Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Θρησκεία καί πολιτιστική ποικιλομορφία: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη

Συνέρχεται το 4 Φόρουμ των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρώπη και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Council of European Bishops’ Conferences of Roman Catholic Church) στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ 2 και 6 Ιουνίου 2014 για να ασχοληθεί με το ζήτημα: «Θρησκεία καί πολιτιστική ποικιλομορφία: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη». Την συνάντηση θα φιλοξενήσει ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Μίνσκ και Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας κ. Παύλος, ο οποίος από τα περασμένα Χριστούγεννα αντικατέστησε στην ηγεσία της Εκκλησίας της Λευκορωσίας τον πρώην Μητροπολίτη Μίνσκ Φιλάρετο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν θέματα που σχετίζονται με την εξής θεματολογία: Θρησκεία και πολιτιστική πραγματικότητα στην Ευρώπη, ο ρόλος των ανθρώπινων και των χριστιανικών αξιών στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, θρησκευτική ελευθερία, ο ρόλως των Εκκλησιῶν στην προώθηση της Χριστιανικής εμπειρίας και η ανάγκη για την προαγωγή του Διαθρησκειακού Διαλόγου, η ηθική επανοικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. .
Την Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την συνάντηση του Μινσκ θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Σασίμων Δρ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος, και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Δρ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Ορθόδοξος Γραμματέας του Φόρουμ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Δρ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Διεκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Ὲγρας Πορφύριος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο εν Ιταλία Επίσκοπος Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Αρχιμ. Vakhtang (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Δρ. Βασίλειος (Εκκλησίας Κύπρου), ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Δρ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Εκκλησία της Ελλάδος) και ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας). Υπό την ιδιότητα του συμβούλου έχουν κληθεί οι Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Δρ. Ιώβ, επικεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παράδοσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστος Τσιρώνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρωθιερεύς Δρ. Vladimir Bashkirov και Kαθηγητής Δρ. Andey Danilov (Εκκλησία της Λευκορωσίας), Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων (Μητρόπολη Γερμανίας), και ο Αιδεσιμολ. Δρ. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συμμετάσχουν οι εξής: Καρδινάλιος Péter Erdö, Αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης - Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος), Καρδινάλιος Vinko Puljic, Ἀρχιεπίσκοπος του Σαράγιεβο εκ Βοσνίας, οι Αρχιεπίσκοποι Ντιζόν Ronald Minnerath εκ Γαλλίας, ΜινσκTadeusz Kondrusiewicz εκ Λευκορωσίας, Paolo Pezzi εκ Ρωσίας, Τρέντο Luigi Bressan εξ Ιταλίας, και Γρανάδας Javier Martinez εξ Ισπανίας, οι Επίσκοποι Johan Bonny εκ Βελγίου, Αndres Arborelius εκ Σουηδίας, Virgil Bercea εκ Ρουμανίας, Brendan Leahy εξ Ιρλανδίας, Krysztof Nitkiewicz εκ Πολωνίας και Matthias Heinrich εκ Γερμανίας, και ο Αιδεσιμ. Duarteda Cunha, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Γραμματέαςς του Φόρουμ). Ως εκπρόσωποι του Βατικανού θα συμμετάσχουν ο Αποστολικός Νούντσιος στην Λευκορωσία Claudio Gugerotti και o Αιδεσιμ. Hyacinthe Destivelle, εκ του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.


Για περισσότερα στο: ΑΜΕΝ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου