"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Διεθνής Οικουμενική Διάσκεψη με θέμα Οικο-θεολογία, Κλιματική Δικαιοσύνη, και Ασφαλής Διατροφή


Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, Βόλος, 10-13 Μαρτίου, 2016


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βόλο από 10-13 Μαρτίου, 2016, Διεθνής Οικουμενική Διάσκεψη με γενικό θέμα «Οικο-θεολογία, Κλιματική Δικαιοσύνη, και Ασφαλής Διατροφή». Η Διάσκεψη διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς, Bread for the World (Γερμανία), Globethics.net (Γενεύη, Ελβετία), United Evangelical Mission (UEM, Γερμανία), και World Council of Churches (ΠΣΕ, Ελβετία). Οι περίπου 25 σύνεδροι που έλαβαν μέρος, προέρχονταν από σχεδόν 15 διαφορετικές χώρες, εκπροσωπώντας όλες τις μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις. Διαθέτοντας επαρκή γνώση σε θέματα που περιστρέφονται γύρω από την θεματική του συνεδρίου, κι ο καθένας από τη δική του επαγγελματική και επιστημονική θέση και ματιά, μοιράστηκαν εμπειρίες και κοινά ενδιαφέροντα.

Εκτός από τις δυο κεντρικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Western Cape της Νότιας Αφρικής, Ernst Conradie πάνω σε επιμέρους όψεις του θέματος του συνεδρίου, παρουσιάστηκε επίσης μια επισκόπηση του όλου ερευνητικού προγράμματος από τον Raphael Sartorius, ενώ έλαβαν επίσης χώρα σειρά εργαστηρίων, στρόγγυλων τραπεζών και θεματικών παρουσιάσεων που ασχολήθηκαν με επιμέρους θέματα όπως η μελέτη συγκεκριμένων παραδειγμάτων από διάφορες χώρες, στρόγγυλη τράπεζα για τη θεολογική εκπαίδευση κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνεδρία η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και η τρέχουσα οικονομική και προσφυγική κρίση», όπου έλαβαν μέρος οι Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης (Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, και περιοδικού Θεολογία), Δρ. Νίκος Δημητριάδης (Καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης), και π. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης (Επίκουρος Καθηγητής ΑΕΑ Κρήτης και Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου), οι οποίοι και παρουσίασαν όψεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την οικονομική και προσφυγική κρίση.
Στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας, οι σύνεδροι έδωσαν έμφαση και συζήτησαν περαιτέρω μελλοντικές στρατηγικές που σχετίζονται με τρία κυρίως πεδία, όπως ένα μανιφέστο για την οικολογική μεταμόρφωση των χριστιανικών Εκκλησιών, προγράμματα σπουδών και την ανάπτυξη σχετικών πηγών, όπως επίσης και την διαμόρφωση διεθνών δικτύων και συνεργασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους διοργανωτές της Διάσκεψης, Αιδ. Δρ. Dietrich Werner (Bread for the World), Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου), Αιδ. Δρ. Guillermo Kerber (ΠΣΕ), Καθηγητής Christoph Stueckelberger (Globethics.net) και Αιδ. Δρ. Jochen Motte, (UEM), την Διάσκεψη χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, κι ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου, Αιδ. Μελέτης Μελετιάδης.

Για να δείτε την πλήρη λίστα των συνέδρων πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου