"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ: Η θρησκευτική εκπαίδευση στο σύγχρονο σχολείο. Προβλήματα και προοπτικές

 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Η θρησκευτική εκπαίδευση στο σύγχρονο σχολείο
Προβλήματα και προοπτικές

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014, στις 7 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Έχουμε ανάγκη από κάποια φιλοσοφία ζωής; Η ανάγκη να προσανατολιστεί ο άνθρωπος μέσα στη ζωή είναι μια βασική εσωτερική παρόρμηση. Υπαρξιακά ερωτήματα όπως:

·         ποιος είμαι;

·         πώς φτιάχτηκε ο κόσμος;

·         ποιες δυνάμεις κυβερνούν την Ιστορία;

·         υπάρχει Θεός;

·         τι γινόμαστε όταν πεθαίνουμε;

είναι τόσο κοινά και εμφανίζονται από πολύ νεαρή ηλικία, ακόμα και σε ένα παιδί μόλις τριών χρονών, σε όλους τους πολιτισμούς και αποτελούν το θεμέλιο όλων των θρησκειών.

Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και συνεχίζει να αποτελεί πεδίο έριδας μεταξύ θεολόγων, γονιών, πανεπιστημιακών, πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων. Στην ημερίδα μας θα μιλήσουμε για τη θρησκευτική εκπαίδευση, για τη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων σπουδών, για τον ρόλο των θρησκειών και κατ’ επέκταση και του μαθήματος των Θρησκευτικών στην αγωγή των παιδιών, για την αναγκαιότητα και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σημερινό και στο αυριανό σχολείο και θα εξηγήσουμε τι νόημα έχει να γνωρίζουμε τις θρησκείες των άλλων που ζουν εντός και εκτός της χώρας μας. Σε μια σύγχρονη διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη σημασία που ενέχει η ανακάλυψη άλλων θρησκειών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί παράλληλα με τη γνωριμία της δικής μας θρησκείας.

 Ένας πανεπιστημιακός, ένας σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ένας σχολικός σύμβουλος συζητούν για το περιεχόμενο και τη φυσιογνωμία του μαθήματος των Θρησκευτικών στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Προσκεκλημένοι είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος. Μετά τις εισηγήσεις ακολουθούν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.

 Ομιλητές 
 Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Λέκτορας της Διδακτικής των Θρησκευτικών στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Συντρέχει πράγματι λόγος σήμερα να υπάρχει Θρησκευτική Εκπαίδευση στο σχολείο;»

 Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων / Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής: «Προς ένα σύγχρονο παιδαγωγικό και θεολογικό ορίζοντα της θρησκευτικής εκπαίδευσης: Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά»

 Άγγελος Βαλλιανάτος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων: «Η θρησκευτική διάσταση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης: Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;»

Συντονίζει η δημοσιογράφος και θεολόγος Αναστασία Καμβύση.
Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) 
Πότε: Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014, 19:00-21:00
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου