ εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του που επισκέπτεται εκ νέου το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο που διακονεί σταυρικά τόσο τη διορθόδοξη ενότητα, όσο και τον οικουμενικό και διαθρησκειακό διάλογο, καθώς και το αίτημα της παγκόσμιας συνεννόησης και καταλλαγής.

Ο κ. Καλαϊτζίδης ενημέρωσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για τους στόχους και τους σκοπούς της νέας εκδοτικής σειράς: “Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology,” ένα εκδοτικό εγχείρημα του τμήματος εκδόσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου που σκοπεύει να προβάλει τη ζωτικότητα της ορθόδοξης σκέψης και την επικαιρότητά της σε οικουμενικό επίπεδο, ενώ ζήτησε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για το νέο αυτό εγχείρημα της Ακαδημίας με οικουμενική εμβέλεια και αποστολή. Ο κ. Καλαϊτζίδης επέδωσε στον Παναγιώτατο τους δύο πρώτους τόμους της νέας εκδοτικής σειράς: το μελέτημα του Σεβ. Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Orthodox Theology in the Twenty-first Century, και το έργο του ιδίου, Orthodoxy and Political Theology. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ευλόγησε την όλη προσπάθεια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και παρά Θεού ευλογία στο θεολογικό έργο που η εκδοτική αυτή σειρά φιλοδοξεί να επιτελέσει τόσο στον διορθόδοξο όσο και στον οικουμενικό χώρο.
Στην εκδοτική επιτροπή της σειράς “Doxa & Praxis: Exploring Orthodox Theology,” εκτός του κ. Καλαϊτζίδη που τυγχάνει διευθυντής της σειράς, μετέχουν επίσης οι: Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Μητροπολίτης του Όρους Λιβάνου Γεώργιος Khodr (Πατριαρχείο Αντιοχείας), π. Εμμανουήλ Κλάψης (Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης), Δρ Tamara Grdzelidze (Υπεύθυνη Προγράμματος του Τμήματος «Πίστις και Τάξις» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών), Alexei Bodrov (Πρύτανης τουSt Andrews Biblical Theological Institute, Μόσχα), Αγγελική Ζιάκα (Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ), Peter Bouteneff (Αν. Καθηγητής Θεολογικού Σεμιναρίου Αγίου Βλαδιμήρου, Νέα Υόρκη), Radu Preda (Αν. Καθηγητής της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cluj-Napoca, Διευθυντής του Ρουμανικού Ινστιτούτου Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών-INTER), Julija Vidovic, MTh (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Εκκλησία της Σερβίας), Αικατερίνη Πεκρίδου, MTh (Irish School of Ecumenics, Trinity College, Δουβλίνο, και Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών).

Ο κ. Καλαϊτζίδης είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Παναγιώτατο για τις δραστηριότητες της Ακαδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και για τις εκδηλώσεις και τα συνέδρια που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα (με κορυφαίο το διεθνές συνέδριο: «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη μεταμοντέρνα εποχή», που συνδιοργανώνει η Ακαδημία με άλλους επτά Ορθόδοξους οργανισμούς στο Βόλο από 24 έως 27 Μαΐου 2012), ενώ του επέδωσε και τους τελευταίους καρπούς του εκδοτικού προγράμματος της Ακαδημίας. Ο κ. Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ενδιαφέρον με το οποίο πάντοτε παρακολουθεί το έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών καθώς και για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει το έργο της.

Την Κυριακή των Μυροφόρων το πρωί, ο κ. Καλαϊτζίδης συμμετείχε στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής στη Μονή Βαλουκλή, καθώς και στην επιμνημόσυνη δέηση που αναπέμφθηκε στους τάφους των αοιδίμων πατριαρχών που αναπαύονται στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο, στον περίβολο της ως άνω Μονής. Ανάμεσα σε άλλες επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Καλαϊτζίδης, ξεχωρίζει η συνάντηση με τον Σεβ. Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιο (Παπά). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Χαλκηδόνος (Kadiköy), και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος που γνωρίζει προσωπικά το έργο της Ακαδημίας από τη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο: «Εκκλησία και Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το 2009, συνεχάρη τον κ. Καλαϊτζίδη για το σπουδαίο θεολογικό και πολιτισμικό έργο που επιτελεί η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και ιδιαίτερα για τη συμβολή της στον χώρο του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου